Ελέγχονται για απόκρυψη εισοδήματος 600 μέτοχοι μεγάλων επιχειρήσεων

Νέα λίστα με φυσικά πρόσωπα τα οποία ελέγχονται για απόκρυψη εισοδήματος έχουν στα χέρια τους οι ελεγκτικές αρχές ενώ ήδη έχουν εντοπιστεί 600 φυσικά πρόσωπα, μέτοχοι μεγάλων εταιρειών, οι οποίοι ελέγχονται για απόκρυψη εισοδήματος.

Πιο αναλυτικά από προληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν σε χιλιάδες επιχειρήσεις, σε όσες εντοπίστηκαν παραβάσεις ο έλεγχος επεκτάθηκε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τους μετόχους. Όπως προαναφέρθηκε, σε 600 φυσικά πρόσωπα διαπιστώθηκε αναντιστοιχία μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων και μάλιστα, από τους αρχικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά και κατέδειξαν διαφορές άνω των 400.000 ευρώ για τον καθένα, την περίοδο 2012-2014.

Τα στοιχεία αυτά έχουν παραληφθεί ήδη από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου προκειμένου να επιβεβαιωθεί εάν πρόκειται για απόκρυψη εισοδήματος ή εάν τα ποσά αυτά δικαιολογούνται ενδεχομένως από άλλες πηγές. Οι ελεγκτές του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. θα προχωρήσουν στη διασταύρωση των εισοδημάτων τους με βάση τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου μέσω των οποίων διενεργούνται ταυτόχρονα δύο είδη ελέγχου.

Ελέγχονται δηλαδή οι πηγές προέλευσης των εισοδημάτων και εάν αυτά ταυτίζονται με τα δηλωθέντα στις φορολογικές δηλώσεις αλλά γίνεται και έλεγχος με τεκμαρτές δαπάνες που σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθεί ανάλυση της ρευστότητας του φορολογουμένου, ανάλυση του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά και καθαρή θέση μετά τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τους ελέγχους που θα γίνουν στα 600 φυσικά πρόσωπα, εφόσον εντοπιστεί φοροδιαφυγή θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον σημαντικά προβλήματα στη σύσταση ή συμμετοχή σε επιχείρηση. Και αυτό καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα εντάσσονται αυτομάτως στα αφερέγγυα πρόσωπα και θα ζητείται από τη φορολογική διοίκηση χρηματική εγγύηση. Συγκεκριμένα και με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, όσοι φορολογούμενοι –φυσικά ή νομικά πρόσωπα– είχαν ασκήσει κατά το παρελθόν επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά πτώχευσαν ή κατέστησαν αφερέγγυοι, αφήνοντας πίσω τους ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές άνω των 100.000 ευρώ, πρέπει να παράσχουν σημαντικού ύψους χρηματικές εγγυήσεις στην ΑΑΔΕ αν θέλουν να ξεκινήσουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας