Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι τιμές στην Ισλανδία ήταν κατά 56% υψηλότερες από ό, τι στην υπόλοιπη Ευρώπη το 2018, καθιστώντας έτσι την Ισλανδία την πιο ακριβή χώρα, ενώ ακολουθούν η Ελβετία (52%), η Νορβηγία (48%) και η Δανία (38%).

Σύμφωνα με τη σελίδα σύγκρισης καταναλωτικών τιμών Numbeo, ένα δείπνο για δύο άτομα σε ένα μέσο εστιατόριο κυμαίνεται περίπου στα 85 ευρώ, ένα μπουκάλι κρασί σε ένα κατάστημα στοιχίζει περίπου 17 ευρώ και δώδεκα αυγά κοστίζουν έως και πέντε ευρώ.

Ο μικρός πληθυσμός της χώρας (355.000), σε συνδυασμό με την υψηλή εξάρτηση από τα εισαγόμενα αγαθά και τους υψηλούς φόρους επί του αλκοόλ, είναι παράγοντες που εξηγούν τις τιμές της Ισλανδίας.

Η Ισλανδία είναι τόσο μικρή. Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να έχουμε τις ίδιες οικονομίες κλίμακας με τις εταιρείες όπως σε χώρες που είναι 100 φορές μεγαλύτερες”, δήλωσε ο Konrad Gudjonsson, επικεφαλής οικονομολόγος του Ισλανδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Οι μεγάλες διακυμάνσεις στην ισλανδική κορώνα το 2016-2017 οδήγησαν επίσης σε μια γενική αύξηση των τιμών.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Ισλανδίας, το 2018, ο μέσος μηνιαίος μισθός για κάποιον που εργάζεται με πλήρη απασχόληση ήταν 632.000 κορώνες (4.650 ευρώ) προτού επιβληθεί φόρος. Έτσι, ενώ το κόστος ζωής μπορεί να αποτελεί σοκ για τους τουρίστες, οι ντόπιοι έχουν τους μισθούς σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, η Ισλανδία οδεύει σε δύσκολους καιρούς. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2019, και θα είναι η πρώτη φορά που θα συρρικνωθεί μέσα σε δέκα χρόνια.

Η επιδείνωση των προοπτικών οφείλεται εν μέρει στη μείωση της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού, η οποία έχει επιδεινωθεί από την κατάρρευση του ισλανδικού αερομεταφορέα χαμηλού κόστους WOW.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας