Σε θετική τροχιά εξακολουθεί να κινείται η ευρύτερη αεροπορική βιομηχανία παγκοσμίως, τόσο σε επίπεδο επιβατικής όσο και εμπορευματικής κίνησης, με βάση τα μεγέθη που ανακοίνωσε προ ημερών η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (International Air Transport Association-ΙΑΤΑ). Αυτό θεωρείται μεγάλη επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς τα κόστη που σχετίζονται πρωτίστως με τα καύσιμα και τα εργατικά, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται και ανάκαμψη του κύκλου των επιτοκίων.

Συνολικό καθαρό κέρδος που θα ανέρχεται στα $33,8 δισ. (καθαρό περιθώριο κέρδους της τάξης του 4,1%) αναμένεται να επιτύχουν οι αεροπορικές εταιρείες κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, όπως ανακοίνωσε η ΙΑΤΑ. Πρόκειται για εντυπωσιακά μεγέθη λαμβάνοντας υπόψη ορισμένους αστάθμητους, όσο και αρνητικούς παράγοντες, προς την πορεία επίτευξης των θετικών στόχων.

Πραγματική «ζάλη» προκαλούν τα μεγέθη που σχετίζονται με τα αριθμητικά δεδομένα σχετικά με την αεροπορική διακίνηση και μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια του 2017. Για την ακρίβεια, σε διεθνές επίπεδο «πέταξαν» περισσότεροι από 4,1 δισ. επιβάτες, καταδεικνύοντας την (τουλάχιστον) έντονη επιθυμία για ανακάλυψη, σύνδεση, μάθηση και συνεργασία σε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις!

Αυτοί είναι το διαρκώς αυξανόμενο κόστος σε επίπεδο καυσίμων, το διευρυμένο μισθολογικό κόστος, καθώς επίσης και η παρατηρούμενη ανάκαμψη του κύκλου των επιτοκίων. Μάλιστα, οι προαναφερθέντες παράγοντες λειτουργούν τόσο ισχυρά, που έχουν οδηγήσει σε αναθεώρηση (προς τα κάτω) των προβλέψεων που είχαν παρουσιαστεί τον περασμένο Δεκέμβριο και έκαναν λόγο για συνολικά μεγέθη της τάξης των $38,4 δισ. Υπενθυμίζεται πως το ιδιαίτερα αισιόδοξο οικονομοτεχνικό σενάριο των $38,4 δισ. στηρίχτηκε στο εντυπωσιακό στοιχείο-ρεκόρ κερδών των $38 δισ. που κατάφερε να επιτύχει η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία για το 2017.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, τα λειτουργικά κέρδη εξακολουθούν μεν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, και δη εν συγκρίσει με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο την τελευταία διετία εμφανίζουν μια ελαφρώς πτωτική τάση. Αυτή οφείλεται κυρίως στην επιτάχυνση του κόστους, τη στιγμή που η απόδοση του επενδεδυμένου κεφαλαίου εκτιμάται πως θα υπερβεί το κόστος του κεφαλαίου για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο!

4,36 δισ. επιβάτες, 63,6 εκατ. τόνοι cargo, 1.900 καινούργια αεροσκάφη!

«Ανθηρά» μεγέθη για τις αεροπορικές εταιρείες και το 2018Πραγματική «ζάλη» προκαλούν τα μεγέθη που σχετίζονται με τα αριθμητικά δεδομένα σχετικά με την αεροπορική διακίνηση και μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια του 2017. Για την ακρίβεια, σε διεθνές επίπεδο «πέταξαν» περισσότεροι από 4,1 δισ. επιβάτες, καταδεικνύοντας την (τουλάχιστον) έντονη επιθυμία για ανακάλυψη, σύνδεση, μάθηση και συνεργασία σε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις!

Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα μεγέθη που αναμένεται να ισχύσουν κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Συγκεκριμένα, το πλήθος των επιβατών αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,36 δισ. άτομα, με την πληρότητα των πτήσεων σε επίπεδο επιβατών να διαμορφώνεται σε 81,7% σε σχέση με 81,5% το 2017. Όσο για τα εμπορεύματα; Πέρυσι, μέσω αέρος, διακινήθηκαν περισσότεροι από 61,5 εκατ. τόνοι cargo, μέγεθος που αντιπροσωπεύει το 30% του συνόλου της αξίας των προϊόντων και αγαθών που εμπορεύτηκαν παγκοσμίως. Φέτος, το συνολικό cargo που αναμένεται να διακινηθεί, θα ξεπεράσει τους 63,6 εκατ. τόνους, μέγεθος ενισχυμένο κατά 4% σε σχέση με το 2017, με τα φαρμακευτικά είδη, τα προϊόντα που διακινούνται ως αποτέλεσμα του ηλεκτρονικού εμπορίου και τις cargo υπηρεσίες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ζήτησης.

Τα συνολικά έσοδα των αεροπορικών εταιρειών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους αναμένεται να διαμορφωθούν στα επίπεδα των $834 δισ., σημειώνοντας κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή αύξηση, της τάξης του 10,7%, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος, όταν ο τζίρος τους έφτασε στα $754 δισ.!

Αν μη τι άλλο, τα προαναφερθέντα μεγέθη καταδεικνύουν πως τα οικονομικά θεμέλια που στηρίζουν τον κλάδο των αερομεταφορών είναι ισχυρά, γεμίζοντας αισιοδοξία τα στελέχη των εταιρειών της εν λόγω αγοράς. Αποτέλεσμα είναι να επιτραπεί η χρηματοδότηση της ανάπτυξης, η αύξηση της απασχόλησης, η ενίσχυση των ισολογισμών και η επιβράβευση των επενδυτών. Προς αυτή την κατεύθυνση, ένα από τα ιδιαίτερα εντυπωσιακά στοιχεία που καταδεικνύουν την εντεινόμενη δυναμική της αγοράς των αερομεταφορών, είναι και το γεγονός πως μέχρι το τέλος του 2018 αναμένεται να παραδοθούν προς τις ίδιες τις αεροπορικές εταιρείες περισσότερα από 1.900 καινούργια αεροσκάφη, έναντι 1.722 κατά το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Αποτέλεσμα; Ο παγκόσμιος εμπορικός στόλος αεροπλάνων να ανέλθει στο επίπεδο των 29.600 αεροσκαφών!

Όταν οι αριθμοί «λένε» την αλήθεια

Τα συνολικά έσοδα των αεροπορικών εταιρειών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους αναμένεται να διαμορφωθούν στα επίπεδα των $834 δισ., σημειώνοντας κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή αύξηση, της τάξης του 10,7%, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος, όταν ο τζίρος τους έφτασε στα $754 δισ.!

«Ανθηρά» μεγέθη για τις αεροπορικές εταιρείες και το 2018Το επίπεδο επιβατικής κίνησης εκτιμάται πως θα κινηθεί ανοδικά κατά 7% φέτος, ωστόσο κινείται σε πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το 2017 (8,1%). Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να επιτυγχάνει μεγαλύτερους μέσους όρους για έξι συνεχόμενα έτη, εν συγκρίσει με αυτούς της τελευταίας 20ετίας (5,5%). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΑΤΑ, η ζήτηση δείχνει να δέχεται μια πρόσθετη προώθηση από τους ρυθμούς ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης και το κίνητρο που προκύπτει από την ανάδυση νέων, συνδυαστικών πτήσεων μεταξύ ζεύγους πόλεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας