Τα τελευταία χρόνια η κατηγορία finger food έχει εμπλουτιστεί με πολλά νέα προϊόντα, ενώ κι οι πατάτες έχουν φτάσει να είναι πια ένα αυτόνομο πιάτο.

του Γιάννη Αποστολόπουλου

Εύκολα, γρήγορα και με το χέρι

Προ μόλις μερικών ετών, στη συνείδηση των καταναλωτών η έννοια του finger food αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά τις πίτες, τα σάντουιτς, τα τυλιχτά των ψητοπωλείων, τις πίτσες και τα burger σε ένα βαθμό. Στην πορεία του χρόνου, αρκετά πράγματα άλλαξαν, καθώς κάποια burger για παράδειγμα είναι δύσκολο πια να τα φας με το χέρι, ενώ από την άλλη η κατηγορία finger food έχει εμπλουτιστεί με πολλά νέα προϊόντα. Τα καναπεδάκια σε πολλές μορφές έχουν γνωρίσει σημαντική άνοδο κι αποτελούν πλέον σταθερή αξία στα catering. Αιτία είναι οι πολλές δυνατότητες που προσφέρουν, το εύκολο σερβίρισμα, αλλά κι η εύκολη κατανάλωσή τους. Παράλληλα, δεν αφήνουν και πολλά απορρίμματα. Εκτός από τα καναπεδάκια, όμως, υπάρχουν και πολλά είδη finger food που δεν κοσμούν πλέον τα μενού μόνο των catering, αλλά και πολλών μεζεδοπωλείων κι εστιατορίων. Την ίδια ώρα, αλλαγές έχουν υπάρξει και στις πατάτες. Παλαιότερα, οι εκδοχές σερβιρίσματος της πατάτας ήταν συγκεκριμένες και, ακόμη κι όταν αποτελούσε αυτόνομο πιάτο, θεωρούταν και πάλι συνοδευτικό του κυρίως πιάτου. Σήμερα δεν ισχύει αυτό, καθώς οι πατάτες προσφέρονται σε εκδοχές με λιωμένα τυριά, με σάλτσες κι αλλαντικά κι αποτελούν ένα πλήρως αυτόνομο πιάτο, πολλές φορές περισσότερο χορταστικό από κάθε άλλο. Και βέβαια, οι πατάτες αποτελούν και τη βάση για κάποια finger food. Ας πάμε λοιπόν να δούμε καταρχάς τα είδη finger food που κυριαρχούν σήμερα και προτιμούν οι περισσότεροι καταναλωτές.

Κροκέτες με ό,τι φανταστείς

Οι κλασικές κροκέτες αποτελούνται από μείγμα πατάτας και τυριού που κατόπιν πλάθεται και πανάρεται για να τηγανιστεί. Για καιρό θεωρούταν ένα γεύμα των fast food, ωστόσο τώρα οι κροκέτες έχουν πραγματικά μεταμορφωθεί σε γκουρμέ λιχουδιές με ποικίλα και φρέσκα υλικά. Για παράδειγμα, έχουμε δει κροκέτες από μπρόκολο που σερβίρονται με dip μπλε τυριού, ή συχνότερα εμφανίζονται κροκέτες με μπέικον που συνοδεύονται από κόκκινες σος. Το dip αποτελεί σχεδόν απαραίτητο συνοδευτικό για τις κροκέτες που δεν λείπουν πια σχεδόν από κανένα μενού.

“Οι κροκέτες έχουν πραγματικά μεταμορφωθεί σε γκουρμέ λιχουδιές με ποικίλα και φρέσκα υλικά.”

Η τέχνη του τυλίγματος

Τα τυλιχτά εδέσματα έχουν εξελιχθεί επίσης σε μεγάλο βαθμό. Παραμένουν κυρίαρχη επιλογή για τους περισσότερους, όταν θέλουν να έχουν μαζί τους κάποιο γεύμα, και σήμερα προσφέρονται ακόμα και στα αρτοποιεία. Τα κάθε είδους σάντουιτς βρίσκονται και στους καταλόγους των περισσότερων επιχειρήσεων εστίασης, αφού ακόμη κι οι καφετέριες σήμερα καλούνται να προσφέρουν στους πελάτες τους κάτι παραπάνω από ένα απλό τοστ. Η ποικιλία σήμερα είναι μεγάλη, ξεκινώντας από τη βάση του σάντουιτς, που μπορεί να είναι ψωμάκι, αραβική πίτα, brioche, κρουασάν κλπ και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν αναφερθούμε στο περιεχόμενο. Τα σάντουιτς με τη μορφή που προσφέρονται σήμερα έχουν φτάσει να είναι ένα πραγματικά ολοκληρωμένο γεύμα και διατίθενται σε ιδιαίτερες γεύσεις. Την ίδια ώρα, είναι ιδανικά για να προσφερθούν στους πελάτες σε προσιτές τιμές ως ένα πλήρες, αλλά οικονομικό γεύμα.

Κεφτέδες όλων των ειδών

Ο κεφτές επίσης είναι ένα είδος που έχει πάρει νέες μορφές τα τελευταία χρόνια. Στον κλάδο του catering έχουν ενταχθεί οι μίνι κεφτέδες που προσφέρονται με οδοντογλυφίδα. Πέρα όμως από τους κλασικούς κεφτέδες από χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, έχουν κάνει την εμφάνισή τους και κεφτέδες από τομάτες, ρεβίθια, κολοκύθια κ.ά.

“Ο κεφτές είναι επίσης ένα είδος που έχει πάρει νέες μορφές στην πάροδο των τελευταίων ετών”

Τέτοιες συνταγές υπήρχαν ανέκαθεν στη χώρα μας, όμως τώρα φαίνεται πως οι προτιμήσεις για αυτά τα προϊόντα έχουν αυξηθεί. Επίσης, και σε αυτή την περίπτωση, η συνοδεία με dip κρίνεται πλέον βασική για ένα ολοκληρωμένο πιάτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας