Τρισδιάστατη εκτύπωση και food waste

Η μαζική ζήτηση και παραγωγή τροφίμων έχει επιδεινώσει το ζήτημα των απορριμμάτων τροφίμων (food waste). Το food waste προκύπτει κατά την επεξεργασία, διανομή και τελική κατανάλωση ενός προϊόντος. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, το food waste παγκοσμίως αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των παραγόμενων τροφίμων προς κατανάλωση, με έναν μέσο όρο της τάξεως του 1,6 δισ. τόνου ετησίως. Η χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών τροφίμων μπορεί να συμβάλει δραστικά στη μείωση του food waste, καθώς όχι μόνο λειτουργεί και παράγει τρόφιμα κάτω από μαθηματικές συνθήκες αλλά μπορεί να δημιουργήσει σνακ από το ίδιο το food waste ενός εστιατορίου, αρτοποιείου κτλ. Η διαδικασία δεν είναι πολύπλοκη: Τα ίδια υλικά (αρτοσκευάσματα, λαχανικά, φρούτα κ.ά.) πολτοποιούνται. Στη συνέχεια, προστίθενται μπαχαρικά και μυρωδικά και τελικά αναμειγνύονται όλα μαζί. Μετά τη δημιουργία του τρισδιάστατου σχεδίου, αυτό αποστέλλεται στον εκτυπωτή και η συσκευή κάνει τα υπόλοιπα, όπως έχει προγραμματιστεί. Έτσι προκύπτει ένα νέο σνακ, έτοιμο να ψηθεί ή να αφυδατωθεί και να καταναλωθεί.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση θα οδηγήσει σε πιο δημιουργικές εμπειρίες φαγητού για όλους.

Μια ματιά στην παγκόσμια αγορά

Η ευαισθητοποίηση των καινοτόμων παραγωγών στη βιομηχανία των τροφίμων, καθώς και η ίδια η αύξηση της ζήτησης νέων πόρων τροφής, δημιουργεί την ανάγκη αναβάθμισης των τεχνολογιών παραγωγής, αφού πρόκειται για έναν ζωτικό παράγοντα που κλιμακώνει την ανάπτυξη της αγοράς. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η παγκόσμια τάση για προσαρμοσμένα (customized) τρόφιμα με θρεπτικές αξίες, που συναντάται στις διατροφικές απαιτήσεις του καταναλωτή, όπως επίσης και η ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία για την παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τους κύριους λόγους, μεταξύ άλλων, που οδηγούν την αγορά στη χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών τροφίμων. Ιδιαίτερα η ενισχυμένη ζήτηση των καταναλωτών για εξατομικευμένα προϊόντα διατροφής κάνει τη ζήτηση για τρισδιάστατους εκτυπωτές πιο επιτακτική, ωθώντας έτσι τους κατασκευαστές να λανσάρουν με τη σειρά τους πιο ξεχωριστούς εκτυπωτές τροφίμων σε εμπορικό αλλά και εγχώριο επίπεδο σε όλο τον κόσμο. Η Μeticulous Research, σε πρόσφατη δημοσίευσή της, αναφέρει ότι η παγκόσμια αγορά τρισδιάστατων εκτυπωτών τροφίμων θα αυξηθεί κατά 30-40% σε ζήτηση και θα ξεπεράσει τα 450 εκατομμύρια δολάρια, έως το 2024.

Το μέλλον στους εκτυπωτές τροφίμων

Η τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον κόσμο μας και τις κουζίνες, σύντομα. Θα αναδιαμορφώσει ριζικά τις πρακτικές παραγωγής τροφίμων, συμβάλλοντας στη μείωση της σπατάλης των προϊόντων, καθώς η παραγωγή τους θα γίνεται κατ’ απαίτηση (on demand). Πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων θα είναι πιο προσιτές σε όλους, επιτρέποντας ακόμα δημιουργίες πάνω στις απαιτήσεις του εκάστοτε καταναλωτή. Είναι ευνόητο πως η τρισδιάστατη εκτύπωση θα οδηγήσει σε πιο δημιουργικές εμπειρίες φαγητού για όλους. Προς το παρόν, οικονομικά μπορεί να αποτελεί αρκετά απρόσιτη τεχνολογία προς τους επαγγελματίες ή το ευρύ κοινό. Ωστόσο, ίσως δεν είναι πολύ μακριά το μέλλον όπου οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές τροφίμων θα είναι πανταχού παρόντες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας