exterior design Για την κατασκευή ενός ξενοδοχείου ή για την αναδιαμόρφωση των εξωτερικών του χώρων, οι designers εμπνέονται από το φυσικό περιβάλλον, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και τα χρώματα που κυριαρχούν, ενώ μπορούν να αντλήσουν ιδέες και από τις τοπικές παραδόσεις, την ιστορία, τον πολιτισμό, ακόμη κι από την τοπική κουζίνα.

Τάσεις και ιδέες για το exterior design

exterior designΟ εξωτερικός κι ο περιβάλλων χώρος ενός ξενοδοχείου αποτελεί την πρώτη επαφή, την πρώτη εικόνα που αποκτά ο επισκέπτης για τον χώρο της φιλοξενίας. Αποτελεί επίσης και την ψηφιακή εικόνα που βλέπουν οι χρήστες, όταν αναζητούν ξενοδοχεία και προορισμούς στο διαδίκτυο. Η εικόνα, λοιπόν, που θα αντικρίσουν θα πρέπει να είναι όμορφη, πρωτότυπη, ευφάνταστη, λειτουργική, σε αρμονικό διάλογο με τα κτήρια και το υπόλοιπο τοπίο. Αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου και designers τονίζουν ότι τα ξενοδοχεία οφείλουν να δηλώνουν την παρουσία τους, να γίνονται αμέσως αντιληπτά, χωρίς όμως να προσβάλλουν την κοινή αισθητική και χωρίς να «τραυματίζουν» το φυσικό τοπίο.

Για τη μελέτη και την κατασκευή ενός ξενοδοχείου ή για την αναδιαμόρφωση των εξωτερικών του χώρων, οι designers εμπνέονται από το φυσικό περιβάλλον, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και τα χρώματα που κυριαρχούν, ενώ μπορούν να αντλήσουν ιδέες και από τις τοπικές παραδόσεις, την ιστορία, τον πολιτισμό ακόμη κι από την τοπική κουζίνα. Για το 2020, η κυρίαρχη τάση για το exterior design των ξενοδοχείων είναι η χρήση φυσικών υλικών κι η εναρμόνιση των εξωτερικών με τους εσωτερικούς χώρους, με στόχο να υπάρχει αρμονική συνεργασία μεταξύ τους. Γενικότερα, είτε για μικρές είτε για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι προτάσεις είναι περισσότερο μίνιμαλ, συνδυάζουν φυσικά υλικά, όπως το βότσαλο ή το χαλίκι, και συνοδεύονται από φυτά, κυρίως ξηρόφυτα, αρωματικά και βότανα, που έχουν και μειωμένες ανάγκες σε νερό. Κυριαρχούν οι απλές γραμμές και φόρμες, με ομαδοποιημένες φυτεύσεις, τόσο στην υφή όσο και στη μορφή, που αντικατοπτρίζουν το λιτό μεσογειακό τοπίο.

«Κλειδί» επιτυχίας η βιωσιμότητα

exterior designΗ μεγαλύτερη πρόκληση για τα ξενοδοχεία σήμερα είναι να καταφέρουν να υιοθετήσουν επιτυχώς αειφόρες πρακτικές. Η διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων δεν αποτελεί εξαίρεση. Η χρήση οικολογικών υλικών, «καθαρών» προϊόντων που πάντα έρχονται να «δέσουν» με το υπόλοιπο τοπίο, είναι εξαιρετικής σημασίας. Οι αρχιτεκτονικές τάσεις και προτάσεις για το 2020 που αφορούν τα ξενοδοχεία, και όχι μόνο, έχουν αυτό το κοινό στοιχείο: τη δέσμευση για βιώσιμες και περιβαλλοντικά φιλικές κατασκευές και δημιουργίες. Ως αποτέλεσμα, η χρήση ανακυκλωμένων υλικών στις κατασκευές, οι ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτηρίων κι η λήψη μέτρων για πιο ορθολογική χρήση του νερού, εμφανίζονται όλο και περισσότερο στον κλάδο των ξενοδοχείων.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις επενδύσεις εξωτερικών όψεων, υπάρχει έντονη η τάση για πλήρη Συστήματα Επενδύσεων Αεριζόμενων Όψεων, που προσφέρουν πολλές διαφορετικές δυνατότητες σχεδιασμού, με συμπαγή ή διάτρητα πάνελ, τα οποία έχουν χαμηλό βάρος κατασκευής, καθώς και μεγάλη ποικιλία υλικών, διαστάσεων και φινιρισμάτων. Υπάρχουν και πάνελ που προσομοιάζουν το ξύλο. Πρόκειται για εξαιρετική εναλλακτική λύση σε σχέση με την ξυλεπένδυση, είναι γρήγορα στην επεξεργασία και στην τοποθέτηση, ανθεκτικά στον χρόνο, την υγρασία και την ακτινοβολία του ηλίου κι επιπλέον είναι ιδιαίτερα εύκολα στο καθάρισμά τους. Στο ζήτημα της βιωσιμότητας εντάσσεται και το βιοφιλικό design, με τεχνικές που επιτρέπουν φυσικό φωτισμό στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, εσωτερικούς κήπους, φυσικό αερισμό του χώρου που απαιτεί λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Τέλος, μια εμφανής εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, εφόσον εντάσσεται αισθητικά στο συνολικό περιβάλλον, είναι πλέον αποδεκτή.

Σαν στο σπίτι σας…

Πέρα όμως από το θέμα της βιωσιμότητας στο exterior design, καλό είναι να λαμβάνονται υπόψη και κάποιες άλλες τάσεις που έχουν αναδυθεί. Πολλοί τουρίστες αναζητούν μέρη διαμονής που να τους προσφέρουν μια πιο προσωποποιημένη εμπειρία, σε χώρους που θυμίζουν περισσότερο κατοικία παρά ξενοδοχείο με την κλασική έννοια. Το «κλειδί» σε αυτό το σημείο είναι η ευελιξία. Με ένα πολύπλευρο design, τα ξενοδοχεία μπορούν να προσφέρουν μια καινοτόμα και προσωποποιημένη εμπειρία στους επισκέπτες τους. Ένας τρόπος για να το καταφέρει κανείς αυτό είναι η ενσωμάτωση στοιχείων που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν μόνο σε κατοικίες, όπως για παράδειγμα το μάρμαρο ή τα φυτά.

Το «μυστικό» της σκίασης

exterior designΟ επισκέπτης θέλει να βρίσκεται «έξω» από το ξενοδοχείο του, ακόμα κι αν βρίσκεται στο ξενοδοχείο του. Ένας βασικός λόγος επίσκεψης στην Ελλάδα είναι το φυσικό περιβάλλον, το φως, το τοπίο, η θέα, τα χρώματα. Ο επισκέπτης προτιμά να είναι εκτός δωματίου κι εκτός κτηρίου. Η σκίαση στο μπαλκόνι του δωματίου, η δυνατότητα να πάρει το πρωινό του «έξω», η αίσθηση ότι το ξενοδοχείο του είναι «στον τόπο του», είναι σημαντική. Από την πλευρά των ειδικών στη σκίαση, μεγάλο ενδιαφέρον έχει η παρέμβαση σε υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε βρίσκονται εντός αστικού περιβάλλοντος είτε σε φυσικό περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση, η τοποθέτηση ενός συστήματος σκίασης αποτελεί τη μεγαλύτερη δυνατή «δομική» κι αισθητική παρέμβαση σε ένα ξενοδοχείο. Μπορεί να μεταβάλλει την εικόνα του, να δημιουργήσει δυνατή οπτική εντύπωση, να αναδείξει τον χαρακτήρα του ξενοδοχείου, να εισάγει στοιχεία design και modernity, κι όλα αυτά με σαφώς μικρότερο κόστος, συγκριτικά με κάθε άλλου είδους παρέμβαση.

Για τα εντός αστικού περιβάλλοντος ξενοδοχεία, οι δυνατότητες παρέμβασης στο exterior design είναι σαφώς πιο περιορισμένες. Η έλλειψη χώρων, οι πολεοδομικοί περιορισμοί, η περιορισμένη οπτική εντύπωση λόγω των γύρω κτηρίων, μειώνουν τις δυνατότητες παρέμβασης και ταυτόχρονα τις καθιστούν πλέον σημαντικές. Ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης δεν μπορεί να αλλάξει την αρχιτεκτονική του αισθητική, το χρώμα, τα δομικά του στοιχεία, όπως π.χ. τη μορφή που έχουν τα παράθυρα, χωρίς τουλάχιστον να προβεί σε μεγάλης έκτασης και κοστοβόρες διαδικασίες. Μπορεί όμως να αλλάξει πολλά, τοποθετώντας κάθετα στοιχεία σκίασης στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Το χρώμα και τα μοτίβα των υφασμάτων σκίασης αλλάζουν εντυπωσιακά την εικόνα του κτηρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας