Χειμερινός Τουρισμός. Ως αβάσιμα αισιόδοξες, καταγγέλλουν τις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού για τον χειμερινό τουρισμό οι ξενοδόχοι. Ταυτόχρονα, καταγράφουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ζητούν σειρά μέτρων στήριξης.

Μέση πληρότητα 12% και προβλήματα ρευστότητας. Λήψη μέτρων ζητούν οι ξενοδόχοι.

Θύελλα αντιδράσεων στον κόσμο του τουρισμού προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού, Βασίλη Κικίλια, αναφορικά με τη θετική πορεία της τουριστικής κίνησης στους χειμερινούς προορισμούς. Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας δήλωσε πως ο χειμερινός τουρισμός πήγε πολύ καλά φέτος και πως τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά για το καλοκαίρι: «Η περίοδος των εορτών πήγε πολύ καλά. Τρέχει ήδη καμπάνια στο εξωτερικό για τους χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα, ενώ σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει και αντίστοιχη εγχώρια καμπάνια». Ο υπουργός προανήγγειλε, επίσης, ότι θα δοθούν χρήματα για να ενισχυθεί ο χειμερινός τουρισμός από το Ταμείο Ανάκαμψης: «Οι πληττόμενες τουριστικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές στηρίζονται άμεσα, στην πράξη, με εφαρμοσμένες πολιτικές. Ο Αναπτυξιακός Νόμος είναι στρατηγικό εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας. Θα αναβαθμιστούν και τα ξενοδοχεία τριών αστέρων». «Οι προκρατήσεις του Οκτωβρίου 2021 που αφορούν τουριστικά καταλύματα για το καλοκαίρι του 2022 είναι 30% μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες του Οκτωβρίου του 2019», ανέφερε ο υπουργός. Ξεχωριστή 12μηνη καμπάνια θα τρέξει στο εξωτερικό για τα ξενοδοχεία πόλης, σε πρώτη φάση για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τόνισε επίσης ο υπουργός Τουρισμού.

Ξενοδόχοι: Πυροτέχνημα χωρίς συνέχεια τα περί ικανοποιητικής πληρότητας των Χριστουγέννων

Τις «αισιόδοξες» δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού ακολούθησε βροχή ανακοινώσεων από τις τουριστικές ενώσεις που υποστήριζαν, μεταξύ άλλων, ότι η εικόνα που παρουσίασε ο υπουργός για τον χειμερινό τουρισμό απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Η μεγάλη ζήτηση που εκδηλώθηκε τα Χριστούγεννα αφορούσε ελάχιστους δημοφιλείς προορισμούς και αναλόγως μικρή μερίδα των καταλυμάτων, ενώ δεν είχε διάρκεια, καθώς η μείωση του αριθμού διανυκτερεύσεων την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα ήταν τεράστια, με την προοπτική για τους επόμενους χειμερινούς μήνες να είναι δυσοίωνη. Ως απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού, ενώσεις ξενοδόχων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές σχετικές με τον χειμερινό τουρισμό, σχεδόν ταυτόχρονα εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις. Την ανακοίνωση υπογράφουν η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, η Ένωση ξενοδόχων Ν. Ευρυτανίας, η Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας, η Ένωση Ξενοδόχων και Τουριστικών καταλυμάτων Καλαβρύτων, οι Ένωσεις Ξενοδόχων Μαγνησίας, Νομού Κορινθίας, Πηλίου, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας κ.ά. Με παρόμοιο τρόπο τοποθετήθηκε και η ΠΟΞ με επιστολή προς τους υπουργούς, υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και τον γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Στην επιστολή της η ΠΟΞ (την οποία έστειλε αμέσως μετά τις γιορτές) αναφέρει μεταξύ άλλων: «Από την επόμενη εβδομάδα οι πληρότητες των συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακών επιχειρήσεων πέφτουν σε μονοψήφια νούμερα. Κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνον ακυρώσεις. Προγραμματισμένες εκθέσεις αναβάλλονται επ’ αόριστον, όσα λίγα συνέδρια και events επρόκειτο να πραγματοποιηθούν, ματαιώνονται. Και η κατάσταση, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν από τις αρχές Απριλίου… Οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί που επιβάλλει η νέα μετάλλαξη πλήττουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις επιχειρήσεις εκείνες που προ δύο μηνών, επί της ουσίας, ξεκίνησαν εκ νέου τη λειτουργία τους μετά τον Μάρτιο του 2020. Οι επιχειρήσεις αυτές, παράλληλα με την πανδημία, πρέπει να αντιμετωπίσουν και την εξωπραγματική αύξηση του ενεργειακού κόστους, που εκτοξεύει στα ύψη τις αναγκαίες για τη λειτουργία τους δαπάνες. Οι δέκα ημέρες των εορτών δεν είναι ικανές να καλύψουν ούτε μικρό μέρος των υποχρεώσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Και αυτές οι 10 ημέρες, όμως, αφορούσαν επί της ουσίας μόνο τα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς, καθώς οι επιχειρήσεις μας στα αστικά κέντρα και την επαρχία παρέμειναν άδειες».

Οι ανακοινώσεις-δελτία Τύπου που έστειλαν οι προαναφερόμενες ενώσεις ξενοδόχων και τουριστικών επιχειρήσεων είναι σε κοινή γραμμή και αναφέρουν ότι η προβλεπόμενη μέση πληρότητα των καταλυμάτων, στο σύνολο της χειμερινής περιόδου, αναμένεται να φθάσει στο 12% καθώς και ότι απαιτείται άμεση κρατική παρέμβαση για την επιβίωσή τους. «Ένα και μόνο δεκαήμερο τουριστικής κανονικότητας στο σύνολο της χειμερινής περιόδου η οποία διαρκεί 120 μέρες, δηλαδή τέσσερις μήνες, αντιστοιχεί σε μόλις 12% μέση πληρότητα. Αλήθεια, για αυτή την επιτυχία πανηγυρίζουμε όλες αυτές τις μέρες; Δυστυχώς, σήμερα, το “success story” του χειμερινού τουρισμού περιορίζεται σε τρεις ή τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα οι οποίες είχαν, πράγματι, 100% πληρότητα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά μόνο για λίγες μέρες. Και, δυστυχώς, από τις 10 Ιανουαρίου 2022, κανείς δεν θα ασχολείται μαζί τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας