Αντίστοιχα δραματική ήταν και η συνέχεια: Το πρώτο τρίμηνο του 2021 έκλεισε με περαιτέρω πτώση, της τάξης του 67,8% στην πληρότητα, του 71,2 % στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) και του 10,5 (%) στη μέση τιμή δωματίου έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία ΕΞΑΑΑ και GBR Consulting και με τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων. Αξίζει να σημειώσουμε πως η κατάσταση στην πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη, καθώς οι δείκτες KPI της Αθήνας είναι βάσει των ξενοδοχείων που ήταν σε λειτουργία.

Τον Μάρτιο 2021 ήταν σε λειτουργία μόνο το 52% των δωματίων από τα ξεοδοχεία της Αθήνας σε σύγκριση με το 2019. Εάν ήταν σε πλήρη λειτουργία όλες οι μονάδες της Αθήνας, σύμφωνα με την τρέχουσα ζήτηση, τα συνολικά έσοδα δωματίων του ξενοδοχειακού τομέα της Αθήνας τον Μάρτιο έχουν μειωθεί 91% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Τα φαινόμενα αυτά σίγουρα, όπως δηλώνουν οι ξενοδόχοι, έχουν σημαντικές συνέπειες που δεν ξεπερνιούνται από τη μια στιγμή στην άλλη. Ιδίως όταν πλέον σχεδόν τα πάντα για τον τουρισμό, ως δραστηριότητα, επηρεάζονται, καθορίζονται και εξαρτώνται από τον παράγοντα υγεία – πορεία της πανδημίας Covid και από τα όποια μέτρα ή τους όποιους κανόνες (Lockdown, εμβόλια, υγειονομικά πρωτόκολλα, πιστοποιητικά ελεύθερης μετακίνησης κ.ά.) θεσπίζουν επιτυχώς όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και όλες οι χώρες από όπου δεχόμαστε επισκέπτες. Οι μεγάλες οικονομικές απώλειες στα ξενοδοχεία της Αθήνας, όπως όλα έδειξαν, επιδρούν μοιραία και στις επιχειρηματικές αποφάσεις. Έτσι, εντός του 2021, αν και τα ξενοδοχεία τήρησαν με ευλάβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα και είχαν τη δυνατότητα να λειτουργούν ελεύθερα, στην Αθήνα λειτούργησε μόνο το 52% με 56% των κλινών, γεγονός που ήταν λογικό και αναμενόμενο με βάση τη σχεδόν ανύπαρκτη πελατεία – εκτός λιγοστών εξαιρέσεων και μεμονωμένων περιπτώσεων που αφορούν ελάχιστες μονάδες και για ειδικούς λόγους.

Εντός του 2021, αν και τα ξενοδοχεία τήρησαν με ευλάβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα και είχαν τη δυνατότητα να λειτουργούν ελεύθερα, στην Αθήνα λειτούργησε μόνο το 52% με 56% των κλινών.

Παρά την εμβληματική ημερομηνία της 15ης Μαΐου 2021 ως ημέρα επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού, υπήρξαν ξενοδοχεία της Αττικής τα οποία επέλεξαν να μεταθέσουν την ημερομηνία επανέναρξης της λειτουργίας τους προς τους καλοκαιρινούς μήνες, βασιζόμενα στα μηνύματα της αγοράς, την πορεία των ερωτήσεων από πελάτες αλλά και τις ενδείξεις για πιο ασφαλείς κρατήσεις. Η κατάσταση αυτή επιδρά, σε σημαντικό βαθμό, και στα θέματα απασχόλησης.  Αλλά όσο δύσκολο είναι να λειτουργήσει ένα ξενοδοχείο με χαμηλά ποσοστά πληρότητας –σε ένα περιβάλλον πανδημίας και σε μια πόλη που μάλλον θα τη χαρακτήριζε η υπερπροσφορά κλινών διαφόρων τύπων και κατηγοριών– εξίσου δύσκολο είναι και να μη λειτουργήσει ένα ξενοδοχείο, παραμένοντας εκτός αγοράς για ολοένα και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά αποτελούν μια δύσκολη εξίσωση προς επίλυση. Γι’ αυτό, γενικότερα, ζητούνται δράσεις και λύσεις που θα ενισχύσουν τη ζήτηση και το τουριστικό προϊόν και προφίλ της Αθήνας. Η Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς έχει τοποθετηθεί σχετικά:

«Από πλευράς μας, έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει από τα τέλη του 2018 πως η Αθήνα-Αττική χρειάζεται ιδιαίτερη υποστήριξη και στρατηγική, καθώς, εκτός της πανδημίας και των ειδικών συνθηκών λόγω Covid-19, αντιμετωπίζει σειρά παγιωμένων προβλημάτων, όπως η υπερπροσφορά κλινών σε όλους τους τύπους καταλυμάτων, όπου οφείλουμε να εστιάσουμε. Η Αθήνα, ως η σημαντικότερη διεθνής πύλη εισόδου και “καθρέπτης” της χώρας μας, αξίζει ειδικής προσοχής, σχεδιασμού και μελέτης σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα της τουριστικής προσφοράς της – όχι μόνο ως προς την ποσότητα, αλλά και ως προς την ποιότητά της. Οι πτωτικές τάσεις που καταγράφονται από τα τέλη του 2018 στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας μάς ανησυχούν ιδιαίτερα. Απαιτείται η συνεργασία όλων μας για τη διαχείριση και αυτής της κρίσης, αλλά και της τουριστικής επανάκαμψης της Αθήνας, ταυτόχρονα με τις όντως πολλά υποσχόμενες προσπάθειες ενίσχυσης της σύγχρονης και ανταγωνιστικής τουριστικής ταυτότητας της πόλης, που –ευτυχώς– ήδη δρομολογούνται. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι παρά τα απογοητευτικά δεδομένα και να ευχηθούμε μια καλύτερη πορεία κατά το φετινό καλοκαίρι – έστω της τελευταίας στιγμής!».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας