Ανδρέας Ανδρεάδης

O Ανδρέας Ανδρεάδης στα πλαίσια του 2nd International Hospitality Forum μίλησε στο tourmarket.gr για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού τονίζοντας ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

 «Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου και μπορεί να προχωρήσει πολύ προς τα πάνω. Εάν η Ελλάδα καταφέρει –που δεν έχει κανένα λόγο για να μην τα καταφέρει- να φέρει το μέσο έσοδο που έχει η Ισπανία ανά επισκέπτη θα είχε σήμερα 25 δις έσοδα (αντι 16 που έχει τώρα). Επομένως η Ελλάδα είναι στην αρχή ενός πολύ θετικού κεφαλαίου. Ο τουρισμός εξάλλου ταιριάζει πολύ στην DNA του Έλληνα. Είμαστε άνθρωποι πού αγαπάμε τον επισκέπτη αλλά πρέπει να μπορούμε να δουλεύουμε με αξιοπρεπείς μισθούς και σε ένα πλαίσιο αξιόπιστο που επιβραβεύει τους καλύτερους και να βοηθάει να αναδειχθεί το ταλέντο του κάθε ενός ώστε να μην έχουμε braindrain. Για να φτάσουμε όμως εκεί σαν χώρα πρέπει το πολιτικό σύστημα να γίνει πιο αξιόπιστοι και σταθερό και να μπουν standards που τα έχουν όλες οι mainstream επενδυτικά χώρες. Δεν μας λείπει το μυαλό και η ικανότητα και πρέπει και το πολιτικό σύστημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Πριν μερικούς μήνες είχατε κάνει ένα tweet σχετικά με την ιδιωτική οικονομική στήριξη των ενόπλων δυνάμεων. Θεωρείτε ότι το κράτος στηρίζει όσο πρέπει τον τουρισμό που είναι ένας από τους μεγαλύτερος –αν όχι ο μεγαλύτερος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας;
«Όπως αναφέρει και η πρόσφατη μελέτη που εκπόνησαν ΙΝΣΕΤΕ- PwC ο τουρισμός χρειάζονται 6,5 δις επενδύσεις στα επόμενα τρία χρόνια με 4 δις να αφορούν την ξενοδοχειακή υποδομή. Ο τωρινός ρυθμός δεν καλύπτει με τίποτα αυτές τις ανάγκες, πρέπει να επιταχύνουμε Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις και πάνω από όλα αυτονόητα πράγματα ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται από τους επενδυτές μια χώρα mainstream και όχι τόσο exotic. Η πολική αστάθεια ωστόσο η αβεβαιότητα της αδειοδότησης, η ερμηνεία κατά περίπτωση οποιοιδήποτε νόμου που η Ελλάδα ξέρετε έχει μια απίστευτη διαφοροποίηση στον τρόπο που ερμηνεύονται εγκύκλιοι και νομοί, κατά περίπτωση κατά υπάλληλοι κλπ που δεν οδηγεί καθόλου στην ασφάλεια απόκτησης των σχετικών αδειών. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ακραία φορολόγηση. Όταν χρειαζόταν η χώρα στήριξη, βάλαμε πλάτη αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και πρέπει να σκεφτούμε έξυπνα».

Πώς θα γίνει κάτι τέτοιο;
«Είμαι της άποψης ότι οι μισθοί πρέπει να ανεβούν για να προσελκύσουμε μεγαλύτερο επίπεδο κόσμου στον τουρισμό. Έχουμε καταφέρει με δουλειά και από το ΣΕΤΕ και από το Επιμελητήριο ο τουρισμός να θεωρείται σοβαρή δραστηριότητα και ένας εργαζόμενος αλλά και ένας επιχειρηματίας να μπορεί να λέει ότι είναι περήφανος ότι είναι στον τουρισμό. Αυτό δεν υπήρχε πέντε με δέκα χρόνια πριν. Πλέον μπορεί να προσελκύσει σοβαρά στελέχη αλλά πρέπει να πληρώσει. Αυτό για να γίνει πρέπει να πέσουν οι ασφαλιστικές εισφορές, να πεσει το ΦΠΑ και αυτό είναι μια παράμετρος που εξήγησα στο forum που ταιριάζει στο μοντέλο της Ισπανίας. Ο εργαζόμενος έχει την αγοραστική δύναμη κινεί την οικονομία που τελικά κινεί και την χώρα. Το θέμα είναι ότι σαν χώρα πρέπει να το αντιληφθούμε και να μην μένουμε στάσιμοι σε κάποιες ιδεοληπτικές απόψεις και νόρμες.

Ο κύριος Ανδρεάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην XEΝIA 2018 λέγοντας ότι είναι μια έκθεση που κάθε χρόνο πάει όλο και καλύτερα.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Οι οργανωτές έχουν δουλέψει καλά έχουν καταφέρει να πετύχουν και την ποιότητα των εκθετών και των ενδιαφερομένων επισκεπτών. Αυτές οι εκδηλώσεις που γίνονται γύρω από την έκθεση είναι καλές γιατί δημιουργούν ψηλότερο επίπεδο και γενικότερο ενδιαφέρον. Αυτά δε τα εργαλεία είναι πολύ χρήσιμα για την ενημέρωση, την εκπαίδευση των επιχειρηματιών αλλά και για την γενικότερη άνοδο της ποιότητας και της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των αρμοδίων του τουρισμού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας