Ετήσια Έκθεση

Η Ετήσια Έκθεση του Ινστιτούτο τουριστικών ερευνών και προβλέψεων με τίτλο «Εξελίξεις στα βασικά μεγέθη της Ελληνικής ξενοδοχίας το 2018» που παρουσιάστηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών αποτυπώνει την δυναμική της ελληνικής ξενοδοχίας στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

Την έρευνα που εκπόνησε για λογαριασμό του Ξ.Ε.Ε. το ΙΤΕΠ ανέπτυξαν η πρόεδρος του ΙΤΕΠ, κ. Κωνσταντίνα Σβύνου και ο καθηγητής του Ινστιτούτου κ. Γιώργος Πετράκος.

Η Έκθεση αποτελεί το προϊόν πρωτογενούς έρευνας σε δείγμα 10%  των ελληνικών ξενοδοχείων-μελών του Ξ.Ε.Ε.

Για πρώτη φορά η Έκθεση καταγράφει το ύψος των άμεσων επενδύσεων που πραγματοποιούν οι έλληνες ξενοδόχοι και οι οποίες τη διετία 2017-2018 ανήλθαν στο ποσό των 1,618 δις ευρώ για επισκευές και ανακαινίσεις στις μονάδες τους . Επίσης διαπιστώνεται ότι υπάρχει σαφής τάση αναβάθμισης και ανανέωσης του ξενοδοχειακού δυναμικού.

Σύμφωνα με την Έκθεση η απασχόληση στα ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 25Ζ% τον Μάιο και κατά 20 τον Αύγουστο του 2018 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2017.

Παρά ταύτα την ίδια ώρα η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού εξακολουθεί να παραμένει υψηλή όπως αποτυπώνεται στην κατανομή πληρότητας των ξενοδοχείων. Συγκεκριμένα το Μάιο το60% των ξενοδοχείων είχε πληρότητα που δεν ξεπερνούσε το 60% ενώ τον Αύγουστο 67% των ξενοδοχείων είχε πληρότητα πάνω από 80%.

Παράλληλα η Ετήσια Έκθεση του ΙΤΕΠ καταγράφει τον έντονο δυισμό του ελληνικού τουρισμού γεγονός που απεικονίζεται σε όλες τις τουριστικές μεταβλητές καθώς 5 περιφέρεις συγκεντρώνουν πάνω από 85% των τουριστικών μεγεθών στην χώρα μας. Αυτό πέραν των σοβαρών επιπτώσεων που έχει στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες επηρεάζει αρνητικά και τις επιδόσεις των ξενοδοχείων που βρίσκονται στους λιγότερο δημοφιλής τουριστικού ; προορισμούς.

Όπως αποκαλύπτει η ετησία Έκθεση του Ινστιτούτου ως πρ9ος την πληρότητα των ξενοδοχείων ανοδική τάση διαπιστώνεται μόνο τον Μάιο ενώ τον Αύγουστο παρατηρείται στα στασιμότητα από το 2014 έως σήμερα.

Επίσης κατά τους δύο μήνες που εξετάζονται στην έρευνα δηλ, το Μάιο και τον Αύγουστο παρατηρείται ανοδική τάση στις τιμές διάθεσης των δωματίων. Το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο από το 2012 μέχρι το 20185 ακολουθεί ανοδική πορεία με εξαίρεση το 2016 οπότε σημείωσε υποχώρηση.

Σύμφωνα με τη μελέτη η αύξηση του μέσου εισόδου δεν σημαίνει και ανάλογη αύξηση κερδοφορίας των ελληνικών ξενοδοχείων καθώς τα τελευταία χρόνια αυτά έχουν υποστεί σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις (αύξηση συντελεστών ΦΠΑ κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ΕΝΦΙΑ, φόρος διαμονής κλπ).

Σολιάζοντας την Έκθεση του ΙΤΕΠ ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε., κ. Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε:

«Σήμερα παρουσιάστηκε η Ετήσια πρωτογενής Έκθεση για την κατάσταση στην ελληνική αγορά των ξενοδοχείων και πιστεύω ακράδαντα πως τα συμπεράσματα της μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετικά χρήσιμη πυξίδα για όλους. Μιλάμε συνέχεια για την ανάγκη επενδύσεων και για κίνητρα προσέλκυσης ξένων επενδυτών και ξεχνάμε, όπως αποτυπώνεται με σαφήνεια στην Έκθεση τον όγκο ων επενδύσεων που υλοποιούν κάθε χρόνο οι ίδιοι ξενοδόχοι αναβαθμίζοντας το προϊόν τους. Οι επενδύσεις μόνο σε ανακαινίσει ξενοδοχείων ξεπέρασαν το ποσοστό των 1,6 δις ευρώ σε μια διετία. Καλώ την Πολιτεία να συνειδητοποιήσει τη δύναμη πού μπορούν να δώσουν οι Έλληνες ξενοδόχοι στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης εφόσον απαλλαγούν από υα υπέρμετρα φορολογικά βάρη και θεσπιστούν κίνητρα για περαιτέρω επενδύσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας