Leasing, ΙΤΕΠ, ΠΟΕΕΤ, πρωτόκολλα, covid-19, ΙΤΕΠ

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που ψηφίστηκε την Παρασκευή, το άρθρο 60 αφορά τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα και την εφαρμογή τους ως προϋπόθεση για την λειτουργία, όλων των τουριστικών καταλυμάτων  και των επιχειρήσεων που εμπλέκονται στον τουρισμό, φέτος το καλοκαίρι.

Ο ΣΕΤΕ απέστειλε ενημερωτικά στα μέλη του τα μέτρα, τους κανόνες και τους όρους που περιέχουν τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα, ωστόσο η παράκληση της μη δημοσίευσης από τον Σύνδεσμο δεν έγινε σεβαστή από όλες τις πλευρές. Το κυρίαρχο ζήτημα όμως, είναι πως τα μέτρα που προβλέπονται έχουν υψηλό κόστος, ενώ δεν είναι λίγα τα σημεία τα οποία αποτελούν δυσεπίλυτο γρίφο για το πώς ακριβώς πρέπει να εφαρμοστούν. Για παράδειγμα από το ποια θα είναι η σχέση με τον συνεργαζόμενο γιατρό, μέχρι πώς θα τοποθετηθούν οι ομπρέλες και τα καθίσματα στις παραλίες, αλλά και άλλα πολλά.

Εκτός από το υψηλό κόστος οι τουριστικές επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες και με χρηματικά και διοικητικά πρόστιμα αν δεν εφαρμόσουν πλήρως και σωστά τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα. Συγκεκριμένα στο άρθρο 60 του νομοσχεδίου αναφέρεται επί λέξει: «Στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από πεντακόσια (500) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες».

Αυτό σημαίνει ότι ξενοδοχεία και καταλύματα θα κληθούν να καταβάλουν σημαντικά ποσά για να λειτουργήσουν εφαρμόζοντας τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα και αν διαπιστωθεί πως δεν έχουν πράξει τα δέοντα σε κάποιες πτυχές, μπορεί όχι μόνο να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο, αλλά να μπει και «λουκέτο» μεσούσης της σεζόν, την ώρα που θα προσπαθούν να σώσουν οτιδήποτε μπορεί να σωθεί, με δεδομένη την ζημιά που έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία.

Για τους λόγους αυτούς υπάρχει έντονος προβληματισμός σε πολλές τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι κάποιοι ξενοδόχοι προτίθενται να μην ανοίξουν φέτος καθόλου τα ξενοδοχεία τους. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, πως με την κατάσταση που επέφερε η πανδημία, είναι πρακτικά αδύνατον να λειτουργήσουν ξενοδοχεία, καταλύματα και μεταφορές με τον τρόπο που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα, προτού ο κορωνοϊός φέρει τα πάνω κάτω στον πλανήτη.

Οι μεγάλες διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες διαθέτουν τα απαιτούμενα ποσά και τα μέσα για να εφαρμόσουν τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα. Άλλωστε, δεν περίμεναν τις κυβερνήσεις και προχώρησαν μόνες τους στην χάραξη υγειονομικής πολιτικής. Είναι ευνόητο πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για όλα τα ξενοδοχεία και παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως τα ξενοδοχεία και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που εμπλέκονται στον τουριστικό κλάδο, θα πρέπει να έχουν στήριξη –και όχι μόνο οικονομική- για να εφαρμόσουν σωστά τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση που κυβέρνηση και τουριστικοί φορείς θα πρέπει να την λύσουν άμεσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας