Αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων τον Οκτώβριο- Μειωμένες οι οδικές

tour_market
By tour_market November 30, 2017 07:30 Updated

Αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων τον Οκτώβριο- Μειωμένες οι οδικές

Σημαντική αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων σημειώθηκε τον Οκτώβριο στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, με τις διεθνείς οδικές αφίξεις να παρουσιάζουν κάμψη την ίδια περίοδο. Τα υψηλά επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις περισσότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού,  δείχνουν προοπτικές ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Δείκτες αφίξεων και εσόδων

Σημαντικές αυξήσεις προκύπτουν βάσει διοικητικών στοιχείων. Στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε τον Οκτώβριο αύξηση των διεθνών αφίξεων +15,2% (+8,7% από την αρχή του έτους)˙ η αύξηση στα περιφερειακά αεροδρόμια ανήλθε στο +15,5% και στην Αθήνα στο +14,5%, ενώ από την αρχή του έτους στο +9,6% και +5,8% αντίστοιχα.  Επίσης, εκτός από την μεγαλύτερη αύξηση στις αφίξεις στα Περιφερειακά αεροδρόμια σε σχέση με την Αθήνα, παρατηρείται και άμβλυνση της εποχικότητας αφού οι αυξήσεις κατά τους μήνες Απρίλιο (+28,7%), Μάιο (+6,6%), Ιούνιο (+10,9%), Σεπτέμβριο (+8,6%) και Οκτώβριο (+15,2%) ήταν (σημαντικά) υψηλότερες από τους μήνες αιχμής Ιούλιο (+5,7%) και Αύγουστο (+5,9%).

Οι διεθνείς οδικές αφίξεις τον Οκτώβριο παρουσίασαν κάμψη -8,6%˙ παραμένει όμως υψηλή η αύξησή τους (+8,5%) από την αρχή του έτους. Η μείωση των οδικών αφίξεων τον Οκτώβριο, σε συνδυασμό με την αύξηση των αεροπορικών, εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ΜΚΔ.

Σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, τον Σεπτέμβριο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε +11,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2016 (+10,3% στο 9μηνο) και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά +15,5% (+10,3% στο 9μηνο). Ως αποτέλεσμα αυξήθηκε η ΜΚΔ τον Σεπτέμβριο, που οδήγησε σε σταθεροποίησή της από την αρχή του έτους.

Δείκτες Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης (ΔΚΕ) αγορών μας Βελτίωση δείχνει ο ΔΚΕ στις περισσότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού και στην πλειονότητά τους κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο δείκτη του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Δεδομένου ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποτελεί σημαντική παράμετρο για την πραγματοποίηση ταξιδιών αναψυχής, το στοιχείο αυτό δείχνει προοπτικές διατήρησης της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Εξαίρεση αποτελούν οι σημαντικές για την Ελλάδα- αγορές της Τουρκίας και της Βρετανίας που ο αντίστοιχος δείκτης είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.

Εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό

Μετά την Four Seasons, και η One&Only που επίσης απευθύνεται στην αγορά πολυτελείας, ανακοίνωσε την σχεδιαζόμενη είσοδό της στην Ελλάδα για την διαχείριση Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος στην Κέα. Παράλληλα, η Fraport ανακοίνωσε ότι μεταξύ Απριλίου, που ανέλαβε την διαχείριση των 14 αεροδρομίων, και Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε ΚΠΦΤΑ  € 106 εκ. επί εσόδων € 808 εκ. Ακόμα, ολοκληρώθηκε η πώληση του King George στο Σύνταγμα έναντι € 43 εκ. που αντιστοιχεί σε ~420 χιλ. ανά δωμάτιο. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τις δυνατότητες και τον δυναμισμό του ελληνικού τουρισμού αλλά και τις κρυμμένες αξίες που υπάρχουν λόγω διαχρονικών παθογενειών σε θέματα χωροταξικής πολιτικής και ανεπαρκούς διαχείρισης υποδομών. Επιπρόσθετα η φορολογική επιβάρυνση, και μάλιστα με φόρους/τέλη επί των τιμών, όπως ο Φόρος Διαμονής ή το Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων, που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2018, πλήττει την διεθνή ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.

Η ΑΑΔΕ εξέδωσε την απόφαση σχετικά με την φορολόγηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb), με ισχύ από 01/01/18, κάνοντας το πρώτο βήμα για την εξομάλυνση της αγοράς αυτής.

Από τέλη Νοεμβρίου έως 15/02/18 θα γίνονται δεκτές αιτήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο. Οι προβλεπόμενες ενισχύσεις ανέρχονται έως 55%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή εγκατάστασης.

Εξελίξεις στον τουρισμό διεθνώς

Διεθνώς, υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στον χώρο των καταλυμάτων. Αφενός η Marriott προτίθεται να προβεί σε περιβαλλοντική πιστοποίηση όλων των ξενοδοχείων της έως το 2025, κάτι που θα αποτελέσει ‘game changer’ στο θέμα περιβαλλοντικής πιστοποίησης του ξενοδοχειακού κλάδου. Παράλληλα η Goldman Sachs πρόσφατα εκτίμησε πως η ανάπτυξη της Airbnb φαίνεται να φτάνει σε σημείο κορεσμού, εκτίμηση που συνάδει με το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Airbnb για προβολή ξενοδοχείων μέσω της πλατφόρμας της.

Η μακροοικονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας

Θετικά εξελίσσονται οι δείκτες παραγωγής και κατανάλωσης και στο 3ο τρίμηνο, με την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού να έχει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή. Την παρατηρούμενη ταχεία αύξηση των εισαγωγών, παράλληλα με αυτήν των εξαγωγών, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει αντίστοιχη αύξηση της εγχώριας τελικής ζήτησης (κατανάλωση και επενδύσεις) που, πιθανότατα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη της προβλεπόμενης (1,6%) τελική αύξηση του ΑΕΠ για το 2017. Η ανακοίνωση των νέων εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ 2016 και 2017 στις 4 Δεκεμβρίου θα επιτρέψει την διαμόρφωση σαφέστερης εικόνας.

Επίσης, σύμφωνα με την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού (εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία), ο αριθμός απασχολούμενων είναι ο μέγιστος από το 2011 ενώ η ανεργία υποχώρησε κάτω από το 1 εκ. για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Παρ’ όλ’ αυτά, και αν και σε καθοδική πορεία, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα (20,6%).

Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2017 εξελίσσεται με μεγαλύτερα πλεονάσματα από τους στόχους (Πρωτογενές Πλεόνασμα Κεντρικής Κυβέρνησης 10μήνου +€4,99 δισ. έναντι στόχου +€4,9), παρά την υστέρηση εσόδων –μέρος της οποίας είναι προσωρινό και αναστρέψιμο, λόγω σημαντικής διαρθρωτικής μείωσης δαπανών. Κατά την εκτίμησή μας το τελικό Πρωτογενές Πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης -λαμβάνοντας υπόψη και το κοινωνικό μέρισμα, την επιστροφή κρατήσεων στους συνταξιούχους και την εξόφληση των ΥΚΩ στην ΔΕΗ- θα διαμορφωθεί ενδεχομένως σε υψηλότερα επίπεδα από το 2,44% που προβλέπει ο Προϋπολογισμός 2018.

tour_market
By tour_market November 30, 2017 07:30 Updated
Write a comment

No Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Γράψτε το πρώτο σχόλιο για αυτό το άρθρο.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Συνέδρια | Εκθέσεις | Εκδηλώσεις

< 2018 >
March
MTuWThFSS
   1
 • All day
  01/03/18-04/03/18

  Travel is considered one of the most important trade fairs of the tourism industry in Eastern and Central Europe. A wide range of international exhibitors presents a huge offer around the issue of tourism at the fair.

  Visitors can expect extensive information on destinations, hotels and many other topics. For visitors, the exhibition is also regarded as an important industry gathering, and as an ideal opportunity for knowledge transfer and networking.

   

234
567
 • All day
  07/03/18-11/03/18

  Στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ), από τις σημαντικότερες τουριστικές εκθέσεις παγκοσμίως, αναμένεται να συμμετέχουν φέτος περισσότεροι από 10000 εκθέτες από 180 χώρες, ενώ στους επισκέπτες της εντάσσονται οι κορυφαίοι εκπρόσωποι, των εμπλεκομένων με τον τουρισμό φορέων, παγκοσμίως.

8910
 • All day
  10/03/18-12/03/18

  Metropolitan Expo

  Metropolitan Expo

  Η FOOD EXPO αποτελεί σήμερα τον κορυφαίο εκθεσιακό θεσμό, αλλά και το σημαντικότερο εμπορικό φόρουμ για τα Τρόφιμα και Ποτά στη χώρα μας, καθώς έχει επιβεβαιώσει τη φήμη της ως μια πραγματικά μεγάλη διεθνής έκθεση, που όχι μόνο καλύπτει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, αλλά συγχρόνως ανταποκρίνεται πλήρως και στον εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου.

 • All day
  10/03/18-12/03/18

  Άρρηκτο δίδυμο αποτελούν η έκθεση Οινόραμα και ο αμπελοοινικός κλάδος της χώρας, αφού το Οινόραμα συνοδεύει και ενσαρκώνει την αναγέννηση του ελληνικού κρασιού και τις επιτυχίες των παραγωγών του τα τελευταία 25 χρόνια. 

  Το Οινόραμα είναι πλέον η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο.  Από το 1994 ήταν και παραμένει ο φυσικός χώρος φιλοξενίας και προβολής της οινικής παραγωγής της χώρας και το πιο σημαντικό ραντεβού του αμπελοοινικού κλάδου.

 • All day
  10/03/18-12/03/18

  ITM – Intourmarket in Moscow was initiated by the entire Russian Tourism Industry (RST) and is strongly supported by Rostourism – the Russian Tourism Ministry. It brings together hosted buyers and travel professionals from all Russian regions with Russian and international tourism key players. Participaction means prestige to the exhibitors in the largest Russian and third-largest international fair, since over 90,000 Russian and foreign tourism representatives, among whom you’ll find chief excecutives of tourism agencies and industrial experts, visit this event.

   

11
12
 • All day
  12/03/18

  Βασικός άξονας του Συνεδρίου είναι οι καταναλωτικές, αλλά και οι διατροφικές συνήθειες που χαρακτηρίζουν το σημερινό και μελλοντικό τοπίο στον τομέα της εστίασης. Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην γενιά των Millenials και το πώς η νέα ψηφιακή εποχή αλλάζει τις συνήθειες των καταναλωτών.  Θα παρευρεθούν οι 200 μεγαλύτεροι επιχειρηματίες του κλάδου, προμηθευτές και εκπρόσωποι του Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα.  

  Μεταξύ άλλων στο συνέδριο θα μιλήσουν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Megas Yeeros, κ. Νικόλαος Λούστας, ο κ. Δημήτρης Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της MRB Hellas, ο κ. Γιώργος Γκριτζάλας, General Manager της Adjust, ο Chef και Brand Ambassador της Megas Yeeros,  Δημήτρης Σκαρμούτσος. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα παρουσιαστούν Ελληνικά success stories του κλάδου από την Αγγλία και την Γερμανία.

13141516
 • All day
  16/03/18-18/03/18

  Λεωφ. Κηφισίας 39,

  Λεωφ. Κηφισίας 39,

  H Έκθεση Ψάρεμα – Σκάφος Boat & Fishing Show 2018 αποτελεί το θαλασσινό γεγονός της χρονιάς! Είναι ο θεσμός που για ακόμα μία χρονιά  σε μία έκθεση συνδυάζεται  το Ψάρεμα με το Σκάφος, και όλο τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τις δύο αυτές δραστηριότητες.

 • All day
  16/03/18

  Κορυφαίες δικηγορικές εταιρείες και γραφεία, με ειδίκευση στο τουριστικό και αεροπορικό δίκαιο θα συμμετέχουν στο TRAVEL LAW FORUM 2018, το οποίο θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού  και με την συνεργασία τουUniversity of Leiden και του Institute for Travel and Tourism in London.Το συνέδριο θα επικεντρωθεί σε νομικά θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των καταναλωτών στην εποχή του “shared economy platforms”, αλλά και στις επιπτώσεις του Brexit στην τουριστική βιομηχανία.

1718
19202122232425
262728293031 

Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε το ενημερωτικό newsletter του TourMarket.grΜοιραστείτε το site μας…