Τέλος στις προκλητικά χαμηλές τιμές ενοικίασης του αιγιαλού με ηλεκτρονικές δημοπρασίες

tour_market
By tour_market September 4, 2017 17:02

Τέλος στις προκλητικά χαμηλές τιμές ενοικίασης του αιγιαλού με ηλεκτρονικές δημοπρασίες

Μπορούμε να βάλουμε τέλος στην συγκεκριμένη σύμβαση της Μυκόνου, καθώς παραβιάστηκαν οι όροι από τον επιχειρηματία, είπε η υπεύθυνη για τη δημόσια περιουσία και τους αιγιαλούς Πέτη Πέρκα.

Μιλώντας Στο Κόκκινο, ενημέρωσε ότι από του χρόνου γίνονται καθεστώς οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες και με το ηλεκτρονικό μητρώο μισθωμάτων αιγιαλού θα καθοριστούν πλέον τιμές με βάση τις τρέχουσες αξίες, όταν μέχρι πέρυσι ήταν πολύ χαμηλές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

«Από το 2001 μέχρι το 2012 παραχωρούσαν την απλή χρήση οι Δήμοι, αυτοί έκαναν τα μισθωτήρια», σημείωσε η κ. Πέρκα, υποδεικνύοντας ως «τελείως ανακριβές» πρόσφατο δημοσίευμα του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη. Αυτή η διαχείριση «διαμόρφωσε κάποιες μισθωτικές αξίες για τον αιγιαλό. Εμείς όταν επανήλθε ο έλεγχος στο υπουργείο Οικονομικών για την απλή χρήση του αιγιαλού (ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα κτλ.)».

Για τα μισθώματα της απλής χρήσης του αιγιαλού, όπως τόνισε, «έχουν διαμορφωθεί μισθωτικές αξίες με βάση τη χρήση τα τελευταία χρόνια. Από το 2015 δώσαμε μία αύξηση στην τιμή, ειδικά για τη Μύκονο … που μέχρι τότε η τιμή απλής χρήσης ήταν 30 ευρώ το τετραγωνικό, την πήγαμε 80 ευρώ και είχαμε και αντίδραση του δημοτικού συμβουλίου … όπως και σε όλη τη χώρα, όπου είχαμε αύξηση».

«Ένα ζήτημα λοιπόν είναι τα έσοδα … για πρώτη φορά υπάρχει πρόβλεψη, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε φέτος, για τήρηση ηλεκτρονικών αρχείων της Γενικής Γραμματείας, με καταγραφή όλων των συμβάσεων παραχώρησης, με πλήρη στοιχεία, ουτωσώστε να έχουμε συστηματική παρακολούθηση εσόδων και δημιουργία μητρώου αξιών των παραχωρούμενων αιγιαλών. Του χρόνου, θα μπορούμε να υπολογίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το αντάλλαγμα … αλλά αυτό δεν συναρτάται μέχρι στιγμής με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων», όπως διευκρίνισε η ίδια.

Μεγαλύτερο ποσοστό στο Δημόσιο χωρίς απώλεια για τους Δήμους

Ως προς την κατανομή των εσόδων, «υπάρχει ένα ποσοστό 70% που πάει στους Δήμους και 30% που πάει στο Δημόσιο». Το ποσό που καταλήγει στα δημόσια ταμεία «είναι αξιόλογο», σημείωσε η κ. Πέρκα, για να προσθέσει ότι «φέτος για πρώτη φορά κάναμε ηλεκτρονικές δημοπρασίες, πιλοτικά για κάποιες θέσεις και τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά», συνέχισε η κ. Πέρκα.

Υπογράμμισε όμως ότι «όταν τη δημοπρασία την κάνει το υπουργείο, τα έσοδα πάνε 50%-50% … αλλά επειδή είναι αυξημένα, στην πραγματικότητα οι Δήμοι δεν χάνουν έσοδα».

Για τη νέα τουριστική σεζόν του 2018, «του χρόνου έχουμε σκοπό να κάνουμε ηλεκτρονικές δημοπρασίες παντού, φυσικά σε συνεργασία με τους Δήμους … που ξέρουν ποιες παραλίες πρέπει να παραχωρηθούν».

Έχει επίσης γίνει μία νομοπαρασκευαστική «για να διορθωθούν κάποια κακώς κείμενα του ν. 2971/2001, που δεν είναι καλό εργαλείο για να μπορέσουμε να βάλουμε τάξη».

Τι ισχύει για τη Μύκονο

Σε σχέση με το τελευταίο «κραυγαλέο» περιστατικό της Μυκόνου, ανέφερε ότι είναι «μία παραλία που έχει τέσσερις συμβάσεις διαδοχικές με 80 ευρώ ανά τετραγωνικό, στο σύνολο 380.000 ευρώ για την τριετία. Δίπλα από αυτήν, υπάρχει άλλη, με το ίδιο τίμημα, όπου όμως οι τιμές ξαπλώστρας κτλ., ο κύκλος εργασιών, είναι πολύ χαμηλότερος».

Σε κάθε περίπτωση, «τα έσοδα είναι πολύ αυξημένα, η ΑΑΔΕ έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά και στις συναυλίες και αλλού, κόπηκαν αποδείξεις», αλλά το κρίσιμο είναι «να εντοπίσουμε τη μισθωτική αξία της γης».

Ανέφερε πάντως ότι «στην απλή χρήση απαγορεύεται να κάνεις συναυλίες, να βάζεις εξέδρες, να έχεις μουσική … αυτά αναφέρονται στη σύμβαση που κάνει ο επιχειρηματίας με το Δημόσιο. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε παραβίαση των όρων της σύμβασης, άρα μπορούμε να κάνουμε μονομερή ενέργεια, να τη διαλύσουμε, γιατί δεν έχει συμμορφωθεί ο επιχειρηματίας που έχει υπογράψει».

Για τα τιμήματα που ζητούνται, παρέπεμψε για «του χρόνου, που θα έχουμε τα συγκεντρωτικά στοιχεία. Μέχρι τώρα διαχειριζόμασταν τα συγκριτικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, που ήταν πολύ χαμηλές οι τιμές στη Μύκονο. Καμία παραλία δεν είχε πάνω από 30 ευρώ ανά τετραγωνικό» σε ετήσια βάση.

«Για να μην επικεντρωθούμε στη Μύκονο, σε όλη τη χώρα είχαμε πάρα πολύ χαμηλές τιμές … κάπου θα μπορούσαν να είναι πιο ψηλές και αυτό λύνει η ηλεκτρονική δημοπρασία», όπως τόνισε η κ. Πέρκα.

tour_market
By tour_market September 4, 2017 17:02
Write a comment

No Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Γράψτε το πρώτο σχόλιο για αυτό το άρθρο.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Συνέδρια | Εκθέσεις | Εκδηλώσεις

< 2018 >
March
MTuWThFSS
   1
 • All day
  01/03/18-04/03/18

  Travel is considered one of the most important trade fairs of the tourism industry in Eastern and Central Europe. A wide range of international exhibitors presents a huge offer around the issue of tourism at the fair.

  Visitors can expect extensive information on destinations, hotels and many other topics. For visitors, the exhibition is also regarded as an important industry gathering, and as an ideal opportunity for knowledge transfer and networking.

   

234
567
 • All day
  07/03/18-11/03/18

  Στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ), από τις σημαντικότερες τουριστικές εκθέσεις παγκοσμίως, αναμένεται να συμμετέχουν φέτος περισσότεροι από 10000 εκθέτες από 180 χώρες, ενώ στους επισκέπτες της εντάσσονται οι κορυφαίοι εκπρόσωποι, των εμπλεκομένων με τον τουρισμό φορέων, παγκοσμίως.

8910
 • All day
  10/03/18-12/03/18

  Metropolitan Expo

  Metropolitan Expo

  Η FOOD EXPO αποτελεί σήμερα τον κορυφαίο εκθεσιακό θεσμό, αλλά και το σημαντικότερο εμπορικό φόρουμ για τα Τρόφιμα και Ποτά στη χώρα μας, καθώς έχει επιβεβαιώσει τη φήμη της ως μια πραγματικά μεγάλη διεθνής έκθεση, που όχι μόνο καλύπτει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, αλλά συγχρόνως ανταποκρίνεται πλήρως και στον εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου.

 • All day
  10/03/18-12/03/18

  Άρρηκτο δίδυμο αποτελούν η έκθεση Οινόραμα και ο αμπελοοινικός κλάδος της χώρας, αφού το Οινόραμα συνοδεύει και ενσαρκώνει την αναγέννηση του ελληνικού κρασιού και τις επιτυχίες των παραγωγών του τα τελευταία 25 χρόνια. 

  Το Οινόραμα είναι πλέον η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο.  Από το 1994 ήταν και παραμένει ο φυσικός χώρος φιλοξενίας και προβολής της οινικής παραγωγής της χώρας και το πιο σημαντικό ραντεβού του αμπελοοινικού κλάδου.

 • All day
  10/03/18-12/03/18

  ITM – Intourmarket in Moscow was initiated by the entire Russian Tourism Industry (RST) and is strongly supported by Rostourism – the Russian Tourism Ministry. It brings together hosted buyers and travel professionals from all Russian regions with Russian and international tourism key players. Participaction means prestige to the exhibitors in the largest Russian and third-largest international fair, since over 90,000 Russian and foreign tourism representatives, among whom you’ll find chief excecutives of tourism agencies and industrial experts, visit this event.

   

11
12
 • All day
  12/03/18

  Βασικός άξονας του Συνεδρίου είναι οι καταναλωτικές, αλλά και οι διατροφικές συνήθειες που χαρακτηρίζουν το σημερινό και μελλοντικό τοπίο στον τομέα της εστίασης. Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην γενιά των Millenials και το πώς η νέα ψηφιακή εποχή αλλάζει τις συνήθειες των καταναλωτών.  Θα παρευρεθούν οι 200 μεγαλύτεροι επιχειρηματίες του κλάδου, προμηθευτές και εκπρόσωποι του Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα.  

  Μεταξύ άλλων στο συνέδριο θα μιλήσουν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Megas Yeeros, κ. Νικόλαος Λούστας, ο κ. Δημήτρης Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της MRB Hellas, ο κ. Γιώργος Γκριτζάλας, General Manager της Adjust, ο Chef και Brand Ambassador της Megas Yeeros,  Δημήτρης Σκαρμούτσος. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα παρουσιαστούν Ελληνικά success stories του κλάδου από την Αγγλία και την Γερμανία.

13141516
 • All day
  16/03/18-18/03/18

  Λεωφ. Κηφισίας 39,

  Λεωφ. Κηφισίας 39,

  H Έκθεση Ψάρεμα – Σκάφος Boat & Fishing Show 2018 αποτελεί το θαλασσινό γεγονός της χρονιάς! Είναι ο θεσμός που για ακόμα μία χρονιά  σε μία έκθεση συνδυάζεται  το Ψάρεμα με το Σκάφος, και όλο τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τις δύο αυτές δραστηριότητες.

 • All day
  16/03/18

  Κορυφαίες δικηγορικές εταιρείες και γραφεία, με ειδίκευση στο τουριστικό και αεροπορικό δίκαιο θα συμμετέχουν στο TRAVEL LAW FORUM 2018, το οποίο θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού  και με την συνεργασία τουUniversity of Leiden και του Institute for Travel and Tourism in London.Το συνέδριο θα επικεντρωθεί σε νομικά θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των καταναλωτών στην εποχή του “shared economy platforms”, αλλά και στις επιπτώσεις του Brexit στην τουριστική βιομηχανία.

1718
19202122232425
262728293031 

Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε το ενημερωτικό newsletter του TourMarket.grΜοιραστείτε το site μας…