Ελληνικός Τουρισμός: Ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα της χώρας εν μέσω τουριστικής περιόδου, έχει προκαλέσει η αδιαφορία των σχετικών φορέων
αναφορικά με αρκετά προβλήματα που έχουν προκύψει σε νομούς
και δήμους της χώρας.

Από τη Στέλλα Αυγουστάκη

Ελληνικός Τουρισμός: Τα προβλήματα που εκθέτουν την ΕλλάδαΣκουπίδια στην Κέρκυρα, λειψυδρία στο Ηράκλειο Κρήτης, «έκρηξη» μεταναστευτικού, απουσία μεταφορικών μέσων τόσο προς νησιωτικά συμπλέγματα (Βόρειο Αιγαίο, Κύθηρα, Σαμοθράκη, ταχύπλοα προς τον Αργοσαρωνικό και την Ύδρα) όσο και μεταξύ των νησιών, εγκληματικότητα σε συγκριμένες νησιωτικές περιοχές, απουσία καθαριότητας στα αστικά κέντρα κ.ο.κ., είναι μερικά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα την καλύτερη περίοδο για την ανάπτυξή της. Την τουριστική.

Πώς γίνεται να θεωρείσαι τουριστικός προορισμός και να μην έχεις μεριμνήσει για την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων; Πώς γίνεται να θεωρείσαι resort ή ξενοδοχείο 5 αστέρων, σε νησί μάλιστα, και να μην έχεις προνοήσει για νερό 24/7; Πώς γίνεται το Υπουργείο Τουρισμού να μην κάνει τα πάντα προκειμένου να σταθεί η Ελλάδα ανταγωνιστικά σε επίπεδο τουρισμού απέναντι στην Τουρκία, που προωθεί με μια εξαιρετικά έξυπνη καμπάνια τα ελληνικά νησιά, καλώντας τους τουρίστες ωστόσο να επιλέξουν δικές τους πόλεις για τη διαμονή τους;

Πότε θα σταματήσει πλέον η χώρα μας να βάζει η ίδια εμπόδια στην ανάπτυξή της;

Όσο ειδυλλιακός και αν είναι ο προορισμός, το προϊόν που λέγεται τουρισμός είναι μια αλυσίδα που αποτελείται από πολλά μικρά κομμάτια και για να θεωρηθεί επιτυχημένη η σαιζόν και οικονομικά αποδοτική, δεν θα πρέπει να λείπει κανένα από αυτά. Στην περίπτωση της Ελλάδας λείπουν αρκετοί κρίκοι και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου με τους φορείς να ελπίζουν να περάσει ανώδυνα το καλοκαίρι. Με τα τόσα μέτωπα να είναι ανοικτά, κάτι τέτοιο βέβαια δεν θα συμβεί άμεσα.

Όσοι θεωρούν ότι ο τουρισμός αναπτύσσεται κυρίως λόγω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας εν μέρη έχουν δίκιο, αλλά και η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξή του δεν είναι λίγη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς το εξής απλό: Όσο ενδιαφέροντα και να είναι τα προγράμματα που έχουν οργανώσει οι tour operators, όσο ωραίο και αν είναι το resort που έχει φτιάξει ο επιχειρηματίας, ο τουρίστας κάποια στιγμή θα θελήσει να βγει και να περπατήσει στην πόλη που έχει επιλέξει για διακοπές. Να αγοράσει souvenirs και τοπικά προϊόντα και να δει από κοντά τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου.

Ελληνικός Τουρισμός: Τα προβλήματα που εκθέτουν την ΕλλάδαΕκεί είναι σειρά της τοπικής αυτοδιοίκησης να έχει προνοήσει ώστε η πόλη να είναι «στα καλύτερά της» για τον τουρίστα που θα την επισκεφθεί. Για παράδειγμα να μην γίνονται δημόσια έργα εν μέσω τουριστικής σαιζόν σε κεντρικές λεωφόρους, να μην γίνονται κινητοποιήσεις, να υπάρχει χώρος για παρκάρισμα και τα πεζοδρόμια να είναι ελεύθερα από μοτοσικλέτες, οι κάτοικοι να είναι ευγενικοί και να μην «κλέβουν» τους ανίδεους τουρίστες και φυσικά η πόλη να είναι καθαρή και φροντισμένη. Η εικόνα μιας πόλης που είναι πνιγμένη στα σκουπίδια δεν θα αφήσει και την καλύτερη εντύπωση.

Η απουσία νερού σε ξενοδοχεία όλες τις ώρες της ημέρας μπορεί να θεωρηθεί από αρκετούς τουρίστες απάτη, καθώς πλήρωσαν διαμονή σε ένα κατάλυμα που δεν προσφέρει τα αυτονόητα. Καμιά πρωτεύουσα που σέβεται τον εαυτό της, δεν νοείται να θεωρείται ελκυστικός τουριστικός προορισμός χωρίς πρώτα να έχει μεριμνήσει η τοπική αυτοδιοίκηση για τα αυτονόητα. Καθαριότητα, νερό, ασφάλεια. Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, έχουν γίνει πολλά ατοπήματα τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης που ρισκάρουν και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη φήμη της χώρας.

Τα σκουπίδια «έπνιξαν» το νησί των Φαιάκων

Το πρώτο και πιο τραγικό παράδειγμα είναι εκείνο της Κέρκυρας, όπου οι τουρίστες είχαν την «τύχη» να δουν αδιανόητες εικόνες στην αρχή μάλιστα της τουριστικής περιόδου, αφού τα σκουπίδια συσσωρεύονταν βουνό στους δρόμους της πανέμορφης πόλης για περισσότερο από ενάμιση μήνα. Όλα ξεκίνησαν μετά το αδιέξοδο της επίρριψης των απορριμμάτων στον ήδη γεμάτο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και τις καταστροφές στις εγκαταστάσεις που υπέστη πριν από δύο εβδομάδες ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης.

Όσο ειδυλλιακός και αν είναι ο προορισμός, το προϊόν που λέγεται τουρισμός είναι μια αλυσίδα που αποτελείται από πολλά μικρά κομμάτια και για να θεωρηθεί επιτυχημένη η σαιζόν και οικονομικά αποδοτική, δεν θα πρέπει να λείπει κανένα από αυτά.

Στο σημείο αυτό η έλλειψη προσωπικού δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ενώ υπάρχουν αρκετοί απολυμένοι υπάλληλοι καθαριότητας που κάνουν λόγο για αδικία εν μέσω αυτής της κρίσης. Το πρόβλημα των σκουπιδιών οδήγησε τον δήμαρχο στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κέρκυρας, τους κατοίκους να είναι έτοιμοι να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, τους ξενοδόχους να είναι σε απελπιστική θέση, το παρακράτος να ανθεί για ακόμα μια φορά, όπως σε κάθε άλλη περίοδο χάους, και τους γιατρούς να προειδοποιούν για την ανάπτυξη ασθενειών και μόλυνση των υδάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας