Σημαντική άνοδο κατέγραψε ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Ιούλιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα σ δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, με τον κλάδο των καταλυμάτων και της εστίασης να ξεχωρίζει για τις επιδόσεις του, λαμβάνοντας ώθηση από τις τουριστικές ροές.

Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2022 ανήλθε σε 37,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας εκρηκτική άνοδο 44,4% σε σχέση με τον Ιούλιο 2021, οπότε και είχε ανέλθει σε 25,69 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούλιο 2022 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2021 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, κατά 55,1%.

Τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούλιο 2022 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2021 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Ορυχεία και Λατομεία, κατά 9,6%, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα, κατά 5,2%.

Η αύξηση προφανώς αποδίδεται και στον εκρηκτικό πληθωρισμό, ωστόσο δείχνει ότι ο όγκος της κατανάλωσης προς το παρόν «αντιστέκεται» στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. Παράλληλα η αγορά αρχίζει να ξαναβρίσκει τον βηματισμό της μετά από την άρση των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, παράμετρος που αντανακλάται στα στοιχεία για την άνοδο του κύκλου εργασιών, σε σχεση με πέρυσι.

Η εικόνα στο δεύτερο τρίμηνο
Υπενθυμίζεται ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2022 κατέγραψε αύξηση 39,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο ανήλθε σε 111,266 δισ. ευρώ, από 79,861 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2021.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας