«Τα σκαλοπάτια της Piazza di Spagna δεν είναι μέρος για να καθόμαστε». Επιβάλλοντας ένα διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα, οι αστυνομικοί της Ρώμης περιπολούν  τη φημισμένη πέτρινη σκάλα για να πουν στους ντόπιους και τους επισκέπτες «Παρακαλούμε, μην κάθεστε» σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της Αιώνιας Πόλης.

Τα 137 σκαλοπάτια που χτίστηκαν στη δεκαετία του 1720 είναι από καιρό ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης ή για λίγη ξεκούραση. Ο επίσημος δικτυακός τόπος τουρισμού της Ρώμης περιγράφει τη Σκάλα ως ένα πέρασμα «αλλά ακόμα περισσότερο ένα μέρος για συνάντηση και ευχάριστη ξεκούραση».

Αλλά από τις 8 Ιουλίου, δεν επιτρέπεται το φαγητό, το ποτό και το να κάθεσαι στα σκαλοπάτια της πλατείας και μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο έως και 400 ευρώ. Το διάταγμα ισχύει και για άλλες  τοποθεσίες στη Ρώμη, όπως η Fontana di Trevi.

To δημοτικό συμβούλιο της πόλης δήλωσε ότι ο νόμος έχει εφαρμοστεί πλήρως από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του, αλλά μόλις την περασμένη εβδομάδα οι αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στα ισπανικά σκαλιά για να τον επιβάλουν.

Αρκετοί είναι οι τουρίστες που δεν συμφωνούν με το μέτρο ενώ άλλοι το βλέπουν θετικά.

Τα ισπανικά σκαλοπάτια χτίστηκαν από τον αρχιτέκτονα Francesco De Sanctis μεταξύ 1723 και 1726. Συνδέουν την Piazza di Spagna και την εκκλησία Trinita dei Monti.

Οι προσπάθειες της Ρώμης να περιορίσουν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά των τουριστών και να προστατεύσουν τα κομμάτια της ιστορίας, αντικατοπτρίζουν τις ενέργειες που έλαβαν χώρα και σε άλλες ιταλικές πόλεις όπως η Βενετία και η Φλωρεντία, όπου απαγορεύονται αντίστοιχα βόλτες με γόνδολα χωρίς φανέλες και φαγητό στα σκαλιά της εκκλησίας.

Ένα ζευγάρι Γερμανών κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 950 ευρώ στη Βενετία τον περασμένο μήνα για καφέ που έφτιαχνε κοντά στη φημισμένη γέφυρα του Rialto.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας