Σύμφωνα με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου εγκρίθηκε η σύμβαση παραχώρησης της μαρίνας Αλίμου κάνοντας πιθανή πλέον την ολοκλήρωση  της συμφωνίας, η οποία ενδέχεται να υπογραφεί μέσα στο 2019. Η συμφωνία αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, του ομίλου Ελλάκτωρ, που είχε επικρατήσει στον σχετικό διαγωνισμό.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας , απαιτείται πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία θα εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί Οικονομικών και Τουρισμού να συνυπογράφουν τη σύμβαση παραχώρησης. Επιπλέον, πρέπει να ιδρυθεί και η εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), που θα αναλάβει τη διαχείριση της μαρίνας για τα επόμενα 40 χρόνια.

Πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική δημοπρασία, στην οποία η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις επικράτησε προσφέροντας 57,5 εκατ. ευρώ (Καθαρή Παρούσα Αξία). Τότε το ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακοινώσει πως «η συνολική αξία της συμφωνίας υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης συν ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας».

Η μαρίνα Αλίμου με δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 1.100 σκαφών καθίσταται ως η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα επενδυτή να αξιοποιήσει τη χερσαία ζώνη με τη δημιουργία ξενοδοχείου και λοιπών υπηρεσιών.

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αναμένεται να πραγματοποιηθούν επενδύσεις που αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ, και αφορούν τον εκσυγχρονισμό της μαρίνας Αλίμου. Πέρα της ολικής αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, αναμένεται η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας με την ανέγερση 18.500 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής.

Οι επενδυτές ευελπιστούν να καταστήσουν τη μαρίνα ως ένα χώρο που θα προσελκύει τουρίστες και θα λειτουργεί ως πόλος αναψυχής μέσω της δημιουργίας πάρκων με ζώνες πρασίνου και περιπάτου, εστιατόρια, καταστήματα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γραφεία, παιδότοπο, χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων κ.λπ. Με την προβλεπόμενη αναβάθμισή της, η μαρίνα Αλίμου αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω η συγκεκριμένη περιοχή του παραλιακού μετώπου της Αττικής, συνεισφέροντας στην ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας