Σήμερα είναι μία κακή ημέρα για τις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με ισχυρές απώλειες και σοβαρές προειδοποιήσεις πως οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε σημείο καμπής, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στο «μέτωπο» της Credit Suisse.

Η πτώση που προκάλεσε στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου η κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στην άλλη πλευρά του ατλαντικού έφερε σε οριακό σημείο τη μετοχή της Credit Suisse, η οποία πριν από δύο μήνες ανακοίνωσε πως θέτει σε εφαρμογή ένα τριετές σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Ωστόσο, η πιο πρόσφατη ανακοίνωση της Credit Suisse πως εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στον έλεγχο των διαδικασιών υποβολής εκθέσεων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021 προκάλεσε σήμερα την αναστολή της μετοχής της, καθώς οι απώλειες έφτασαν στο 30% και οδήγησε τον ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη SX7P στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου.

«Η PwC, η ανεξάρτητη λογιστική εταιρεία που έλεγξε τα οικονομικά στοιχεία για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2022, τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτή την ετήσια έκθεση, έχει εκδώσει μια δυσμενή άποψη για την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου του ομίλου επί των ανακοινώσεων», σημειώνει στην σχετική ανακοίνωση η Credit Suisse.

Όμως την «σκανδάλη» φαίνεται να πάτησε η Saudi National Bank, η οποία είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ομίλου Credit Suisse, όταν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει με ρευστότητα την ελβετική τράπεζα, επικαλούμενη ζητήματα ρυθμιστικού πλαισίου.

«Η απάντηση είναι ένα απόλυτο όχι, για πολλούς λόγους πέραν του απλούστερου, ότι υπάρχει ζήτημα ρυθμιστικού πλαισίου και καταστατικού καθώς η συμμετοχή μας θα υπερβεί το 10%», σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Υψηλός ο φόβος πτώχευσης
Την Τρίτη 14/3, η ελβετική τράπεζα παραδέχθηκε ότι διαπίστωσε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις οικονομικές της καταστάσεις, αναφερόταν στο κόστος ασφάλισης των ομολόγων, το οποίο αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, λόγω αθέτησης πληρωμών.

Συγκεκριμένα η τράπεζα γνωστοποίησε ότι παρατηρούσε «σημαντικά υψηλότερες αναλήψεις καταθέσεων μετρητών, μη ανανέωση προθεσμιακών καταθέσεων που λήγουν και καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδα που ξεπερνούσαν σημαντικά τα ποσοστά που σημειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2022». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 υπήρξαν εκροές καταθέσεων ύψους 110 δισ. ελβετικών φράγκων.

Πηγή: cnn greece.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας