Η διείσδυση των μέσων που σχετίζονται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αποτελούν μια δεδομένη και εν πολλοίς «ενοχλητική» πραγματικότητα. Αρχικά, θεωρείτε πως μπορείτε να συνυπάρξετε αρμονικά με λογικές της μορφής του Airbnb; Με τι είδους ρύθμιση (νομοθετική, φορολογική, πολιτική) θα ήταν ικανοποιημένοι οι Έλληνες ξενοδόχοι;

Αλέξανδρος ΒασιλικόςΔεν χωρά αμφιβολία πως αποτελεί ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα που αφορά όχι μόνο τον κλάδο μας, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία! O καθένας νομίζει πως μπορεί να κάνει τον ξενοδόχο, δίχως εντούτοις να πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, τις εγγυήσεις, τις πιστοποιήσεις, καθώς επίσης και τις ευρύτερες υποχρεώσεις του ξενοδόχου.

Αυτή, αφενός, είναι μια αθέμιτη πρακτική ανταγωνισμού, αφετέρου δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια και την υγιεινή μέσα στις πολυκατοικίες μας, στις γειτονιές και δίπλα στα σπίτια μας, εφόσον κανένας δεν ελέγχει κανέναν… Και δεν μιλάμε για έναν ιδιώτη που νοικιάζει το διαμέρισμά του για έναν μήνα προκειμένου να ενισχύσει το εισόδημά του. Αντιθέτως, αναφερόμαστε σε μαζικές επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες που φτάνουν να διαχειρίζονται τεράστιους αριθμούς διαμερισμάτων.

Για αυτό και πολλές γειτονιές ήδη αλλοιώνονται ως προς τη φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά τους. Την ίδια στιγμή το ύψος των ενοικίων αυξάνεται κι αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για χιλιάδες οικογένειες που μοχθούν ώστε να τα βγάλουν πέρα. Η πρόσφατη φορολόγηση που θέσπισε –με μεγάλη καθυστέρηση, είναι αλήθεια– η Πολιτεία δεν προσφέρει λύση σε κάποιο πρόβλημα.

Μάλιστα, το πρόβλημα στην ευρύτερη οικονομική και κοινωνική διάστασή του παραμένει υπαρκτό, ενώ πρέπει να τύχει αυξημένης προσοχής. Όπως έχω τονίσει πολλάκις, δεν πρόκειται να πετύχουμε κανέναν ποιοτικό στόχο αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος μας επιδοτώντας ημιυπόγεια στο Κουκάκι…

Έχετε σταθμίσει ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου φόρου διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις;

Παρά τις τεχνικές προσαρμογές που έγιναν στην εφαρμογή του, δεν παύει ο φόρος διαμονής να κάνει ζημιά, όπως έγκαιρα έχει καταδείξει και η σχετική μελέτη του ΞΕΕ. Η θέση μας λοιπόν είναι σαφής και ξεκάθαρη: Πρέπει να καταργηθεί!

Αλέξανδρος ΒασιλικόςΠρόσφατα και ενώπιον περίπου 1.000 εκπροσώπων-μελών του ΞΕΕ δεσμευτήκατε πως θα δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας προκειμένου να υπηρετήσετε το ελληνικό ξενοδοχείο. Πώς αντιλαμβάνεστε αυτή την ευθύνη;

Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλες και απαιτείται πραγματικά από εμάς που υπηρετούμε θέσεις ευθύνης να δίνουμε καθημερινά τον καλύτερο εαυτό μας. Έχουμε ευθύνη όχι μόνο απέναντι στους συναδέλφους ξενοδόχους, αλλά και απέναντι στην κοινωνία και στη χώρα προκειμένου να καταφέρουμε να αποδώσει ο τουρισμός τα προσδοκώμενα και ακόμη παραπάνω!

«Πατάμε», λοιπόν, επάνω στα χνάρια που μας άφησαν άξιοι προκάτοχοι των θέσεών μας και φυσικά είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το καθήκον της γενιάς μας. Ποιο είναι αυτό; Μα, να κατοχυρώσουμε τον ρόλο του μεγάλου πρωταγωνιστή της ελληνικής οικονομίας για το ελληνικό ξενοδοχείο, να απελευθερώσουμε τη δυναμική του και ν’ ανοίξουμε δρόμο για το μέλλον!

Καθότι η τουριστική βιομηχανία έχει απόλυτα διεθνή έκφανση όσο και διάσταση, πώς βλέπετε αφενός τη σταδιακή ενδυνάμωση γειτονικών αγορών, και αφετέρου τα (έντονα) σημάδια… επιστροφής άλλων;

Αλέξανδρος ΒασιλικόςΟφείλω να ομολογήσω πως το ζήτημα αυτό αποτελεί τον λόγο για τον οποίο επεξεργαστήκαμε τον οδικό χάρτη των 5 σημείων. Ο τουρισμός δεν κινείται με… αυτόματο πιλότο. Κάθε άλλο! Απαιτούνται ενεργητικές πολιτικές που θα λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα του ανταγωνισμού, όπως αυτός διαμορφώνεται σε κάθε (πιθανή και μη) συγκυρία.

Αποτελεί πεποίθησή μου, πως η συγκεκριμένη χρονική περίοδος –κατά την οποία όπως φαίνεται διαθέτουμε τον απαιτούμενο… αέρα στα «πανιά» του ελληνικού τουρισμού– είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για την επεξεργασία του απαιτούμενου οράματος, με την ταυτόχρονη δόμηση ενός συνολικότερου προγράμματος και φυσικά την υλοποίησή του.

Ο δρόμος προς την επιτυχία, το θετικό αποτέλεσμα και την ανάπτυξη, απαιτεί δημιουργική αγωνία και διαρκή μέριμνα για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών που θα απελευθερώνουν αντί να εγκλωβίζουν την τουριστική δυναμική της χώρας μας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας