Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους τέσσερις προορισμούς που προκρίθηκαν για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Βραβείου Αριστείας (EDEN) 2023, ανάμεσα στους οποίους είναι τα Γρεβενά και τα Τρίκαλα.

Η πρωτοβουλία EDEN επιβραβεύει τα καλύτερα επιτεύγματα αειφόρου τουρισμού μέσα από επιτυχημένες πρακτικές πράσινης μετάβασης μικρών ευρωπαϊκών προορισμών.

Εκτός από Γρεβενά και τα Τρίκαλα, στους προκριθέντες είναι το Kranj της Σλοβενίας και η Λάρνακα της Κύπρου. Οι προορισμοί αυτοί έπεισαν το πάνελ των ανεξάρτητων ειδικών αειφορίας με τις αιτήσεις τους και επιλέγχθηκαν ανάμεσα από 20 συνολικά προορισμούς.

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί αριστείας είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ, που υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο διαγωνισμός βασίζεται στην αρχή της προώθησης της ανάπτυξης αειφόρου τουρισμού που φέρνει αξία στην οικονομία, τον πλανήτη και τους ανθρώπους. Η πρωτοβουλία καλύπτει την ΕΕ και τις τρίτες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα COSME.

Για να διαγωνιστούν για το βραβείο αριστείας του Ευρωπαϊκού Προορισμού 2023, ζητήθηκε από τους προορισμούς να επιδείξουν τις βέλτιστες πρακτικές τους στον αειφόρο τουρισμό και την πράσινη μετάβαση. Στο επόμενο βήμα, οι τέσσερις προορισμοί που επιλέχθηκαν θα κληθούν να παρουσιάσουν την υποψηφιότητά τους ενώπιον της Ευρωπαϊκής Κριτικής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Κριτική Επιτροπή θα επιλέξει έναν νικητή, τον Ευρωπαϊκό Προορισμό Αριστείας 2023, και ο τίτλος θα απονεμηθεί τον Νοέμβριο του 2022.

Ο προορισμός που θα λάβει το βραβείο, θα θεωρηθεί πρωτοπόρος της τουριστικής αειφορίας, αφοσιωμένος στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και θα λάβει υποστήριξη από εμπειρογνώμονες και υποστήριξη branding σε επίπεδο ΕΕ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας