Νέα επένδυση της Accor στην Ελλάδα

Τα οικονομικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2020 παρουσίασε ο διεθνής ξενοδοχειακός όμιλος Accor, όπου και ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό διεθνώς.  Σύμφωνα με την Accor καταγράφηκε μείωση του κύκλου εργασιών κατά 17% ή 15,8% συγκριτικά με πέρυσι και τα έσοδα ανήλθαν στα 768 εκατομμύρια δολάρια.  

Το εισόδημα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) μειώθηκε κατά 25,4%, αντικατοπτρίζοντας την απότομη επιδείνωση στον κλάδο, η οποία συνδέεται με την παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας του Covid-19, αρχικά στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (-33,7%) και στη συνέχεια σε άλλες περιοχές όπως π.χ. στην Ευρώπη (-23,2%) και τη Βόρεια Αμερική (-22,2%).

Οι αλλαγές στην ενοποίηση (εξαγορές και πωλήσεις) είχαν αρνητικό αντίκτυπο -7 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της πώλησης των μισθωμένων ξενοδοχείων Mövenpick. Οι συναλλαγματικές διαφορές επέδρασαν αρνητικά κατά 4 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του δολαρίου Αυστραλίας (-4,2%) το οποίο αντισταθμίστηκε από το δολάριο Ηνωμένων Πολιτειών (+ 3,0%). Από τις 22 Απριλίου 2020, το 62% των ξενοδοχείων του Ομίλου, δηλαδή πάνω από 3.100 μονάδες, είναι κλειστά.

Συνολικά για το πρώτο τρίμηνο, η Accor εκτιμά μια απώλεια 170 εκατ. ευρώ στο EBITDA. Το ποσό αυτό αντικατοπτρίζει το σταδιακό κλείσιμο της πλειοψηφίας των ξενοδοχείων της κατά τον μήνα Μάρτιο. Ενσωματώνει σε μικρό βαθμό μόνο τις θετικές επιπτώσεις των μέτρων μείωσης εξόδων που τέθηκαν σε εφαρμογή στα τέλη Μαρτίου. Τα μέτρα αυτά ενισχύονται και θα αποφέρουν τα περισσότερα από τα αποτελέσματά τους επόμενους μήνες.

Tα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Διακοπή επαγγελματικών ταξιδιών, αναστολή προσλήψεων καθώς και μειωμένο ωράριο και/ή άδειες για το 75% των στελεχών της κεντρικής διοίκησης διεθνώς για το 2o τρίμηνο του 2020, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μείωση τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ στα γενικά και διοικητικά έξοδα για το 2020.
  • Αναθεώρηση του επαναλαμβανόμενου επενδυτικού πλάνου του 2020, με αποτέλεσμα τη μείωση επιπλέον €60 εκατ. σε κεφαλαιουχικές δαπάνες.
  • Σημαντική μείωση λοιπών εξόδων (πωλήσεις, μάρκετινγκ, ΙΤ κ.λπ.) προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αναμενόμενη μείωση των fees.

Ο Απρίλιος και ο Μάιος σύμφωνα με την Accor αναμένεται να είναι οι πιο δύσκολοι μήνες του έτους, με πολύ χαμηλά ποσοστά πληρότητας και έντονη αβεβαιότητα σχετικά με το χρόνο και τη χαλάρωση του lockdown, καθώς το άνοιγμα των συνόρων. Ωστόσο, μερικές αγορές δείχνουν κάποια θετικά σημάδια, κυρίως η Κίνα, όπου υπάρχουν πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης.

Επιπλέον το Διοικητικό Συμβούλιο της Accor απέσυρε την πρόταση  για καταβολή του μερίσματος για το 2019 ύψους 280 εκατ. ευρώ. Έπειτα από διαβούλευση με τους κύριους μετόχους του Ομίλου, η Accor αποφάσισε να διαθέσει το 25% του προγραμματισμένου μερίσματος (70 εκατ. ευρώ) για το λανσάρισμα του “ALL Heartist Fund”, το οποίο σχεδιάστηκε για να συνδράμει τους υπαλλήλους του ομίλου και ανά περίπτωση μεμονωμένους εταίρους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, καθώς και εμπλεκόμενους φορείς της πρώτης γραμμής που παρέχουν υποστήριξη σε τοπικές κοινότητες κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η Accor τέλος τονίζει στην ανακοίνωσή της, ότι παρά τις αντιξοότητες η ανάπτυξη του Ομίλου συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό. Το πρώτο τρίμηνο του 2020, η Accor άνοιξε 58 νέα ξενοδοχεία, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν 8.000 δωμάτια. Στο τέλος Μαρτίου 2020, το pipeline του Ομίλου παρέμεινε σταθερό και περιελάμβανε 1.202 ξενοδοχεία και 208.000 δωμάτια, εκ των οποίων το 76% σε αναδυόμενες αγορές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας