Γιάννης Ρέτσος

Αισιόδοξος για την δυναμική επιστροφή του τουρισμού στο προσκήνιο της οικονομικής δραστηριότητας στην χώρα μας εμφανίστηκε σε τηλε-ενημέρωση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ιωάννης Ρέτσος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος, η φετινή χρονιά μπορεί να ξεκίνησε με ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ρυθμό, καθώς το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου προέκυψαν τουριστικά έσοδα της τάξεως του 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο από τις αρχές Μαρτίου και έπειτα η αγορά «έκλεισε», με αποτέλεσμα ολόκληρο το δεύτερο τρίμηνο να θεωρηθεί ως χαμένο. Το στοίχημα για την εγχώρια αγορά έγκειται στην επανέναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας προς τα τέλη του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους. «Η κορύφωση της συνολικής προσπάθειας της αγοράς εκτιμάται πως θα λάβει χώρα κατά το δ’ τρίμηνο 2020, στο οποίο φέτος -αυθαίρετα- εντάσσεται και ο Σεπτέμβριος. Το ζητούμενο είναι να επιχειρήσουμε να ανακτήσουμε μέρος των απολεσθέντων μεγεθών, ανακάμπτοντας στη συνέχεια. Πρόκειται για μια αρκούντως απαιτητική προσπάθεια που θα χρειαστεί συνέπεια, συνέχεια και σχεδιασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Ο ίδιος θεωρεί πως θα απαιτηθεί μια διετία προκειμένου να ισορροπήσει εκ νέου η κατάσταση.  

«Ματιές» σε Ισραήλ, Κύπρο, Λίβανο, Αραβικές και Βαλκανικές χώρες για τη φετινή σεζόν

Λαμβάνοντας υπόψη πως οι πέντε κύριες αγορές (Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ) από τις οποίες ο εγχώριος τουρισμός αντλεί την πλειοψηφία των επισκεπτών του, σε συνάρτηση με την «τραυματισμένη» από την εφαρμογή μιας αμφιλεγόμενης πολιτικής ως προς την αντιμετώπιση του COVID-19 αγορά των Σκανδιναβικών και εν γένει Βόρειων Ευρωπαϊκών χωρών, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί σε εναλλακτικές αγορές προκειμένου να επιβιώσει κατά τη φετινή ιδιάζουσα σεζόν.

Ο κ. Ρέτσος εκτίμησε πως ως δυνητικές αγορές άντλησης τουριστικού ρεύματος μπορούν να αποτελέσουν το Ισραήλ, η Κύπρος, ο Λίβανος, οι Αραβικές και φυσικά οι Βαλκανικές χώρες. «Πρόκειται για χώρες που έχουν διαχειριστεί με αρκετά αποτελεσματικό τρόπο το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας και άρα ενδεχομένως να μην εγείρονται ιδιαίτερα πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες ως προς το υγειονομικό status των επισκεπτών από τις εν λόγω αγορές», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ δεν απέκλεισε από την εξίσωση και την Ρωσία, καθώς φέτος οι κύριοι προορισμοί των κατοίκων της, όπως λ.χ. η Τουρκία, η Ισπανία και η Ιταλία. Απλά, θα πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος διμερούς αντιμετώπισης των ενδιαφερόμενων τουριστών, αλλά και η διευθέτηση του ζητήματος της ταχύτερης έκδοσης Βίζας.  

Εκτός, όμως, από τις διεθνείς αγορές, ο κ. Ρέτσος διαβλέπει πως θα υπάρξει «στροφή» των επιχειρήσεων του κλάδου και προς τον εσωτερικό τουρισμό, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της επαναφοράς των voucher διακοπών.

Το ενδιαφέρον σε επίτευξη επιβίωσης των επιχειρήσεων και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ότι αφορά την στήριξη που αναμένουν οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου από μέρους της Πολιτείας, εκτιμώντας πως θα πρέπει να διατεθούν κεφάλαια τα οποία θα αντιστοιχούν σε περισσότερα στο 10% των συνολικού ποσού που θα διατεθεί για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

«Το ενδιαφέρον μας βρίσκεται στραμμένο τόσο προς την επιβίωση των επιχειρήσεων-μελών μας, όσο και προς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού. Για το μεν πρώτο θα απαιτηθεί ρευστότητα και χρηματοδότηση, ενώ για το έτερο οφείλουμε να αναζητήσουμε εργαλεία ανάκτησης των μεριδίων αγοράς που διαθέτουμε στις διεθνείς αγορές. Υπό αυτό το πρίσμα, θα συμβάλουν λ.χ. η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στην διαμονή, τις μεταφορές και την εστίαση, αλλά και η υιοθέτηση ενός ευρέως, όσο και στοχευμένου προγράμματος marketing», υπογράμμισε ο κ. Ρέτσος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας