Τέλος στις προκλητικά χαμηλές τιμές ενοικίασης του αιγιαλού με ηλεκτρονικές δημοπρασίες

marilena
By marilena September 4, 2017 17:02

Τέλος στις προκλητικά χαμηλές τιμές ενοικίασης του αιγιαλού με ηλεκτρονικές δημοπρασίες

Μπορούμε να βάλουμε τέλος στην συγκεκριμένη σύμβαση της Μυκόνου, καθώς παραβιάστηκαν οι όροι από τον επιχειρηματία, είπε η υπεύθυνη για τη δημόσια περιουσία και τους αιγιαλούς Πέτη Πέρκα.

Μιλώντας Στο Κόκκινο, ενημέρωσε ότι από του χρόνου γίνονται καθεστώς οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες και με το ηλεκτρονικό μητρώο μισθωμάτων αιγιαλού θα καθοριστούν πλέον τιμές με βάση τις τρέχουσες αξίες, όταν μέχρι πέρυσι ήταν πολύ χαμηλές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

«Από το 2001 μέχρι το 2012 παραχωρούσαν την απλή χρήση οι Δήμοι, αυτοί έκαναν τα μισθωτήρια», σημείωσε η κ. Πέρκα, υποδεικνύοντας ως «τελείως ανακριβές» πρόσφατο δημοσίευμα του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη. Αυτή η διαχείριση «διαμόρφωσε κάποιες μισθωτικές αξίες για τον αιγιαλό. Εμείς όταν επανήλθε ο έλεγχος στο υπουργείο Οικονομικών για την απλή χρήση του αιγιαλού (ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα κτλ.)».

Για τα μισθώματα της απλής χρήσης του αιγιαλού, όπως τόνισε, «έχουν διαμορφωθεί μισθωτικές αξίες με βάση τη χρήση τα τελευταία χρόνια. Από το 2015 δώσαμε μία αύξηση στην τιμή, ειδικά για τη Μύκονο … που μέχρι τότε η τιμή απλής χρήσης ήταν 30 ευρώ το τετραγωνικό, την πήγαμε 80 ευρώ και είχαμε και αντίδραση του δημοτικού συμβουλίου … όπως και σε όλη τη χώρα, όπου είχαμε αύξηση».

«Ένα ζήτημα λοιπόν είναι τα έσοδα … για πρώτη φορά υπάρχει πρόβλεψη, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε φέτος, για τήρηση ηλεκτρονικών αρχείων της Γενικής Γραμματείας, με καταγραφή όλων των συμβάσεων παραχώρησης, με πλήρη στοιχεία, ουτωσώστε να έχουμε συστηματική παρακολούθηση εσόδων και δημιουργία μητρώου αξιών των παραχωρούμενων αιγιαλών. Του χρόνου, θα μπορούμε να υπολογίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το αντάλλαγμα … αλλά αυτό δεν συναρτάται μέχρι στιγμής με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων», όπως διευκρίνισε η ίδια.

Μεγαλύτερο ποσοστό στο Δημόσιο χωρίς απώλεια για τους Δήμους

Ως προς την κατανομή των εσόδων, «υπάρχει ένα ποσοστό 70% που πάει στους Δήμους και 30% που πάει στο Δημόσιο». Το ποσό που καταλήγει στα δημόσια ταμεία «είναι αξιόλογο», σημείωσε η κ. Πέρκα, για να προσθέσει ότι «φέτος για πρώτη φορά κάναμε ηλεκτρονικές δημοπρασίες, πιλοτικά για κάποιες θέσεις και τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά», συνέχισε η κ. Πέρκα.

Υπογράμμισε όμως ότι «όταν τη δημοπρασία την κάνει το υπουργείο, τα έσοδα πάνε 50%-50% … αλλά επειδή είναι αυξημένα, στην πραγματικότητα οι Δήμοι δεν χάνουν έσοδα».

Για τη νέα τουριστική σεζόν του 2018, «του χρόνου έχουμε σκοπό να κάνουμε ηλεκτρονικές δημοπρασίες παντού, φυσικά σε συνεργασία με τους Δήμους … που ξέρουν ποιες παραλίες πρέπει να παραχωρηθούν».

Έχει επίσης γίνει μία νομοπαρασκευαστική «για να διορθωθούν κάποια κακώς κείμενα του ν. 2971/2001, που δεν είναι καλό εργαλείο για να μπορέσουμε να βάλουμε τάξη».

Τι ισχύει για τη Μύκονο

Σε σχέση με το τελευταίο «κραυγαλέο» περιστατικό της Μυκόνου, ανέφερε ότι είναι «μία παραλία που έχει τέσσερις συμβάσεις διαδοχικές με 80 ευρώ ανά τετραγωνικό, στο σύνολο 380.000 ευρώ για την τριετία. Δίπλα από αυτήν, υπάρχει άλλη, με το ίδιο τίμημα, όπου όμως οι τιμές ξαπλώστρας κτλ., ο κύκλος εργασιών, είναι πολύ χαμηλότερος».

Σε κάθε περίπτωση, «τα έσοδα είναι πολύ αυξημένα, η ΑΑΔΕ έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά και στις συναυλίες και αλλού, κόπηκαν αποδείξεις», αλλά το κρίσιμο είναι «να εντοπίσουμε τη μισθωτική αξία της γης».

Ανέφερε πάντως ότι «στην απλή χρήση απαγορεύεται να κάνεις συναυλίες, να βάζεις εξέδρες, να έχεις μουσική … αυτά αναφέρονται στη σύμβαση που κάνει ο επιχειρηματίας με το Δημόσιο. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε παραβίαση των όρων της σύμβασης, άρα μπορούμε να κάνουμε μονομερή ενέργεια, να τη διαλύσουμε, γιατί δεν έχει συμμορφωθεί ο επιχειρηματίας που έχει υπογράψει».

Για τα τιμήματα που ζητούνται, παρέπεμψε για «του χρόνου, που θα έχουμε τα συγκεντρωτικά στοιχεία. Μέχρι τώρα διαχειριζόμασταν τα συγκριτικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, που ήταν πολύ χαμηλές οι τιμές στη Μύκονο. Καμία παραλία δεν είχε πάνω από 30 ευρώ ανά τετραγωνικό» σε ετήσια βάση.

«Για να μην επικεντρωθούμε στη Μύκονο, σε όλη τη χώρα είχαμε πάρα πολύ χαμηλές τιμές … κάπου θα μπορούσαν να είναι πιο ψηλές και αυτό λύνει η ηλεκτρονική δημοπρασία», όπως τόνισε η κ. Πέρκα.

marilena
By marilena September 4, 2017 17:02
Write a comment

No Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Γράψτε το πρώτο σχόλιο για αυτό το άρθρο.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Εγγραφή στο Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε το ενημερωτικό newsletter του TourMarket.gr

Συνέδρια, Εκθέσεις, Εκδηλώσεις

< 2018 >
January
MTuWThFSS
1234567
 • 12:00 -14:00
  07/01/18

  Βασιλίσσης Σοφίας 46, Αθήνα

  Βασιλίσσης Σοφίας 46, Αθήνα

  Ημερίδα με θέμα «Ελληνοτουρκικές επιχειρηματικές σχέσεις» που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Money Show, την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 12.00-14.00, στο ξενοδοχείο HILTON, αίθ. Θάλεια 2, Βασιλίσσης Σοφίας 46 , Αθήνα.

  Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 • 14:00 -16:00
  07/01/18

  Βασιλίσσης Σοφίας 46, Αθήνα

  Βασιλίσσης Σοφίας 46, Αθήνα

  Ημερίδα με θέμα «Ελληνοβουλγαρικές επιχειρηματικές σχέσεις».

  Θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Money Show,την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018, ώρα 14.00-16.00 στο Ξενοδοχείο HILTON, αίθ. Θάλεια 2 ,Βασιλίσσης Σοφίας 46 , Αθήνα.

  Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 • 16:00 -18:00
  07/01/18

  Βασιλίσσης Σοφίας 46, Αθήνα

  Βασιλίσσης Σοφίας 46, Αθήνα

  Oμιλία με θέμα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ EL-SALVADOR».

  Θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Money Show, την Κυριακή, 7 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 16.00-18.00, στο ξενοδοχείο HILTON, αίθ. Θάλεια 2 , Βασιλίσσης Σοφίας 46 , Αθήνα.

  Η είσοδος είναι ελεύθερη.

8
 • 19:00 -21:00
  08/01/18

  Βασιλίσσης Σοφίας 46, Αθήνα

  Βασιλίσσης Σοφίας 46, Αθήνα

  Hμερίδα με θέμα «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Money Show, τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 19.00-21.00.

  Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα. Πασιώτη στα τηλέφωνα 2117000264 – 7

  H είσοδος είναι ελεύθερη.

910
 • All day
  10/01/18-31/05/18

  Εκθεσιακός Χώρος: «Τέχνη & Περιβάλλον», Επίπεδο Αναχωρήσεων

  Εκθεσιακός Χώρος: «Τέχνη & Περιβάλλον», Επίπεδο Αναχωρήσεων

  Η θεματική της έκθεσης είναι σχετική με το πανανθρώπινο ιδεώδες της Μαραθώνιας διαδρομής, το οποίο ξεπερνά τους περιορισμούς του Χρόνου και του Χώρου, και είναι αφιερωμένη στο διεθνή ταξιδιώτη, που καθημερινά κινείται μέσα στο αεροδρόμιο της Αθήνας και ο οποίος, μέσα από τα έργα του δημιουργού, νοητικά θα «ταξιδεύει» στο Μαραθώνιο Σύμπαν.

11121314
15161718192021
2223242526
 • 16:00 -19:00
  26/01/18

  Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη των ευεργετικών αποτελεσμάτων της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής για την προστασία της υγείας των πολιτών, με την ταυτόχρονη ανάδειξη και προβολή των ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν και εμπορεύονται παραδοσιακά προϊόντα.

  Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

2728
293031
 • All day
  31/01/18-01/02/18

  8ο Πανελλήνιο Συνέδριο του HAPCO  για τον Επαγγελματικό και Συνεδριακό Τουρισμό, με τίτλο “Ραγδαίες αλλαγές – Νέες τάσεις και προκλήσεις”.

  Το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα περιλαμβάνει θέματα τα οποία έχουν προκύψει από τις τελευταίες εξελίξεις στο συνεδριακό και πολιτικό «γίγνεσθαι» της χώρας μας.

  Κύριοι ομιλητές του Συνεδρίου θα είναι επαγγελματίες του συνεδριακού τουρισμού από την ελληνική και διεθνή αγορά, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, επαγγελματίες διοργάνωσης συνεδρίων, εξέχουσες προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών που εμπλέκονται στο χώρο της Υγείας.

    

Μοιραστείτε το site μας…