Γκουτιέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες σχολιάζοντας στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), τόνισε ότι 100 με 120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό, βρίσκονται σε κίνδυνο, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας. Ο κος Γκουτιέρες σημείωσε ότι το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού απασχολείται στον τουριστικό τομέα. Η ραγδαία πτώση που προκάλεσε ο κορωνοϊός στις μετακινήσεις και στην τουριστική κίνηση, εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε μείωση του Παγκόσμιου ΑΕΠ σε ποσοστό από 1,5% έως 2,8%.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογράμμισε επίσης ότι ο τουρισμός είναι πολλαπλά σημαντικός, γιατί εκτός των οικονομικών μεγεθών, είναι ο τομέας που φέρνει σε επαφή διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, με τα κάλλη της φύσης και τελικά φέρνει τους ίδιους τους ανθρώπους πιο κοντά, αναδεικνύοντας τα κοινά χαρακτηριστικά της ανθρωπότητας. «Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ο τουρισμός είναι από μόνος του ένα από τα θαύματα του κόσμου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Γκουτιέρες, για να συμπληρώσει ότι «είναι πραγματικά οδυνηρό να βλέπουμε πόσο μεγάλη καταστροφή προκάλεσε στον τουρισμό διεθνώς η πανδημία της Covid-19».

Μόνο τους πρώτους πέντε μήνες του έτους οι απώλειες στον τουρισμό ανέρχονται στα 320 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που είναι βέβαιο πως θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς δεν περιλαμβάνει τους μήνες που παρατηρείται παραδοσιακά η κορύφωση της τουριστικής κίνησης ετησίως.  Ο Αντόνιο Γκουτιέρες τόνισε πως το ακόμη πιο δυσάρεστο είναι πως, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες ο τουρισμός ήταν «σανίδα σωτηρίας» για τις γυναίκες και τους νέους, που πλέον έχουν μείνει χωρίς εισόδημα και σε πολλές χώρες αυτή η κατάσταση θα τις πάει κοινωνικά και οικονομικά δεκαετίες πίσω. «Ο τουρισμός για τις γυναίκες, αγροτικές κοινότητες και πληθυσμούς ιθαγενών έχει αποτελέσει το όχημα ενδυνάμωσης, κοινωνικής ενσωμάτωσης και διασφάλισης εισοδήματος», σημείωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Επιπτώσεις, όμως, από την πτώση του τουρισμού παρατηρούνται και στο περιβάλλον, καθώς σε περιοχές που έχουν εκλείψει οι τουρίστες, τώρα παρατηρείται αύξηση της λαθροθηρίας, αλλά και καταστροφή των οικοσυστημάτων, αφού πολλές κοινότητες στρέφονται σε άλλες ασχολίες για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης ο Αντόνιο Γκουτιέρες έθεσε πέντε προτεραιότητες για την επανεκκίνηση του τουρισμού με ένα μοντέλο που θα είναι ασφαλής, δίκαιος και βιώσιμος ως προς το περιβάλλον. Το πρώτο ζήτημα είναι να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης, ειδικά όσον αφορά την εργασία των γυναικών και την οικονομική τους ασφάλεια. Το δεύτερο είναι η θωράκιση του τουριστικού τομέα για το μέλλον.  Η μέγιστη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών είναι η τρίτη προτεραιότητα. Το τέταρτο σημείο είναι η βιωσιμότητα και η πράσινη ανάπτυξη του κλάδου. Τέλος το πέμπτο ζήτημα που θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα είναι οι συνεργασίες και οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, ώστε να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, αλλά και ο μετασχηματισμός των μετακινήσεων και κυρίως των πτήσεων, ώστε να γίνουν φιλικότερες προς το περιβάλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας