Νέα επένδυση της Accor στην Ελλάδα

Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2020 δημοσιοποίησε ο ξενοδοχειακός όμιλος Accor, τα οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι αρνητικά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που έπληξε καίρια τον τουριστικό κλάδο. Συγκεκριμένα τα έσοδα του ομίλου ήταν μειωμένα κατά 52,4% και ανήλθαν στα 917 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημιές ξεπέρασαν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.  Το RevPAR ήταν μειωμένο κατά 59,3% το πρώτο εξάμηνο του 2020. Αυτή η σημαντική μείωση αντικατοπτρίζει τη δραματική επιδείνωση του κλάδου, η οποία σχετίζεται με την εξάπλωση του κορωνοϊού Covid-19 παγκοσμίως, καθώς και με τα μέτρα lockdown και το κλείσιμο των συνόρων που εφαρμόστηκαν από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Η Accor τονίζει πως παρατηρούνται σημάδια ανάκαμψης σε όλες τις περιοχές, έπειτα από μια ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο τον Απρίλιο και τον Μάιο, αρχικά στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (το RevPAR μειώθηκε κατά 77,4% το 2ο τρίμηνο) πριν από τη σταδιακή εξάπλωση σε άλλες περιοχές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη (το RevPAR μειώθηκε κατά 90,6 % το 2ο τρίμηνο).

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020, η Accor άνοιξε 86 ξενοδοχεία, δηλαδή 12.000 δωμάτια. Στα τέλη Ιουνίου του 2020, ο όμιλος είχε ένα χαρτοφυλάκιο 747.805 δωματίων (5.099 ξενοδοχεία) και 206.000 δωμάτια (1.197 ξενοδοχεία) στο pipeline, εκ των οποίων το 75% σε αναδυόμενες αγορές. Από τις 3 Αυγούστου 2020, το 81% των ξενοδοχείων του ομίλου ήταν ανοιχτά, δηλαδή πάνω από 4.000 μονάδες.

Accor, Sebastien BazinΣχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα ο πρόεδρος και CEO της Accor Sébastien Bazin (φωτογραφία) τόνισε ότι «το σοκ το οποίο αντιμετωπίζει ο κλάδος μας είναι “βίαιο” και άνευ προηγουμένου. Σε αυτό το περιβάλλον, καταφέραμε να περιορίσουμε τον αντίκτυπο της κρίσης. Αφενός στην απόδοσή μας, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα για την προστασία των πόρων μας, αφετέρου για τους εργαζομένους μας, εφαρμόζοντας συγκεκριμένα και άμεσα υποστηρικτικά μέτρα, χάρη στον μετασχηματισμό του ομίλου των τελευταίων ετών και στην υγιή χρηματοοικονομική μας δομή. Το αποκορύφωμα της κρίσης έχει αναμφίβολα περάσει, ωστόσο η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή. Έχοντας λάβει αυτά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει τώρα να ολοκληρώσουμε τον μετασχηματισμό από ένα asset-light μοντέλο σε μια πλήρως asset-light εταιρεία. Αυτό είναι αναγκαίο πέραν του Covid-19. Η Accor πρέπει να γίνει πιο απλή, πιο λιτή, περισσότερο ευέλικτη και να βρεθεί ακόμα πιο κοντά στο πεδίο της δράσης».

«Οι πρωτοβουλίες αυτές θα μας δώσουν τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τον ηγετικό μας ρόλο, να κάνουμε τη διαδικασία λήψης των αποφάσεών μας πιο αποτελεσματική και να ενισχύσουμε την ανάκαμψή μας», κατέληξε ο επικεφαλής του ομίλου θέλοντας το στίγμα για την επόμενη μέρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας