ΚΥΑ, ΕΣΥ, ξενοδοχεία, κορονοϊός, covid-19

Σοβαρές αναταράξεις έχει προκαλέσει στους ξενοδοχειακούς κύκλους η ΚΥΑ για την δέσμευση δωματίων καραντίνας στα ξενοδοχεία. Η ΚΥΑ που υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομίας, Υγείας και Τουρισμού προβλέπει πως στις ξενοδοχειακές μονάδες θα δημιουργηθούν δωμάτια –χώροι απομόνωσης- για περιπτώσεις φιλοξενίας επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση η λύση αυτή προσωρινού χαρακτήρα συμπληρώνει τη δημιουργία πλέγματος ξενοδοχείων «καραντίνας» και επιτρέπει το ασφαλές άνοιγμα  του ελληνικού τουρισμού. Γι΄ αυτό και τα όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ ισχύουν κατ΄ ελάχιστον έως ότου οριστεί στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα ή νησί, κατάλυμα για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων για την αντιμετώπιση του κινδύνου μετάδοσης του COVID-19.

Με την συγκεκριμένη ΚΥΑ ορίζεται ότι για καταλύματα έως 10 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη ενός (1) δωματίου καραντίνας, για καταλύματα έως πενήντα (50) δωματίων απαιτείται η ύπαρξη δύο (2) δωματίων καραντίνας και για καταλύματα άνω των πενήντα (50) δωματίων απαιτείται αριθμός δωματίων καραντίνας ίσος με το 3% της συνολικής δυναμικότητας των δωματίων του καταλύματος.

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε: «Η ασφαλής επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Σήμερα ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό βήμα που εμπεδώνει αυτό το αίσθημα ασφάλειας. Δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε καθημερινά προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο».

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας η οποία με ανακοίνωσή της ζητεί την άμεση απόσυρση της ΚΥΑ, καθώς υποστηρίζει ότι προκαλεί ζημιά στον τουρισμό και οδηγεί σε μοντέλο «adventure tourism» και σε τουρισμό εκπλήξεων. Οι ξενοδόχοι στη Μαγνησία υποστηρίζουν ότι και μόνο η ανακοίνωση πως θα δημιουργηθούν δωμάτια απομόνωσης εντός των ξενοδοχείων που θα φιλοξενούν τουρίστες είναι αποτρεπτική για τους πελάτες. Επιπλέον καταδικάζει τις περιοχές που έχουν ήδη βρεθεί ξενοδοχεία αναφοράς, ενώ δημιουργεί και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των καταλυμάτων που θα έχουν δωμάτια απομόνωσης και αυτών που δεν θα έχουν.

Παράλληλα προσθέτουν πως συνεχίζει να υπάρχει το πρόβλημα συνεργασίας των ξενοδοχείων με τους γιατρούς. Στο θέμα αναφέρθηκε και η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση με την παρούσα ΚΥΑ δίνει την χαριστική βολή στον ελληνικό τουρισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας