Επαγγελματική εξέλιξη. Η καλύτερη μέθοδος για να μάθεις κάτι είναι η παρατήρηση και στη συνέχεια η ανάλυση αυτού που μόλις παρατήρησες. Γι’ αυτό και μου αρέσει πάντα να παρατηρώ συμπεριφορές εργαζομένων, όχι μόνο φορώντας το ρόλο της συμβούλου προσωπικής ανάπτυξης στον εργασιακό χώρο αλλά και ως απλή πελάτισσα.

Tης Βαλεντίνας Κόρδη, Mindset & High Performance Executive & Business Coach

Μια απόλυτα προσωπική υπόθεση

Πριν από μερικές ημέρες, λοιπόν, βρέθηκα σε ένα «ζεστό» εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. Σίγουρα, το νόστιμο και ποιοτικό φαγητό παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά αυτό που πραγματικά δίνει τη ζεστασιά είναι η περιποίηση και η εξυπηρέτηση που λαμβάνει κανείς από το προσωπικό. Είχαμε λοιπόν την τύχη να μας περιποιηθεί, ώστε να περάσουμε ωραία κατά την παραμονή μας στο κατάστημα, μια νεαρή κοπέλα, εργαζόμενη στο service της επιχείρησης. Επειδή το εστιατόριο έχει ιδιαίτερη κουζίνα, με την οποία δεν ήμουν εξοικειωμένη (και με το φαγητό δεν παίζουμε), ζήτησα την συμβολή της, ώστε να διαλέξω κάτι σύμφωνα με τις προτιμήσεις μου αλλά και τους διατροφικούς περιορισμούς που έχω, το οποίο πραγματικά θα απολάμβανα.

“Ως πελάτες, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε την καλή εξυπηρέτηση και να την μοιραζόμαστε ως feedback με τον επαγγελματία που μας την προσέφερε.”

Το feedback «σώζει ζωές»

Η κοπέλα ξεκίνησε, λοιπόν, με μεγάλο ενθουσιασμό και διάθεση να μου κάνει κάποιες προτάσεις. Το πάθος της για τη δουλειά της μου τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον και καθώς παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια που μας εξυπηρέτησε, δεν μπόρεσα να κρατηθώ και να μη μοιραστώ μαζί της τον δικό μου ενθουσιασμό για το μεράκι και την όρεξη που έχει για τη δουλειά της. Άλλωστε, θεωρώ πως, ως πελάτες, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε την καλή εξυπηρέτηση και να την μοιραζόμαστε ως feedback με τον επαγγελματία που μας την προσέφερε. Δεν θα πρέπει να έχουν μόνο τα παράπονα και οι γκρίνιες το προνόμιο να αναφέρονται στον αποδέκτη.

Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος

Στη συνέχεια, θέλησα να μάθω περισσότερες πληροφορίες για την επιλογή της να εργαστεί στον χώρο της εστίασης και μάλιστα στο service. Όπως περίμενα, η απάντησή της δεν ήταν μια συνηθισμένη απάντηση, την οποία ακούει πολλές φορές κάποιος από τους εργαζόμενους στον κλάδο. Όχι, δεν ακολούθησε αυτό το μονοπάτι επειδή ήταν μια δουλειά που μπορούσε να βρει σχετικά εύκολα και όχι δεν ήταν μια επιλογή συμβιβασμού, όπως είναι για πολλούς, επειδή δεν μπορούν να βρουν μια θέση εργασίας στον κλάδο πάνω στον οποίο έχουν σπουδάσει ή ονειρεύονταν να απασχοληθούν. Ήταν μια συνειδητή επιλογή! Κόρη μεταναστών που ήρθαν στην Ελλάδα όταν η ίδια ήταν σε μικρή ηλικία, κατάλαβε νωρίς πως αν θέλεις κάτι, πρέπει να τολμήσεις να το πραγματοποιήσεις, ακόμη και αν φαίνεται δύσκολο. Ακολούθησε, λοιπόν, και η ίδια την καρδιά της. Παρακινήθηκε από την αγάπη της να φροντίζει ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να βιώσουν μια όμορφη εμπειρία, μέσω ενός καλού φαγητού. Έμεινε μόνο σε αυτό; Φυσικά και όχι! Το νεαρό αυτό κορίτσι σπούδασε και τώρα πραγματοποιεί τις μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο αντικείμενό της, ενώ ταυτόχρονα εργάζεται καθημερινά. Κουραστική ρουτίνα, μπορεί να σκεφτεί κανείς. Όμως, την ίδια, αυτό λίγο την ενοχλεί, καθώς κάθε μέρα έρχεται και πιο κοντά στο να χτίσει την καριέρα της και να ανέβει όλο και πιο ψηλά. Εντάξει, δεν είναι η μόνη, μπορεί να σκεφτεί κανείς διαβάζοντας αυτή την ιστορία. Και θα έχει δίκιο. Όχι, δεν είναι η μόνη! Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που αντιλήφθηκαν πως για ό,τι θέλουν να χτίσουν επαγγελματικά, είναι οι ίδιοι οι κύριοι υπεύθυνοι για να το καταφέρουν. Υπάρχουν και άλλοι που έχουν πάρει την επαγγελματική τους εξέλιξη και τις καλύτερες επιλογές στα χέρια τους. Υπάρχουν και άλλοι που δουλεύουν σκληρά για να δουν το όνειρο για μια καριέρα στον κλάδο της εστίασης να πραγματοποιείται.

Αν έχεις επαγγελματική τύχη… διάβαινε!

Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι. Εκείνοι που δυστυχώς συνήθισαν η επαγγελματική τους τύχη να καθορίζεται από κάποιον άλλον. Από τον κάθε εργοδότη, από μία θέση εργασίας που θα βρουν τυχαία, από εξωτερικούς παράγοντες που αφήνουν και τους οδηγούν όπου νομίζουν εκείνοι. Υπάρχουν και πολλοί, λοιπόν, που πιστεύουν ότι η δική τους επαγγελματική εξέλιξη είναι δουλειά κάποιου άλλου. Και δυστυχώς, είναι περισσότεροι από εκείνους τους άλλους που πήραν την τύχη στα χέρια τους. Όλα στη επαγγελματική μας ζωή, γενικώς, έχουν να κάνουν με την απάντηση σε μία ερώτηση: Θα δημιουργήσουμε τη δική μας τύχη, κάνοντας τις επιλογές μας και δουλεύοντας για αυτές, ή θα αφεθούμε στην τύχη και θα μας καθορίζει αυτή;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας