ΕΦΕΤ

Στην αναστολή της καταβολής επιβληθέντων προστίμων σε επιχειρήσεις τροφίμων προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), στο πλαίσιο των ευρύτερων αποφάσεων των αρμοδίων αρχών για την θέσπιση μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ αναστέλλει μέχρι της παύσης της αναστολής λειτουργίας όλων των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών στο σύνολο της Επικράτειας, την προθεσμία των 60 ημερών για την καταβολή του 50% του ύψους του επιβληθέντος προστίμου προκειμένου για προσφυγή του διοικουμένου στη δικαιοσύνη.

Την ίδια στιγμή, αναστέλλει την προθεσμία των 60 ημερών για την καταβολή του επιβληθέντος προστίμου μέχρι της παύσης ισχύος της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με τους περιοριστικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Επιπροσθέτως, ο ΕΦΕΤ απευθύνει κάλεσμα προς τις επιχειρήσεις τροφίμων να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας, τόσο για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων, όσο και για την ορθή λειτουργία τους. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει τους συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και να προστατεύονται τα  συμφέροντα των καταναλωτών.

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα ο ΕΦΕΤ είχε εκδώσει οδηγίες προφύλαξης από τον κορονοϊό σχετικά με την διαχείριση τροφίμων και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται. Στο σημείωμα τονιζόταν ότι σύμφωνα με την δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) (https://www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route) τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν σε προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορωνοϊούς (SARS-CoV, MERS-CoV), δείχνουν ότι δεν σημειώθηκε μετάδοση μέσω κατανάλωσης τροφίμων. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία βάσει των οποίων να αποδεικνύεται ότι ο νέος κορωνοϊός είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους όσον αφορά τη μετάδοσή του μέσω της κατανάλωσης τροφίμων.

Ωστόσο ο ΕΦΕΤ συνιστά στις επιχειρήσεις τροφίμων αυξημένη επαγρύπνηση και λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου λειτουργικής υγιεινής και ασφαλούς παραγωγής και διάθεσης/έκθεσης των τροφίμων. Επίσης τονίζει ότι και οι καταναλωτές θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανόνες καθημερινής υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας