Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας του ΔΣ της Ε.Ξ.Ν.Ι. με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυρά

Το  αντικείμενο της συζήτησής μας ήταν η ενημέρωσή του κ. υφυπουργού  σχετικά τις μέχρι σήμερα κύριες δράσεις της Ένωσής μας,  με ιδιαίτερη αναφορά στην τελευταία συνεργασία μας με τα Επιμελητήρια Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου και την Ένωση Ξενοδόχων της Περιφέρειας Αργυροκάστρου με τον τίτλο:  Two countries, one touristic itinerary / Δύο χώρες, μια τουριστική διαδρομή.

Η συνεργασία αυτή βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες που είναι :

Ο ποταμός Αώος/Vjosa το μόνο ποτάμι στην Ευρώπη ελεύθερης ροής στην καρδιά της Μεσογείου, οι προστατευόμενες θέσεις από την UNESCO (Αργυρόκαστρο – Geopark Βίκος-Αώος), παραδοσιακοί οικισμοί, γαστρονομία – τοπικά προϊόντα.

Επίσης ενημερώσαμε τον κ. Αμυρά για την πρόσφατη συνεργασία  της εταιρίας Patagonia (Patagonia Action Work) με την Αλβανική κυβέρνηση για την πραγματοποίηση της μελέτης και μετατροπής του Αώου ποταμού και των παραποτάμων του στην Αλβανία στο πρώτο στον κόσμο Wild River National Parkhttps://eu.patagonia.com/gr/en/films/vjosa-forever/ .

Τονίσαμε στον κ. Υφυπουργό, και υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων, για την αναγκαιότητα δημιουργίας κοινής προστατευόμενης περιοχής ( ο Αώος ποταμός Ελλάδα- Αλβανία) με τον ίδιο τίτλο Wild River National Park , κοινού Γεωπάρκου και κοινού Branding.

Ο κ. Αμυράς μας τόνισε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την πραγματοποίηση του 2ου Forum ( Ελλάδας – Αλβανίας) για το Αώο / Vjosa ποταμό που είχε προτείνει ο κ.δήμαρχος Κόνιτσας και θα επικοινωνήσει μαζί του για την υλοποίηση.

Θα ήταν ευτυχές το γεγονός να παραβρεθούν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Αλβανίας κ. Μητσοτάκης και κ. Ράμα για την επισφράγιση αυτής της πρωτοποριακής διακρατικής περιβαλλοντικής και ποικιλοτρόπως αναπτυξιακής συνεργασίας. 

Συζητήσαμε επίσης για το προεδρικό διάταγμα της λίμνης Παμβώτιδας, τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο, τα υδροπλάνα καθώς και για το πρόγραμμα « εξοικονομώ » που αναφέρεται  στην ενεργειακή αναβάθμιση των καταλυμάτων μας κλπ.

Θα θέλαμε ως Ένωση Ξενοδόχων του Νομού Ιωαννίνων να εκφράσουμε στον κ. Αμυρά τις ευχαριστίες μας για την πολύπλευρη συνεργασία που έχουμε μαζί του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας