Τροποποίηση ή έκδοση νέας εγκυκλίου, ώστε να μπορέσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να εντάξουν σε μια ενιαία ρύθμιση όλες τις μέχρι την 31-7-2021 ασφαλιστικές οφειλές τους (ρυθμισμένες ή μη), ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) με επιστολή της στον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Τσακλόγλου.

Αναλυτικά η επιστολή

Προς

κο Παναγιώτη Τσακλόγλου, Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης

κα Παυλίνα Kαρασιώτου, Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων

κο Παναγιώτη Δουφεξή, Διοικητή του ΕΦΚΑ

Κοινοποίηση

κο Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

κο Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Τουρισμού

Κύριε Υφυπουργέ,

Κυρία Γενική Γραμματέα,

Κύριε Διοικητά,

Με το άρθρο 67 του ν.4821/2021 προβλέπεται πως μπορούν να ρυθμιστούν σε 36-72 δόσεις «οφειλές ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021, που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης», δηλαδή σύμφωνα με την ανωτέρω διατύπωση στη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν μπορούν να ενταχθούν οφειλές που είχαν βεβαιωθεί ή είχαν ρυθμιστεί πριν την πανδημία.

Σημειώνεται πως οι ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών στις οποίες είχαν υπαχθεί οι επιχειρήσεις πριν την έναρξη της πανδημίας εμφανίζονταν, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, ως ενεργές, ανεξαρτήτως αν είχε πληρωθεί οποιαδήποτε από τις δόσεις τους. Άρα τα οφειλόμενα βάσει αυτών ποσά δεν μπορούν να ενταχθούν, μαζί με τις υπόλοιπες οφειλές που τυχόν έχει η επιχείρηση, σε μια ενιαία ρύθμιση 36-72 μηνών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τις επόμενες ημέρες οι επιχειρήσεις θα βρεθούν σε ένα τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο, μιας και το μόνο εργαλείο που θα έχουν στα χέρια τους για να βάλουν σε σειρά όλες τις υποχρεώσεις τους θα είναι η πάγια 12μηνη ρύθμιση που προφανώς δεν καλύπτει τις ανάγκες που έχουν προκύψει.

Παρακαλούμε, λοιπόν, για τις ενέργειές σας ώστε με την τροποποίηση της σχετικής διάταξης ή την έκδοση σχετικής διευκρινιστικής εγκυκλίου να μπορέσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να εντάξουν σε μια ενιαία ρύθμιση όλες τις μέχρι την 31-7-2021 οφειλές τους (ρυθμισμένες ή μη), γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να είναι συνεπείς στις σχετικές υποχρεώσεις τους. Επίσης ζητούμε να μεριμνήσετε να ενημερωθούν τα συστήματα του ΕΦΚΑ ώστε να μη ζητούνται προσαυξήσεις για την περίοδο που οι οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση των 72 δόσεων ήταν σε καθεστώς αναστολής είσπραξης.

Πέραν της επέκτασης των κατηγοριών των οφειλών που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 72 δόσεων, κρίνεται επιβεβλημένη και η επαναφορά της ισχύος της διάταξης του άρθρου 33 του ν.4756/2020 που αφορά τη δυνατότητα επανένταξης πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού σε καθεστώς ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αστικά κέντρα και στην επαρχία μέχρι και σήμερα δεν έχουν εκκινήσει ουσιαστικά τη λειτουργία τους, μάλιστα τους τελευταίους μήνες λόγω της μετάλλαξης Omicron και των περιορισμών που εξαιτίας της επιβλήθηκαν εμφάνιζαν πληρότητες που δεν ξεπερνούσαν σε πολλές περιπτώσεις μονοψήφια νούμερα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να είναι συνεπείς στις δόσεις των ρυθμίσεών τους, τις οποίες πολλές απώλεσαν.

Για το λόγο αυτό και με δεδομένο πως ανάκαμψη στις κρατήσεις αρχίζει να φαίνεται από τον μήνα Μάιο (ανάλογα βέβαια με την εξέλιξη της Ουκρανικής κρίσης και υπό την προϋπόθεση πως η πανδημία δεν μας επιφυλάσσει κάποια άλλη δυσάρεστη έκπληξη), ζητούμε να παρασχεθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις, που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί, να επανενταχθούν σε αυτές για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομένοντα αριθμό δόσεων με την καταβολή της δόσης του μηνός Μαΐου 2022.

Παρακαλούμε για τις σχετικές ενέργειες σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας