Γιατί αυξήθηκε ο συνεδριακός τουρισμός στην Ελλάδα;

Εντύπωση προκαλεί τον τελευταίο καιρό το γεγονός ότι αυξήθηκε ο συνεδριακός τουρισμός στην Ελλάδα.

Ο πρώτος και κύριος λόγος είναι ότι η αύξηση του τουρισμού εκτόξευσε τα συνέδρια όπως λέει και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO (Hellenic Association of Professional Congress Organizers). Σύμφωνα με μετρήσεις παρατηρείται αύξηση κατά 30% στον αριθμό των διεθνών συνεδρίων που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα την περίοδο 2018-2020, σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία.

Στελέχη μάλιστα του HAPCO, ανέφεραν πως οι προοπτικές του συνεδριακού τουρισμού, σε συνάρτηση και με τη γενικότερη άνοδο που σημειώνει ο τουρισμός σε ζήτηση, αφίξεις επισκεπτών και έσοδα, είναι πολύ θετικές, ειδικά για την Αθήνα που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ως προορισμός, τόσο για αναψυχή, όσο και για επαγγελματικά ταξίδια.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του HAPCO κα. Ειρήνη Τόλη, προς το θετικό αυτό αποτέλεσμα συνέβαλε και η επέκταση των αεροπορικών συνδέσεων, το πλεονέκτημα της ασφάλειας που διατηρεί η Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η χώρα μας λοιπόν είναι πλέον σε θέση να διεκδικεί επιτυχώς συνέδρια από το εξωτερικό για τη διεξαγωγή τους στη χώρα μας γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην οικονομία της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα οφέλη για την οικονομία, αλλά και τους επιχειρηματικούς τομείς που στηρίζει ο συνεδριακός τουρισμός (διαμονή, οπτικοακουστικά μέσα, κατασκευαστικός κλάδος, εστίαση κ.ά) είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τον παραδοσιακό τουρίστα.

Οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν συνέδρια είναι σύμφωνα με το HAPCO, επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, που ξοδεύουν έως και 7 φορές περισσότερα χρήματα συγκριτικά με τον τουρίστα που έρχεται για διακοπές με οργανωμένο πακέτο και συγκεκριμένο budget.

Κατά μέσο όρο, η δαπάνη του επισκέπτη που έρχεται στο πλαίσιο ενός συνεδρίου εκτιμάται σε 1.900 ευρώ, ενώ ο άμεσος τζίρος από ένα μέσο συνέδριο υπολογίζεται σε ένα εκατομμύριο ευρώ. Η δαπάνη ενός απλού επισκέπτη εκτιμάται στα 690 ευρώ.

Όλα τα παραπάνω γίνονται όμως ελλείψει συνεδριακών χώρων, και όπως τονίζει η διοίκηση του HAPCO, χωρίς τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Αθήνα μόνο το Μέγαρο Μουσικής μπορεί να φιλοξενήσει ένα μεγάλο συνέδριο, ενώ υπάρχει και η εναλλακτική του Metropolitan Expo, που λειτουργεί ωστόσο περισσότερο ως εκθεσιακός χώρος.

Τι γίνεται με την κατασκευή συνεδριακού κέντρου στην Αθήνα;

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κατασκευή συνεδριακού κέντρου στην Αθήνα είναι μια «πονεμένη» και πολύπλοκη ιστορία καθώς στο παρελθόν είχε εξεταστεί η μετατροπή του σταδίου tae-kwon-do στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Φαλήρου σε συνεδριακό κέντρο. Αυτό ωστόσο είναι ένα πλάνο που έχει μείνει εδώ και χρόνια στα χαρτιά παρά το γεγονός ότι η χώρα μας κερδίζει έδαφος και κατατάσσεται στους 25 πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως για την πραγματοποίηση συνεδρίων όπως έδειξαν πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του International Congress and Convention Association (ICCA).

Στο μεταξύ και σε αυτό το σημείο η Τουρκία κερδίζει έδαφος καθώς παρά την μεγάλη διαφορά ισοτιμίας με το ευρώ εμφανίζεται πιο έτοιμή να προσελκύσει μεγάλες οργανώσει. Τι ίδιο ισχύει και για την Αυστρία, και την Ισπανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας