έρευνα AirHelp

Με νέα της έρευνα η AirHelp καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν αποζημιώσεις καθυστερημένων πτήσεων άνω των 11 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά η εταιρία αποζημίωσης διακοπτόμενων πτήσεων αποκαλύπτει ότι ο παρατεταμένος χρόνος πτήσεων έχει ωφελήσει τις αεροπορικές εταιρείες, να αποφύγουν πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς αποζημίωσης καθυστερημένων πτήσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Μέχρι στιγμής μόνο το 2018, οι αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως έχουν απαλλαγεί από πρόσθετες αξιώσεις αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ από αυτή την τακτική που είναι κοινή για πολλές αεροπορικές εταιρείες.

Η κ. Χρύσα Πομώνη, εκπρόσωπος της AirHelp, εξηγεί γιατί ορισμένες αεροπορικές εταιρείες δεν φοβούνται να επιστρατεύσουν όλα τα μέσα για να εμποδίσουν τους πελάτες να λάβουν την αποζημίωση που είναι δικαίως δική τους:

«Πολλές αεροπορικές εταιρείες θα προσπαθήσουν να το κάνουν δύσκολο για τους επιβάτες να πάρουν μια αποδεκτή αποζημίωση και η τακτική της παράτασης των ωρών πτήσης είναι ένας ακόμη τρόπος να μειωθούν οι πιθανότητες επιβατών να καταθέσουν αξίωση και να αποζημιωθούν οικονομικά για την ταλαιπωρία που έχουν περάσει» δηλώνει η κ. Πομώνη της AirHelp.

Υπάρχει μια σαφής τάση όσον αφορά το πόσα χρήματα εξοικονομούν οι εταιρείες πτήσεων με αυτή την πρακτική. Αυξάνονται κάθε χρόνο. Το 2015 ήταν “μόνο” 1,5 εκατομμύρια ευρώ, το 2016 ήταν 2 εκατομμύρια ευρώ, το περασμένο έτος ήταν σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ και το 2018 το ποσό έχει ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια πριν τελειώσει το έτος, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η αποζημίωση πτήσεων άνω των 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Εάν οι αεροπορικές εταιρείες ευθύνονται για καθυστερήσεις πτήσεων σε διάστημα τριών ωρών ή ακυρώσεις ή άρνηση επιβίβασης σε επιβάτη, θα πρέπει να καταβάλουν αποζημίωση έως 600 ευρώ ανά άτομο, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, οπότε υπάρχει μεγάλη υποκίνηση για οποιαδήποτε εταιρεία που προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της για να βρει τρόπους αποφυγής πληρωμών για επιλέξιμες διεκδικήσεις διαταραγμένων πτήσεων.

 «Σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότερα αεροπλάνα στον ουρανό. Αυτό συχνά μπορεί να οδηγήσει σε συμφόρηση και καθυστερήσεις. Ενώ είναι επίσης αλήθεια ότι τα σύγχρονα αεροσκάφη μπορεί να ταξιδεύουν λίγο πιο αργά για να καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα, η τακτική παρατεταμένων ωρών πτήσης σίγουρα βοηθά τις αεροπορικές εταιρείες να αποφύγουν επιπλέον έξοδα για τις αποζημιώσεις καθυστερημένων πτήσεων. Θα ήταν ευπρόσδεκτη μια επίσημη εκτίμηση για το πόσο χρονικό διάστημα πτήσης μπορεί να θεωρηθεί δίκαιο» λέει η Χρύσα Πομώνη από την AirHelp.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας