Βασιλικός: Άργησε να λειτουργήσει το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής

Άργησε να λειτουργήσει το Μητρώο Βραχυχρόνιας ΔιαμονήςΆργησε να λειτουργήσει το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δήλωση του ο Πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός.

Ο κος. Βασιλικός με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, αναφέρει:

«Η έναρξη της λειτουργίας του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είναι ένα πρώτο καλό βήμα. Ωστόσο, άργησε πάρα πολύ να γίνει. Κάνουμε σήμερα, δυστυχώς, το πρώτο βήμα, ενώ έπρεπε να βρισκόμαστε ήδη στο πέμπτο, καθώς το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων εξακολουθεί να αναπτύσσεται ασύδοτα, χωρίς κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο, δημιουργώντας σειρά προβλημάτων, τα οποία ήδη από το 2012 και ένθεν έχει αναδείξει με μελέτες του το Ξ.Ε.Ε.

Η κυβέρνηση οφείλει να σκύψει με προσοχή πάνω στα προβλήματα των ξενοδοχείων, της καρδιάς του ελληνικού τουρισμού, τα οποία παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, πλήττονται τόσο από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων όσο και από την υπερφορολόγηση, με αποτέλεσμα να πλήττεται, εκ των πραγμάτων, η ανταγωνιστικότητά τους.

Οφείλει επίσης να αντιμετωπίσει άμεσα τις πολυδιάστατες δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου (αύξηση ενοικίων, θέματα ασφάλειας και υγιεινής, υπέρμετρη επιβάρυνση των δημόσιων υποδομών κλπ), που γίνονται ολοένα και περισσότερο ορατές δια γυμνού οφθαλμού, επιβαρύνοντας την ήδη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μπορεί η πλατφόρμα για να δηλωθούν ακίνητα βραχυχρόνιας διαμονής μέσω Airbnb, Booking.com, HomeAway κτλ. να έχει ανοίξει, οι διασταυρώσεις από την Εφορία ωστόσο είναι προ των πυλών και θα είναι αυστηρές και σε βάθος. Το ίδιο και τα πρόστιμα. Αυτό το μήνυμα στέλνει ουσιαστικά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμεταλλεύονται ακίνητα μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας σε μια προσπάθεια να δηλωθούν με ακρίβεια όλα εκείνα τα στοιχεία που προβλέπει ο νέος νόμος.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία-κωδικούς ώστε να είναι εφικτή η καταγραφή της ενοικίασης των εν λόγων ακινήτων και κατ’ επέκταση των εισοδημάτων που αποκτούν οι ιδιοκτήτες τους μέσω της Airbnb.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας