business ταξιδιώτη, GBTA, τουριστική

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ακυρώσεις ή έστω αναβολές των επαγγελματικών ταξιδιών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, όπως είναι αναμενόμενο εξαιτίας του κορονοϊού. Η κήρυξη πανδημίας από τον ΠΟΥ και η απαγόρευση πτήσεων που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ από και προς τις χώρες της Ευρώπης -πλην Ηνωμένου Βασιλείου- θα επιδεινώσει το επόμενο διάστημα ακόμη περισσότερο το φαινόμενο. Μελέτη που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες η Global Business Travel Association (GBTA), αναφέρει ότι το 41% των εταιρειών που συμμετέχουν στην Ένωση ακύρωσε ή μετέθεσε για το απώτερο διάστημα όλα τα προγραμματισμένα επαγγελματικά ταξίδια. Η μελέτη βασίστηκε σε 1.095 επιχειρήσεις μέλη της GBTA εκ των οποίων η πλειονότητα είναι εταιρείας που δραστηριοποιούνται άμεσα στον ταξιδιωτικό, τουριστικό κλάδο.   

Για να γίνει κατανοητή η κλιμάκωση του φαινομένου στις 24 Φεβρουαρίου οι αντίστοιχες ακυρώσεις επαγγελματικών ταξιδιών ήταν στο 7%, για να εκτιναχθούν στο 41% τις επόμενες μόλις ημέρες και καθώς η επιδημία του κορονοϊού έπαιρνε και συνεχίζει να παίρνει διεθνώς δραματικές διαστάσεις.

Όσο το πρόβλημα διογκώνεται και δεν φαίνεται να εξασθενεί, τόσο περισσότερο πλήττει τον τομέα των επαγγελματικών ταξιδιών σε σημείο πλέον που έχει θέσει σε συναγερμό τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στον κλάδο.

Το 73% δήλωσε πως ακύρωσε τουλάχιστον «λίγες» συναντήσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια με το υπόλοιπο ποσοστό να δηλώνει πως ακύρωσε «πολλές» ή και όλες τις προγραμματισμένες δράσεις.

Ο αντίκτυπος από την επέλαση του κορονοϊού στα επαγγελματικά ταξίδια έγινε σε πρώτη φάση πιο αισθητός στην Κίνα απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία. Το 95% των επαγγελματικών ταξιδιών προς την Κίνα δεν πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, όπως επίσης και προς το Χονγκ Κονγκ το 87% και προς την Ταϊβάν το 79%. Παρόμοια είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες περιοχές της Ασίας.

Το φαινόμενο τώρα εξαπλώνεται και στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη που έχουν έξαρση του ιού. Στην Ευρώπη το Μάρτιο οι επιχειρήσεις ματαίωσαν το 51% των προγραμματισμένων ταξιδιών, όταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Φεβρουάριο ήταν στο 43%.

Το 55% των εταιρειών προχώρησε σε νέες διαδικασίες για την έγκριση των επαγγελματικών ταξιδιών μεταβάλλοντας τις πολιτικές υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία του προσωπικού τους.  

Σημαντικό πλήγμα έχουν υποστεί και οι προμηθευτές με το 59% να υποστηρίζει ότι οι συνέπειες από τον κορονοϊό έχουν προκαλέσει μεγάλη μείωση εσόδων και το 27% να έχει μέτριες ως ώρας απώλειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας