Θαλάσσιος τουρισμός

Έστω ότι έχετε επιλέξει να ναυλώσετε ένα ξένο (άνευ ελληνικής σημαίας, για την ακρίβεια) ιδιωτικό σκάφος αναψυχής από το εξωτερικό προκειμένου να απολαύσετε το ελληνικό αρχιπέλαγος στην ολότητά του. Σκεφτείτε ξανά, γιατί υπάρχει απαγόρευση βάσει πρόσφατης νομοθεσίας!

Πώς «διώχνουμε» τα ξένα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής και έναν πακτωλό
εκατομμυρίων ευρώ!

Θέλετε να επιβιβαστείτε σε κάποιο εγχώριο λιμάνι και να αποβιβαστείτε στο «x» κοσμικό ή μη νησί από τα πολλά που διαθέτουμε; Δεύτερο άκυρο! Μάλιστα, οι ελληνικές αρχές επιβάλλουν «τσουχτερά» πρόστιμα, στέλνοντας το μήνυμα: «Ξένα επαγγελματικά σκάφη, δεν σας θέλουμε στις θάλασσες και τα λιμάνια μας…»

“ Έχει υπολογιστεί πως για ένα μέσο σκάφος μήκους 50 μέτρων, που θα ναυλωθεί για 15 ημέρες, τα ναύλα θα ανέλθουν σε 500.000 ευρώ. Υπογραμμίζεται πως υπάρχουν σαφώς μεγαλύτερα σκάφη, κάτι που… μεταφράζεται σε πολλαπλάσια ναύλα.”

Όταν πριν από έναν αιώνα ο ρομαντικός ποιητής Άγγελος Βλάχος (1838-1920) είχε γράψει ένα ποίημα με τίτλο «Η ωραία Ελλάς», όπου ενυπάρχει ο περίφημος στίχος «Ξεύρεις την χώραν που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα…», είναι απολύτως σίγουρο πως αγνοούσε την έκταση και το πλήθος των πολλαπλών περιστατικών αστειότητας (στα όρια του επικίνδυνου) που προκύπτουν και τα οποία φροντίζει να μην αποτρέπει το κράτος μας.

Η αλήθεια είναι πως σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σκορπούν απλόχερα χαμόγελα, ωστόσο όταν αφορούν τη βαριά βιομηχανία μας, τον τουρισμό, λαμβάνουν διαστάσεις άκρως επιβλαβείς για τα ευρύτερα συμφέροντα των άμεσα εμπλεκομένων, αλλά και της χώρας μας. Πόσο μάλλον, όταν προκύπτει σημαντική απώλεια εσόδων, ενώ την ίδια στιγμή τα οφέλη δείχνουν να προσπορίζονται γειτονικές, ανταγωνιστικές –στο τουριστικό πεδίο– χώρες.

Αυτήν τη φορά, το ελληνικό κράτος, διά μέσω της επίσημης έκφανσής του, δηλαδή της κυβέρνησης φρόντισε να θέσει νέα δεδομένα, εμπόδια κατά το ορθότερο, στον δυναμικά ανερχόμενο θαλάσσιο τουρισμό, ο οποίος κατά τα αμέσως προσεχή έτη αναμένεται να αποτελέσει έναν σημαντικό άξονα ανάπτυξης του προσφερόμενου εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

Θαλάσσιος τουρισμός

Φροντίζοντας τα συμφέροντα των… γειτόνων

Από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου υπερψηφίστηκε ένας καινούργιος νόμος με βάση τον οποίο απαγορεύεται –ουσιαστικά– στα ξένα επαγγελματικά σκάφη να επιβιβάζουν και να αποβιβάζουν ταξιδιώτες-τουρίστες στη χώρα μας και δη στα λιμάνια των αναρίθμητων νησιών μας! Ο νόμος προβλέπει μία στάση, διερχόμενα και μόνο. Απαγορεύει, δηλαδή, την έλευση των θαλαμηγών σκαφών που αφήνουν σημαντικά έσοδα στη χώρα μας!

Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί πως και το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς ήταν εξίσου στρεβλό, καθώς επέτρεπε μεν την επιβίβαση σε κάποιο λιμάνι της Ελλάδας, ωστόσο η αποβίβαση έπρεπε να λαμβάνει χώρα στο εξωτερικό. Και το αντίστροφο! Οπότε, σε επίπεδο παραλογισμού δεν πήγαμε ιδιαίτερα μακριά. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρωτοτυπία επέτρεψε να «κτιστεί» και αναπτυχθεί συνάμα η μέχρι πρότινος «παρθένα» αγορά του yachting της… Αλβανίας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας