Hilton Athens:Στην κεντρική reception, κάποιοι τελευταίοι πελάτες κάνουν check out, την ίδια ώρα που μέρος του ξενοδοχείου έχει ήδη μετατραπεί σε εργοτάξιο και οι μπουλντόζες δουλεύουν. Οι διάδρομοι του ξενοδοχείου σκοτεινοί και ερημωμένοι. Τα εστιατόρια με κατεβασμένα τα ρολά. Οι υπάλληλοι έχουν αρχίσει να αναχωρούν, παίρνοντας μαζί τα προσωπικά τους αντικείμενα και τις αναμνήσεις μια ζωής.

«Τρεις και πλέον δεκαετίες κύλισαν σαν αστραπή. Ο χρόνος «έφυγε» τόσο γρήγορα, και μαζί και τα νιάτα, τα καλύτερα μας χρόνια», μάς ανέφερε ένας εργαζόμενος του ξενοδοχείου που συναντήσαμε στους διαδρόμους του, με ένα εμφανή τόνο νοσταλγίας για τα περασμένα. Ο λόγος φυσικά για το εμβληματικό ξενοδοχείο Athens Hilton που μετά από 59 ολόκληρα χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας κατέβασε ρολά, αποχαιρετώντας τους τελευταίους τους πελάτες πριν λίγες μόλις ώρες, χθες το απόγευμα… Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022.

Μαζί με το κατέβασμα των ρολών έπεσε και η σελίδα του ξενοδοχείου στο διαδίκτυο, τα μέιλ των στελεχών έπαψαν να ισχύουν, τα ταξί και οι πολυτελείς λιμουζίνες αποχαιρέτησαν την πιάτσα που είχαν για χρόνια έξω από το ξενοδοχείο. Το τετράγωνο όλο ήδη δείχνει αλλαγμένο, πιο έρημο, πιο μελαγχολικό, για όσους τόσα χρόνια το ζούσαν και το περπατούσαν. Ένα ολόκληρο οικοσύστημα πέριξ του Hilton αλλάζει σελίδα.

«Τέλος εποχής», μας αναφέρει ένας οδηγός ταξί που ήρθε να παραλάβει έναν από τους τελευταίους πελάτες. Επώνυμοι και ανώνυμοι, από όλες τις γενιές έχουν περάσει από το ταξί μου. Μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής στους Αγώνες του 2004, οι περίφημοι τροϊκανοί που το είχαν για μεγάλο διάστημα ως τόπο διαμονής αλλά και διαπραγματεύσεων, διάσημοι αθλητές, καλλιτέχνες, πολιτικοί, τηλεοπτικοί αστέρες ήταν πελάτες μου. Θυμίζει σε εμάς τους δημοσιογράφους τις ατελείωτες ώρες αναμονής στους λευκούς καναπέδες του Hilton για μια δήλωση μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, όπως αποκαλούσαμε επίσημα την Τρόικα.

Την ίδια ώρα ένας ηλικιωμένος κύριος στεκόταν μπροστά στο ξενοδοχείο για ώρα και το κοίταζε. Τον πλησιάσαμε και ευγενικά τον ρωτήσαμε εάν είναι από τους τελευταίους πελάτες.

«Ήμουν από τους πρώτους πελάτες στα μέσα της δεκαετίες του 60 μαζί με την παρέα μου. Τότε που ακόμη διασκεδάζαμε, συζητούσαμε, μιλούσαμε, χορεύαμε σε ένα πραγματικό κόσμο και δεν είμαστε πάνω από μια οθόνη κινητού όπως είναι σήμερα ο εγγονός μου», μας αναφέρει με συγκίνηση.

Μία νέα σελίδα
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το ξενοδοχείο «Hilton» των Αθηνών οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1958-1963, βάσει σχεδίων των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Βουρέκα (1905-1993), Προκόπη Βασιλειάδη (1912-1977) και Σπύρου Στάικου. Υπήρξε «το πρώτο σημείο οπτικής έξαρσης» στην μεταπολεμική Αθήνα, το πρώτο δείγμα μιας «αρχιτεκτονικής γοήτρου», συμβολικής γενικότερα των οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών εξελίξεων της εποχής εκείνης και ειδικότερα της εισόδου της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά πολυτελείας.

Ακόμη και η απλή καταγραφή της θυελλώδους διαμάχης που προκάλεσε η ανέγερσή του (στο αρχιτεκτονικό, πολεοδομικό, πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο), θα απαιτούσε ένα ξεχωριστό βιβλίο. Αν και ανήκει στην τυπολογία των μεγάλων κοσμοπολίτικων ξενοδοχείων, η εξωτερική κυρίως μορφή του παρουσιάζει κάποια πρωτοτυπία, χάρις στη σύνθεση που επιδιώχθηκε ανάμεσα στο μοντέρνο και το κλασικό, ενώ η χρήση του πεντελικού μαρμάρου και οι μνημειώδεις ανάγλυφες συνθέσεις του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη, με την αρχαϊκή τους θεματολογία, επιχειρούν να δώσουν μια «ελληνική»… πινελιά.

Η βασική επιτυχία από αρχιτεκτονικής πλευράς συνίσταται στο στήσιμο «ενός περίοπτου κτιρίου αξιώσεων σε ένα δύσκολο οικόπεδο», όπου ο κοίλος άξονας και άλλες λύσεις που επελέγησαν, καταφέρνουν ώς ένα βαθμό να μειώσουν την ακαμψία του όγκου. Μεταξύ των ετών 2001-2003 πραγματοποιήθηκε μια «μινιμαλιστική» παρέμβαση των αρχιτεκτόνων Αλ. Τομπάζη και Χ. Μπουγαδέλλη, με στόχο την αποκατάσταση του κτιρίου και, παράλληλα, την προσθήκη μιας 6ώροφης πτέρυγας προς την οδό Βεντήρη (πηγή: Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών»).

Η νέα εποχή που θα ξεκινήσει το 2024 θα μετατρέψει το ξενοδοχείο σε ένα διεθνή προορισμό με μικρότερη δυναμικότητα δωματίων αλλά με πολυτελείς κατοικίες και δραστηριότητες ψυχαγωγίας και πολιτισμού καθώς θα αναπτυχθούν πρόσθετα συγκροτήματα.

Η σχετική επένδυση της ιδιοκτήτριας Ιονική Ξενοδοχειακή, συμφερόντων του ομίλου Κωνσταντακόπουλου σε κτιριακές εγκαταστάσεις, υποδομές και εξοπλισμό θα ξεπεράσει τα 130 εκατομμύρια, επιπλέον των 145 εκατομμυρίων που έχει ήδη δαπανήσει από το 2016 και μετά για την εξαγορά του ακινήτου. Οι λεπτομέρειες για το μέλλον έχουν ήδη γίνει γνωστές από εκτενή δημοσιεύματα και αναφορές σε ρεπορτάζ του emea.gr για το μέλλον του ιστορικού ξενοδοχείου.

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, απόγευμα, «Τέλος εποχής»… λοιπόν για ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στην Αθήνα. Ραντεβού σε 3 χρόνια!

Πηγή: emea.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας