Οι τιμές στο ρεύμα όχι μόνο παραμένουν πάνω από τη «διακεκαυμένη ζώνη» των 200 ευρώ/MWh, αλλά και η χώρα αναδεικνύεται ως ακριβότερη αγορά της Ε.Ε.

Η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σήμερα προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 222,51 ευρώ/MWh (που είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη), με την υψηλότερη τιμή να φτάνει στα 318 ευρώ/MWh. Από την αρχή του έτους, η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 94,40 ευρώ/MWh και είναι η δεύτερη υψηλότερη μετά την Ιταλία (100,54 ευρώ/MWh).

Καθώς το φυσικό αέριο διατηρεί την κυριαρχία του στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής (με ποσοστό 46,40% σήμερα, έναντι 19,40% των ΑΠΕ), ενώ και οι εισαγωγές δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση των πιέσεων, δεν διαφαίνεται «φως στο τούνελ» της ενεργειακής ακρίβειας. Και πολύ περισσότερο καθώς οι διεθνείς εξελίξεις δεν είναι ενθαρρυντικές.

Μετά τη «βουτιά» 26% την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του φυσικού αερίου πήραν πάλι την ανιούσα και ξεπέρασαν τα 71 ευρώ/MWH αργά χθες το απόγευμα στο διεθνές hub TTF της Ολλανδίας, εν μέσω ενδείξεων ότι η ρωσική Gazprom μείωσε τον ημερήσιο όγκο στις μεταφορές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας για τέταρτη φορά φέτος, στα 60 εκατ. κυβικά μέτρα.

Την κατάσταση παρακολουθούν με προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς καλούνται να επανεξετάσουν την επάρκεια των μέτρων που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση των παρενεργειών της ενεργειακής ακρίβειας, με δεδομένο ότι το μέτρο της επιδότησης ρεύματος των πελατών χαμηλής τάσης λήγει τον Δεκέμβριο με τα έως τώρα δεδομένα.

Εν αναμονή της ΚΥΑ

Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες προμήθειας περιμένουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εξειδίκευση του μέτρου, καθώς εκεί προβλέπεται ο μηχανισμός της πίστωσης των ποσών της επιδότησης, η ενεργοποίηση του οποίου θα συνέβαλε στη βελτίωση της ρευστότητάς τους.

Ασφάλεια από τις δημοπρασίες ΔΕΣΦΑγια LNG

Θετικά σημάδια αναφορικά με την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε φυσικό αέριο (και κατ’ επέκταση και την κάλυψη των αναγκών των χονδρεμπόρων και ηλεκτροπαραγωγών) για το επόμενο έτος έστειλαν τα αποτελέσματα των δημοπρασιών του ΔΕΣΦΑ για τη δέσμευση χρονοπαραθύρων (slot) εκφόρτωσης και δυναμικότητας αεριοποίησης στον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας για το 2022, που ξεκίνησαν στις 22 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκαν χθες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Διαχειριστή, στις δημοπρασίες συμμετείχαν πέντε εταιρείες (μεταξύ των οποίων η ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ ΔΕΗ+2,37% και η Mytilineos), που δέσμευσαν συνολικά 34 slots, τα οποία αντιστοιχούν σε ποσότητες εκφόρτωσης LNG ύψους 27 TWh (τεραβατώρες). Προκειμένου να βελτιστοποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους, προχώρησαν στη δέσμευση συνεχούς δυναμικότητας αεριοποίησης ΥΦΑ, συνολικού ύψους 72.420,37 MWh/ημέρα.

«Το ενδιαφέρον των χρηστών διαμορφώνει ευνοϊκή συνθήκη σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, δεδομένης και της σημαντικής ανάπτυξης του διασυνοριακού εμπορίου με τη Βουλγαρία που σημειώνεται κατά τα τελευταία έτη», τονίζει ο ΔΕΣΦΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας