Δυναμική ανάκαμψη – Τα διεθνή ταξίδια επιστρέφουν. Θεωρώντας το υφιστάμενο σύστημα (κατάταξης των χωρών σε χρωματικό πίνακα επικινδυνότητας) ξεπερασμένο, ανώφελο και επιβλαβές για την τουριστική ανάκαμψη, φορείς καλούν τις κυβερνήσεις της ΕΕ να αφαιρέσουν όλα τα συστήματα χρωματικής κωδικοποίησης και να κινηθούν προς μία προσέγγιση κινδύνου ανά ταξιδιώτη, και όχι ανά χώρα.

 

Εντείνονται οι φωνές για την κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος του χρωματικού χάρτη.

Από την έναρξη της λήψης μέτρων για τη μετακίνηση των ταξιδιωτών από χώρα σε χώρα μέχρι σήμερα, τα δεδομένα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή, δημιουργώντας ένα ασαφές σκηνικό. Σύνορα ανοίγουν και κλείνουν από και προς χώρες εντός και εκτός ΕΕ. Οι όροι ελέγχων για την είσοδο στις χώρες προορισμού των ταξιδιωτών ή της επιστροφής τους στη χώρα τους μεταβάλλονται – κρύβοντας συχνά απρόβλεπτες «επιπτώσεις», όπως την αναγκαστική παραμονή μερικών ημερών σε καραντίνα, την αποδοχή ή όχι κάποιων εμβολίων, την αποδοχή πιστοποιητικών τεστ ή την αναγκαστική υποβολή σε τεστ με το κόστος να βαρύνει τον κάθε ταξιδιώτη και να διαφέρει μέχρι και 200-300% από χώρα σε χώρα.

Mόνο 4 στους 10 θεωρούν ξεκάθαρους τους διεθνείς περιορισμούς και κανόνες

Όλο αυτό το κομφούζιο που επικρατεί, πέρα από την όποια ενόχληση που δημιουργεί σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν και πέρα από τις πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις που συχνά επιφυλάσσει σε ταξιδιώτες, έχει σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες αφού αποτελεί τον πρώτο και βασικότερο παράγοντα αναστολής εκδήλωσης της καταπιεσμένης ανάγκης για ταξίδια, ενώ από ό,τι φαίνεται έχει αποκτήσει σημαντικότατες διαστάσεις.

Το κομφούζιο βλάπτει σοβαρά την τουριστική ανάκαμψη

Πρόσφατη έρευνα της Amadeus, στα μέσα Οκτωβρίου, σε 9.037 άτομα καταγράφει ότι περίπου 8 στους 10 δηλώνουν πρόθυμοι να ταξιδέψουν την ερχόμενη χρονιά, αλλά μόνο 4 στους 10 θεωρούν ξεκάθαρους τους διεθνείς περιορισμούς και κανόνες.

Πώς επιδρά αυτό στα ταξίδια; Το 27% δήλωσε ότι λόγω των περίπλοκων και αυστηρών κανονισμών δεν προγραμματίζει να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Παράλληλα, το 35% δηλώνει ότι οι ασαφείς κανόνες των ταξιδιωτικών περιορισμών τους αποθαρρύνει να προχωρήσουν σε κρατήσεις αυτή τη στιγμή. Σε αυτούς που πιστεύουν ότι οι κανονισμοί στα ταξίδια είναι περίπλοκοι τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι Βρετανοί (25%) και οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης (36%). Στον αντίποδα, οι πιο «θαρραλέοι», που βρίσκουν τους κανόνες απλούς και ξεκάθαρους, εμφανίζονται στη σχετική κατάταξη οι Ρώσοι (54%), ακολουθούν οι Ισπανοί (42%), οι Γάλλοι (38%), οι Άραβες (38%), οι Ινδοί (36%), οι Αμερικανοί (36%) και οι Γερμανοί (34%).

Η έρευνα αποκάλυψε ακόμα ότι οι Millennials (ηλικίας από 25 έως 40 ετών) επιθυμούν να ταξιδέψουν για επαγγελματικούς λόγους, ενώ η Gen Z (κάτω των 24 ετών) σκοπεύει να ταξιδέψει για λόγους αναψυχής στην Ασία, τη Β. Αμερική, τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία και τη Μ. Ανατολή το επόμενο έτος. Οι Baby Boomers (από 57 έως 66 ετών) προσδοκούν ότι θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη και είναι οι πιο πρόθυμοι να ταξιδέψουν και πάλι την επόμενη χρονιά (84%), ενώ ακολουθεί η Gen X (το 78% των ηλικιών 41 έως 56). Το 77% των Millennials προτίθενται να ταξιδέψουν την ερχόμενη χρονιά έναντι 72% των Gen Z. Επτά στους δέκα ταξιδιώτες, ή το 70% των ερωτηθέντων, αποκάλυψαν ότι είναι πρόθυμοι να παρουσιάζουν δεδομένα υγείας τους και προσωπικές πληροφορίες χρησιμοποιώντας το ψηφιακό διαβατήριο υγείας στα ταξίδια τους στο εξωτερικό. Ωστόσο, μόνο το 45% δήλωσε ότι θα έκανε το ίδιο και στα ταξίδια εσωτερικού. Λιγότεροι ερωτηθέντες δήλωσαν πρόθυμοι να κοινοποιούν τέτοιες πληροφορίες στα ταξίδια που γίνονται για επαγγελματικούς λόγους (39%).

Οι τρεις κύριες ανησυχίες που απασχολούν τους ταξιδιώτες περιλαμβάνουν τον φόβο νόσησης από κορωνοϊό, το 41% αναφέρει την απομόνωση πριν και μετά το ταξίδι και το 37% τις συνεχείς αλλαγές στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι οποίες οδηγούν σε ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Για τους ταξιδιώτες από την Ισπανία (49%), τη Γερμανία (39%), τη Ρωσία (39%) και τη Γαλλία (41%), βασική ανησυχία είναι η καραντίνα πριν και μετά το ταξίδι. Για τους ταξιδιώτες από την Ινδία (54%), τις ΗΠΑ (43%), τα ΗΑΕ (45%) και τη Σιγκαπούρη (54%), κυριότερη ανησυχία είναι ο φόβος να νοσήσουν από κορωνοϊό, ενώ οι Βρετανοί ταξιδιώτες ανησυχούν περισσότερο για το κόστος των τεστ πριν και μετά το ταξίδι (34%).

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που δημοσίευσαν οι «New York Times» στα μέσα Οκτωβρίου: «Όταν η Τουρκία απομακρύνθηκε από την κόκκινη λίστα της Βρετανίας για ταξίδια, η Sally Morrow, Αγγλίδα που ζούσε στην τουρκική πρωτεύουσα, την Άγκυρα, έκανε κράτηση πτήσης για το Λονδίνο, για να επισκεφτεί εκεί τους άρρωστους γονείς της. Αμέσως όμως μετά την επιβεβαίωση του εισιτηρίου της, η κυρία Morrow διάβασε ότι το πιστοποιητικό που έλαβε όταν εμβολιάστηκε στην Τουρκία –με το εμβόλιο κορωνοϊού Pfizer-BioNTech– δεν θα γινόταν αποδεκτό στη Βρετανία. Κατά συνέπεια, θα έπρεπε να τεθεί σε καραντίνα για 10 ημέρες και να κάνει τουλάχιστον τρία αρνητικά τεστ κορωνοϊού προτού της επιτραπεί να αφήσει την απομόνωση εκεί».

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, όπως αναφέρουν οι «NY Times», πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν εμβολιαστεί πλήρως με μια σειρά εμβολίων που ποικίλλουν σε βαθμό αποτελεσματικότητας, σύμφωνα με το «Our World in Data», μια βάση δεδομένων Covid-19 του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σε όλη την Ασία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Νότια Αμερική, εκατομμύρια άτομα έχουν λάβει τα Sinopharm, Sinovac και άλλα εμβόλια που κατασκευάζονται στην Κίνα, αλλά η ανησυχία για την αποτελεσματικότητά τους έχει ως αποτέλεσμα πολλές χώρες να μην τα αναγνωρίζουν για τα ταξίδια. Εκατομμύρια ακόμη που έλαβαν εγχώρια εμβόλια, όπως το Sputnik V στη Ρωσία και το Covaxin στην Ινδία –τα οποία δεν έχουν λάβει έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας–, είναι επίσης περιορισμένα στο πού μπορούν να πάνε. Την ίδια περίοδο η Βρετανία χαλάρωσε τους ταξιδιωτικούς κανόνες, διευρύνοντας τον κατάλογο των πιστοποιητικών εμβολιασμού που αναγνωρίζει από άλλες χώρες.

Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Τουρκία και η Ινδία. Ωστόσο τα πιστοποιητικά από πολλά έθνη στην Αφρική και τη Νότια Αμερική αποκλείστηκαν. Όσον αφορά τα εμβόλια, το Ηνωμένο Βασίλειο, η 27μελής Ευρωπαϊκή Ένωση και ο χώρος Σένγκεν 26 χωρών αποδέχονται τα τέσσερα εμβόλια που εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson), αλλά η Βρετανία και πολλά κράτη της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν τα εμβόλια Sinopharm και Sinovac, παρά την έγκρισή τους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Να καταργηθεί το σύστημα του χρωματικού χάρτη ζητούν παγκόσμιοι και ευρωπαϊκοί φορείς του τουρισμού

Φωνές αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας του χρωματικού χάρτη αλλά και παράπονα σχετικά με το ασαφές και διαρκώς μεταβαλλόμενο σκηνικό που δρα ανασταλτικά στο να ταξιδέψει κανείς, είχαν παρουσιαστεί σχεδόν από την αρχή τόσο σε επίπεδο πολιτών όσο και φορέων της ΕΕ. Οι φωνές αυτές πληθαίνουν και δυναμώνουν από διεθνούς και ευρωπαϊκής εμβέλειας φορείς του τουρισμού. Προς τα τέλη Οκτωβρίου, όπου γράφεται αυτό το άρθρο, ήδη έχουν τοποθετηθεί σχετικά, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC), το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (Airports Council International) και η Παγκόσμια Ένωση Κρουαζιέρας. Οι φορείς καλούν τις κυβερνήσεις της ΕΕ να αφαιρέσουν όλα τα συστήματα χρωματικής κωδικοποίησης και να κινηθούν προς μια προσέγγιση κινδύνου ανά ταξιδιώτη και όχι ανά χώρα.

Στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων στις περισσότερες χώρες στηρίζεται η άποψη του ETC: «…με το 74% των Ευρωπαίων να είναι πλήρως εμβολιασμένο και με τους εμβολιασμούς να συνεχίζονται, ο αντίκτυπος της πανδημίας στη δημόσια υγεία έχει τεθεί υπό έλεγχο εντός της ΕΕ». Παρατηρούμε απόκλιση στα εκτιμώμενα νούμερα για τους εμβολιασμούς στην ΕΕ (ETC 74% – OWiD 69%), αλλά η ουσία του σκεπτικού δεν επηρεάζεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας