Αθήνα – Αττική. Δεν άνοιξαν όλα τα ξενοδοχεία της Αττικής. Με βάση τα μηνύματα της αγοράς, κάποια επέλεξαν να μεταθέσουν την ημερομηνία επανέναρξης της λειτουργίας τους προς τους καλοκαιρινούς μήνες.

Προκλήσεις και προοπτικές για τον τουρισμό της πρωτεύουσας

Mε σημαντικές οικονομικές ζημιές βρίσκει τα ξενοδοχεία της Αθήνας το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, αλλά και με πολύ καλές προοπτικές για τον συγκεκριμένο προορισμό. Οι τουρίστες συνεχίζουν να δηλώνουν πολύ ευχαριστημένοι ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης και των μέτρων. Ταυτόχρονα, ως τουριστικός προορισμός, έχει δυνατότητες να αποκτήσει μια, μοναδική στην Ευρώπη, ξεχωριστή θέση ως «παραθαλάσσια και νησιωτική» πόλη.

Μιλώντας για την Αθήνα, αναφερόμαστε σε όλη την Αττική και στα πανέμορφα νησιά του Αργοσαρωνικού που συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σύνολο, μοναδικό στην Ευρώπη, αφού πρόκειται για μια «νησιωτική πρωτεύουσα», η οποία ωστόσο ουδέποτε αξιοποίησε πλήρως αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημά της. Η σωστή αξιοποίησή του θα μπορούσε να επιφέρει πολλά θετικά αποτελέσματα, πολλές νέες προοπτικές, καινούργια τουριστική ταυτότητα για τον προορισμό, αλλά και πλήθος φρέσκιες προτάσεις προς τον επισκέπτη.

Η Αθήνα, πρωτεύουσα της χώρας και ταυτόχρονα διεθνής τουριστικός προορισμός υψηλών απαιτήσεων, έχει ήδη αποκτήσει ένα καλό όνομα στη διεθνή τουριστική αγορά. Ωστόσο, με την καλή της φήμη συνυπάρχουν –σαν σε μια μικρογραφία όλης της χώρας– όλα τα ενδογενή, διαχρονικά προβλήματα προς επίλυση, όλες οι νέες προκλήσεις προς διαχείριση και όλες οι εντυπωσιακά πολλές προοπτικές – σε ορίζοντα δεκαετιών.

Στο άρθρο που ακολουθεί, με θέμα την Αθήνα, συνδέσαμε μια σειρά από «αιτήματα» του προορισμού με την άποψη των ίδιων των επισκεπτών γι’ αυτήν. Από τη μία, θα αφουγκραστούμε τη φωνή των πελατών, την οποία έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε επί σχεδόν 20 χρόνια, μέσω σχετικής έρευνας, και, από την άλλη, ζητήσαμε τις απόψεις δυο επίλεκτων μελών και ενεργών επιχειρηματιών του βασικού φορέα εκπροσώπησης των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας. Ας δούμε τα στοιχεία με τη σειρά.

Μετράω άρα γνωρίζω. Τι λένε οι επισκέπτες;  

Η «Έρευνα ικανοποίησης επισκεπτών και απόδοσης ξενοδοχείων» της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού πραγματοποιείται με τη συνεργασία της GBR Consulting επί 16 χρόνια στα ξενοδοχεία της Αθήνας και, καθώς είναι η μόνη του είδους, αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τον εν λόγω προορισμό. Συμπεριλαμβάνει το πλέον σημαντικό: την άποψη και την ικανοποίηση του ίδιου του επισκέπτη από την προσφορά και τις υπηρεσίες, εντός και εκτός καταλύματος.  Η έρευνα αυτή θα πραγματοποιηθεί και φέτος στα ξενοδοχεία της Αθήνας– μέλη της ΕΞΑΑΑ, με –όπως κάθε χρόνο– επικαιροποιημένα ερωτηματολόγια, δίνοντάς μας πολύ χρήσιμα δεδομένα για την εποχή του Covid, για το αίσθημα ασφάλειας στην πόλη, για τον θετικό ή τον αρνητικό αντίκτυπο από την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την υγεία, για όσα πρέπει να διορθώσουμε ή να οργανώσουμε καλύτερα, για όσα πρέπει να προσφέρουμε, αλλά και για την οργάνωση και την απόδοση των ξενοδοχείων, την πληρότητα και τις τιμές, τα κέρδη αλλά και τις απώλειες σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Είναι ασφαλής και θωρακισμένη υγειονομικά η Αθήνα για τους επισκέπτες;

Η Αθήνα, όπως και τα αθηναϊκά ξενοδοχεία, ακόμη και στην καρδιά της διεθνούς συγκυρίας κατά την έξαρση της πανδημίας εντός του 2020, ακόμη και προ εμβολιασμών και λοιπών θετικών εργαλείων για την αντιμετώπισή της, μπόρεσαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επισκεπτών και βαθμολογήθηκαν με άριστα σχεδόν απ’ όλους όσοι την επισκέφτηκαν. Η προαναφερθείσα έρευνα για το 2020 –την πρώτη χρονιά της πανδημίας– έδωσε στην Αθήνα τα εύσημα στα θέματα ασφάλειας της δημόσιας υγείας, αφού το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο που προέκυψε ήταν ότι το 43% των επισκεπτών που ήρθαν στην Αθήνα από ευρωπαϊκές αγορές (όπως Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία) δήλωσαν ότι την επέλεξαν συνειδητά, επειδή τη θεώρησαν ασφαλή προορισμό. Μεταξύ των επισκεπτών αναψυχής ηλικίας 18-25 ετών, το ποσοστό αυτό ήταν 60%. Επιπλέον, οι αλλοδαποί επισκέπτες αισθάνθηκαν, με βαθμολογία 7,6 στα 10, ότι ήταν αρκετά καλά ενημερωμένοι για τα μέτρα της Ελλάδας ενάντια στον Covid-19. Η συστηματική προσπάθεια εφαρμογής μέτρων ασφαλούς διαμονής από τους ξενοδόχους της Αθήνας είχε ως αποτέλεσμα τόσο οι Έλληνες όσο και οι αλλοδαποί να νιώθουν πολύ ασφαλείς στο ξενοδοχείο (βαθμολογώντας το με 9,2 και 8,9 αντίστοιχα).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας