Παρατηρώ πως ένα από τα ζητούμενα του αναπτυξιακού σχεδίου για τον Ελληνικό τουρισμό, και όχι μόνο, είναι και η προσέλκυση επενδύσεων. Θεωρείτε πως πρέπει να τίθενται συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε αυτό;

Το Υπουργείο Τουρισμού έχει ψηλά στις προτεραιότητές του την προσέλκυση επενδύσεων, κάτι που υποστηρίζει πολύ δυναμικά η ίδια η υπουργός, με την πραγματοποίηση σειράς παρουσιάσεων και ενημερωτικών συναντήσεων στο εξωτερικό, και κατά τη διάρκεια των διακρατικών επισκέψεων και συνεργασιών. Τα τελευταία χρόνια, με τις υψηλές επιδόσεις και τη δυναμική που έχει αποκτήσει ο ελληνικός τουρισμός και την αναπτυξιακή πολιτική μας, το τουριστικό μας προϊόν έχει καταστεί πιο ελκυστικό.

Αγγελική Χονδροματίδου

Έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον και κινητικότητα για νέες επενδύσεις, με πλέον χαρακτηριστικό ότι την τριετία αυτή έχουν προστεθεί περισσότερες από 26 χιλιάδες νέες κλίνες σε μονάδες 4 και 5 αστέρων. Επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τη διαθεσιμότητα ειδικά στις υψηλές κατηγορίες για να ανταποκριθούμε στη διεθνή ζήτηση και στους νέους αναπτυξιακούς μας στόχους. Πολιτική προτεραιότητα του Υπουργείου Τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αποτελεί ο από κοινού σχεδιασμός ενός ανταγωνιστικού πλαισίου προσέλκυσης επενδυτών για τις στρατηγικές προτεραιότητες ανάπτυξης του τουρισμού οι οποίες είναι:

  • επενδύσεις στον τουρισμό, στους τομείς του ιατρικού και ιαματικού τουρισμού,
  • καθιέρωση ενός δικτύου μαρίνων μεγάλου και μεσαίου μεγέθους σε όλη την Ελλάδα,
  • ανάπτυξη λιμένων νηολογίου (5 έως 7 εκτός του Πειραιά) για τη βιομηχανία της κρουαζιέρας, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας ως διεθνή προορισμό κρουαζιέρας,
  • ξενοδοχειακά συγκροτήματα και
  • δημιουργία Θεματικών Πάρκων.

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η συμβολή του τουρισμού στο κεντρικό αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας;

Αγγελική ΧονδροματίδουΣτη νέα αναπτυξιακή πορεία που εισέρχεται η χώρα μας μετά τον Αύγουστο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, με βάση τον εθνικό μας σχεδιασμό και την προτεραιότητα που έχει θέσει η ίδια όσο και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στον τουριστικό κλάδο, θα υπάρξει άμεσα η δυνατότητα να ενισχυθεί σε εθνικό και τοπικό επίπεδο η οικονομία, τα έσοδα, η επιχειρηματικότητα, η εργασία, και γενικότερα η ανάταση της ψυχολογίας όλης της ελληνικής κοινωνίας.

Εφαρμόζοντας δυναμικά και εθνικά συντονισμένα τη στρατηγική μας για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο, θα υλοποιήσουμε τα επόμενα δύο χρόνια ειδικά προγράμματα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για την εξειδίκευση στο θεματικό τουρισμό. Σε αυτό το πλαίσιο η κάθε περιφέρεια και ο κάθε προορισμός θα επιλέξουν με βάση τα δικά τους ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Συγχρόνως, σχεδιάζουμε ένα ειδικό πρόγραμμα «Τουριστικές Επιχειρήσεις Ανοικτές 365 Ημέρες τον Χρόνο» αρχικά από την Κρήτη και τη Ρόδο, και παράλληλα θα διασυνδέσουμε με ένα ειδικό πρόγραμμα τον τουρισμό με την αγροτική παραγωγή. Επιπροσθέτως, στοχεύουμε στην άμεση διαμόρφωση νέων αναπτυξιακών πλαισίων και κινήτρων για την άμεση αύξηση της διαθεσιμότητας των ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων στη χώρα μας, σε δημοφιλείς αλλά και νέους προορισμούς, λόγω της υψηλής τουριστικής ζήτησης για την Ελλάδα.

Στοχεύουμε στην άμεση διαμόρφωση νέων αναπτυξιακών πλαισίων και κινήτρων για την άμεση αύξηση της διαθεσιμότητας των ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων στη χώρα μας, σε δημοφιλείς αλλά και νέους προορισμούς, λόγω της υψηλής τουριστικής ζήτησης για την Ελλάδα

Στο κοντινό μέλλον φιλοδοξούμε να έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε αναπτυξιακές προτάσεις, όπως «Ειδικές τουριστικές περιοχές για τουριστική ανάπτυξη 365 ημέρες τον χρόνο», π.χ. στη νότια Κρήτη και τη νότια Ρόδο, με νέες ξενοδοχειακές μονάδες που να εστιάζουν στον ιατρικό τουρισμό, το γκολφ, τον συνεδριακό τουρισμό, κ.ά. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η «Δημιουργία Τουριστικών Χωριών» από το ελληνικό κράτος για τη διαμονή των Ευρωπαίων πολιτών στην Ελλάδα για περιόδους 6 μηνών, μεταφέροντας έτσι τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας.

Αγγελική ΧονδροματίδουΔίχως άλλο, σε αυτή την νέα εποχή για τη χώρα, επιβάλλεται να συνδιαμορφώσουμε –ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας– νέες αναπτυξιακές τουριστικές προτάσεις, με τις οποίες τουριστικός κλάδος θα έχει τη δυνατότητα να φέρει άμεσα αποτελέσματα στα εθνικά έσοδα και στην ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Φυσικά κάτι τέτοιο προϋποθέτει εθνικό συντονισμό και ταχύτητα στην υλοποίησή τους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας