10 Σημάδια τοξικής επαγγελματικής σχέσης. Είναι αλήθεια ότι όταν ο Υδροχόος με ωροσκόπο Σκορπιό συναντά Ταύρο με ωροσκόπο Παρθένο η σχέση που δημιουργείται είναι τοξική; Ομολογώ ότι δεν ξέρω να απαντήσω και σηκώνω τα χέρια ψηλά!

Του Θέμη Σαρανταένα, Συμβούλου Marketing

Η πρόληψη είναι καλύτερη της καταστολής

Αυτό όμως στο οποίο ξέρω να απαντήσω, αλλά και να σας προειδοποιήσω, είναι πώς να αντιληφθείτε μια επαγγελματική σχέση που τείνει να γίνει τοξική, πριν να είναι πολύ αργά. Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί 10 σημάδια τα οποία δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε και πάρετε τα μέτρα σας.

1 Ξενοκοιτάει

Αυτό μοιάζει με τις σχέσεις μεταξύ ζευγαριών. Στην περίπτωσή σας, όμως, αντί να κρατά καλά κρυμμένο το κινητό του και να μυρίζει κάποιο άγνωστο άρωμα, ο πελάτης, πίσω από την πλάτη σας, έχει επαφές με ανταγωνιστές σας για τις ίδιες υπηρεσίες που του προσφέρετε εσείς. Όμως η αγορά, ιδιαίτερα η ελληνική, είναι μικρή και τίποτα δεν μένει κρυφό.
Βαθμός τοξικότητας: 06/10

2 Μπαίνει στα χωράφια σας

Ιδιαίτερα συνηθισμένο εάν απασχολείστε σε βιομηχανίες όπου όλοι θεωρούν ότι έχουν γνώμη και γνώση (π.χ. marketing). Ωστόσο, ο πελάτης που έχει την τάση να υποδεικνύει στον συνεργάτη πώς να κάνει τη δουλειά του δεν θα σταματήσει ποτέ στο γεγονός ότι αγνοεί το πώς λειτουργεί μια βιομηχανία – και αυτό θα τον κάνει ακόμη πιο επικίνδυνο και τοξικό.
Βαθμός τοξικότητας: 08/10

3 Τίποτα δεν είναι γραπτό

Αυτός ο πελάτης έχει πάρει διαζύγιο με τα email και οτιδήποτε είναι γραπτό. Το αποτέλεσμα είναι ότι εσείς ή οι άνθρωποί σας κρατάτε σημειώσεις ασταμάτητα. Όμως, δυστυχώς, οι δικές σας σημειώσεις δεν συνάδουν πάντα με αυτά που ο πελάτης είπε ή νομίζει ότι είπε. Αν συνεχίσετε έτσι, δεν θα μακροημερεύσετε. Απαιτήστε minutes (πρακτικά).
Βαθμός τοξικότητας: 07/10

4 Βλέπετε τα πράγματα αλλιώς

Συνήθως, στην αρχή, όλα είναι ωραία. Ακόμη και αν βλέπετε τα πράγματα αλλιώς με τον πελάτη σας, αυτός είναι διατεθειμένος να σας δώσει μια ευκαιρία για να δοκιμάσει κάτι φρέσκο, κάτι νέο. Όμως, ο μήνας του μέλιτος δεν κρατά πολύ. Εάν μόνο διαφωνείτε, η σχέση σας θα γίνει πολύ γρήγορα τοξική και στη συνέχεια θα διακοπεί. Μη συνεχίσετε μια επαγγελματική σχέση αν διαπιστώσετε ότι βλέπετε τα πράγματα αλλιώς. Θα φθαρείτε πνευματικά, σωματικά και κάποιες φορές και οικονομικά.
Βαθμός τοξικότητας: 08/10

Ενδιαφέρεται μόνο για το σήμερα

Οι πιο όμορφες σχέσεις, τόσο στους ανθρώπους όσο και στις επιχειρήσεις, είναι αυτές που μακροημερεύουν. Εάν ο πελάτης σας έχει ένα χρονικό ορίζοντα «να βγάλουμε τη χρονιά» ή, ακόμη χειρότερα, ζητά από εσάς μια πυροσβεστική λύση για δύο ή τρεις μήνες, σημαίνει ότι δεν έχει όραμα. Εάν ενδιαφέρεται μόνο για το σήμερα, είναι σίγουρο ότι το αύριο θα είναι τοξικό.
Βαθμός τοξικότητας: 08/10

6  Ανακολουθία λόγων και πράξεων

Στα meetings λέει «ναι στα πάντα». Στα follow ups όμως εξαφανίζεται και εκείνα τα έγγραφα που υποσχέθηκε ότι θα σας βρει για να ξεκινήσει το project δεν εμφανίζονται ποτέ – ή εμφανίζονται και δεν έχουν καμία σχέση με όσα συζητήσατε. Η ανακολουθία λόγων και πράξεων είναι αρκετά συνηθισμένη και επίσης ιδιαίτερα ύπουλη, καθώς εξαιτίας της μπορεί να επαναπαυτείτε (μέχρι το σημείο όπου όλα θα έχουν γίνει τοξικά).
Βαθμός τοξικότητας: 08/10

7  Σας θεωρεί υπάλληλό του

Οι συγκεντρωτικοί, δικτατορικοί πελάτες συχνά δεν σταματούν πουθενά. Εάν διαπιστώσετε ότι σταδιακά, σε κάθε συνάντηση, ο πελάτης σάς τοποθετεί στην ίδια πλευρά με τους υπαλλήλους του, κάτι που μερικές φορές μάλιστα δείχνει με υποτιμητικό τρόπο, πρέπει να τον βάλετε στη θέση του. Εάν δεν σκοπεύετε πραγματικά να γίνετε υπάλληλός του, δεν έχετε κανένα λόγο να ανέχεστε μια τέτοια τοξική συμπεριφορά.
Βαθμός τοξικότητας: 08/10

8 Όλα εξαρτώνται από το αφεντικό

Ένας βαθμός συγκεντρωτισμού υπάρχει σε κάθε επιχείρηση. Ωστόσο, αν κάθεστε σε ένα τραπέζι συνεδριάσεων επί ώρες μαζί με τους διευθυντές των τμημάτων και μασουλάτε όλοι μαζί τα κρακεράκια Παπαδοπούλου περιμένοντας το Big Boss, έχετε μπει σε τοξικά χωρικά ύδατα. Το ίδιο ισχύει φυσικά αν περιμένετε στο Zoom επί ώρες.
Βαθμός τοξικότητας: 09/10

9 Περιμένει τον ουρανό με τα άστρα

Αυτό μοιάζει με τις ελληνικές ομάδες ποδοσφαίρου που διώχνουν έναν προπονητή το καλοκαίρι μετά από μία ευρωπαϊκή ήττα και περιμένουν από τον επόμενο να πάρει πρωτάθλημα, κύπελλο και Europa League (οι πιο απαιτητικοί και Champions League). Κανείς δεν μπορεί να κάνει θαύματα για κανέναν. Αν νιώθετε ότι ζητείται από εσάς το αδύνατο, το μόνο δυνατό θα είναι η τοξικότητα και η ανταλλαγή προσβολών εκατέρωθεν.
Βαθμός τοξικότητας: 09/10

10 Αμφίβολη ηθική

Κανείς δεν είπε ότι ζούμε σε ένα όμορφο κόσμο, ηθικό, αγγελικά πλασμένο. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι το να συμβιβαστείτε με πρακτικές που συγκρούονται με τον αξιακό σας κώδικα και κάποιες φορές αγγίζουν ή ξεπερνούν τα όρια του νόμου υπάρχει μεγάλη διαφορά. Αν η ηθική είναι αμφίβολη, η τοξικότητα είναι σίγουρη. Απομακρυνθείτε.
Βαθμός τοξικότητας: 10/10

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας