Το στοιχείο της αυθεντικότητας είναι ίσως το κορυφαίο ζητούμενο από τους νεαρής ηλικίας πελάτες εστιατορίων στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που πραγματοποιήθηκε στις πλέον βασικές αγορές της (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία), εκ μέρους της Hotrec.

Οι επαγγελματίες του κλάδου εστίασης (μαζικής και formal), προβληματίζονται εντόνως και καθημερινώς για μια σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με την επιχείρησή τους. Ένας από τους «πονοκεφάλους» τους σχετίζεται με την επόμενη ημέρα της αγοράς, τους παράγοντες που θα την καθορίσουν, τις τάσεις στις γευστικές επιλογές, τα «θέλω» των πελατών, την κατεύθυνση που πρέπει να έχουν τα μενού και το περιεχόμενό τους.

Όσον αφορά το μενού, αυτός ο «πονοκέφαλος» επεκτείνεται στο ποιες πρώτες ύλες θα προτιμώνται (και ποιο το κόστος τους), ποιες κουζίνες και γεύσεις θα ξεχωρίζουν, ποιες θα έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο ή ακόμη και θα εξαφανιστούν από τον γαστρονομικό χάρτη και άρα δεν θα πρέπει να τις υιοθετήσουν για να μην φανούν ξεπερασμένοι.

Ένα άλλο θέμα προς εξέταση είναι η τοποθεσία ενός εστιατορίου. Είναι must η περιοχή ή όχι;
Στο σημείο αυτό πρέπει να υπολογιστούν, στο γενικότερο κοστολόγιο της επιχείρησης, το ύψος των ενοικίων στις περιοχές που αξίζει να λειτουργήσει το εστιατόριο, η διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής, οι αμοιβές του προσωπικού, οι ασφαλιστικές εισφορές και η φορολογία.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχει καμία σημασία να ξεκινήσει κάποιος μια επιχείρηση εάν πρώτα δεν γνωρίζει το διαφημιστικό know-how. Πώς θα γίνει γνωστό το εστιατόριο; Ποια εργαλεία και μορφές marketing θα υιοθετηθούν, με ποιούς τρόπους θα εφαρμόζονται κ.ο.κ.

Πώς θα γίνει ελκυστικό στους teenagers;

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός των επαγγελματιών εστίασης δεν είναι άλλος από το να προσελκύσουν νεαρή πελατεία. Με ποιον τρόπο, δηλαδή, οι έφηβοι, η νέα γενιά πελατών που οι εστιάτορες θέλουν να κερδίσουν από πολύ νωρίς, θα το προτιμήσουν; Πώς θα γίνει κάτι τέτοιο;

Μια πρώτη εκτίμηση πάνω στο θέμα, απορρέει από πρόσφατη μελέτη που διενήργησε η Hotrec, σε νεαρής ηλικίας άτομα που κατοικούν στην Αγγλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Το βασικό ερώτημα που τους τέθηκε ήταν να ορίσουν τα στοιχεία που είναι ικανά να τους τραβήξουν την προσοχή σε ένα εστιατόριο.

Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν στην πλειοψηφία τους πως ένα εστιατόριο οφείλει να προσφέρει μια πραγματικά αυθεντική, εμβληματική, εξατομικευμένη και τοπικά εστιασμένη εμπειρία φαγητού. Αυτά τα στοιχεία τους αρκούν ώστε να το εντάξουν στις πιθανές επιλογές τους.

Η απάντηση που προκύπτει ως βασικό συμπέρασμα, εκπλήσσει ευχάριστα, προβληματίζοντας ταυτόχρονα για το ώριμο σκεπτικό τους. Βλέπετε, όσοι συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα ανέφεραν στην πλειοψηφία τους πως ένα εστιατόριο οφείλει να προσφέρει μια πραγματικά αυθεντική, εμβληματική, εξατομικευμένη και τοπικά εστιασμένη εμπειρία φαγητού. Αυτά τα στοιχεία τους αρκούν ώστε να το εντάξουν στις πιθανές επιλογές τους. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Φιλική ατμόσφαιρα και tech διάσταση στα «συν»

Οι ερωτώμενοι δεν σταμάτησαν μόνο στον ορισμό των «θέλω» τους σε ό,τι αφορά την επιλογή εστιατορίου. Πήγαν τη σκέψη τους λίγο παρακάτω προσθέτοντας στη λίστα επιθυμιών τους και μερικούς ακόμα παράγοντες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους και επηρεάζουν την τελική τους επιλογή. Ο μοναδικός σχεδιασμός και η συνολικότερη ατμόσφαιρα του χώρου, μαζί με το κομμάτι της ψυχαγωγίας είναι στην κορυφή της λίστας τους, ενώ ακολουθεί μια σειρά από παράγοντες, όπως ο υψηλός βαθμός ευελιξίας, το πόσο ανεπιτήδευτα φιλικό είναι το προσωπικό και χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την υψηλή τεχνολογία. Σε χαμηλότερες θέσεις κατατάσσεται η αίσθηση της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας, η λογική του value for money, καθώς επίσης και τα ευέλικτα ωράρια λειτουργίας.

Αυτοί είναι οι παράγοντες που θα φέρουν έναν έφηβο στο εστιατόριό σας.

Μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνεται ιδιαίτερα σύνθετη η σκέψη τους για να επιλέξουν κάτι πολύ απλό, όπως είναι το πού θα δειπνήσουν, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η γενιά των αμέτρητων επιλογών και προσφορών. Γι’ αυτό και διαθέτουν ισχυρή άποψη, γνωρίζοντας ακριβώς τι θέλουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας