Γαλάζιες Σημαίες 2021 – 2η η Ελλάδα παγκοσμίως! 545 ελληνικές ακτές, 16 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας Γαλάζια Σημαία, φέρνοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση παγκοσμίως.

Με ρεκόρ στις βραβεύσεις

Aπό την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του διεθνούς προγράμματος Γαλάζια Σημαία στη χώρα μας, ανακοινώθηκαν οι βραβεύσεις για ακτές, μαρίνες και τουριστικά σκάφη. Με 545 βραβευμένες ακτές, 16 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες, με πρώτη την Ισπανία και την Τουρκία να ακολουθεί στην τρίτη θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 49 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13,5% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 96 σημαίες. Η διεθνής επιτροπή βράβευσε αυτή τη χρονιά 4.040 ακτές, 707 μαρίνες και 78 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Οι Γαλάζιες Σημαίες που θα κυματίσουν και φέτος στις ελληνικές ακτές επιβραβεύουν την εξαιρετική ποιότητα υδάτων και το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους λουομένους, ενώ διασφαλίζουν, με τα κριτήρια καθαριότητας και υγιεινής, την προστασία της δημόσιας υγείας. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη Γαλάζια Σημαία όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Κάτι τέτοιο είναι γνωστό και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.

Αυτά που μένουν να δούμε είναι το πώς και το πόσο θα αξιοποιήσουν τη φετινή διεθνούς εμβέλειας επιτυχία από πλευράς επικοινωνίας οι ενδιαφερόμενοι φορείς, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε τοπικό. Ένα στοιχείο το οποίο αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η περίοδος όπου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα κάθε χρονιά είναι αρκετά κοντά (αν όχι μέσα, σε άλλες, καλύτερες εποχές) στην έναρξη της τουριστικής σεζόν, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι δυνατότητες επικοινωνιακής αξιοποίησης.

Το ΥΠΕΝ, διά της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, υποστηρίζει ενεργά το πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών σε ακτές και μαρίνες και την προώθηση της περιβαλλοντικής εικόνας της χώρας μας. Επίσης το ΥΠΕΝ, μέσω της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, συμμετέχει στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων (EEK) του προγράμματος. Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2013 πρωτόκολλο συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού, επισφραγίζοντας και τυπικά τους κοινούς στόχους για τη βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Η εφαρμογή των κριτηρίων των δύο διεθνών προγραμμάτων αειφορικής διαχείρισης και ευαισθητοποίησης της ΕΕΠΦ που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό (η Γαλάζια Σημαία και το Green Key για τα τουριστικά καταλύματα) διασφαλίζει την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, με βιώσιμες πρακτικές και απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον. Το Υπουργείο Τουρισμού εκπροσωπείται στην ΕΕΚ, συμμετέχοντας ενεργά στην αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) υποστηρίζει το πρόγραμμα και προτρέπει τους ΟΤΑ να τηρήσουν την εφαρμογή των κριτηρίων του. Εκπροσωπείται επίσης στην ΕΕΚ. Η εφαρμογή του προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στη χώρα μας ξεκίνησε το 2017. Από την ΕΕΠΦ τονίζεται η ιδιαίτερη σημασία του φετινού αριθμού ρεκόρ των Γαλάζιων Σημαιών για την Ελλάδα, αφού συμπίπτει και με τις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΠΦ, της παλαιότερης μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Κριτήρια του Προγράμματος

Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής

  • «Εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους, όπως ορίζεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
  • Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό.
  • Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζουν ανά τακτά διαστήματα, καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
  • Συχνός, τακτικός, καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Β. Οργάνωση ακτής

  • Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων στον υποχρεωτικό πίνακα ανακοινώσεων της κάθε ακτής.
  • Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
  • Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
  • Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
  • Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

Γ. Ασφάλεια επισκεπτών

  • Παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη σχετική νομοθεσία, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
  • Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

  • Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
  • Οργάνωση δραστηριοτήτων από τον διαχειριστή της ακτής, οι οποίες να επιβεβαιώνουν και να υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
  • Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας