Η Chiquita υποστηρίζει την πρωτοβουλία για τα δικαιώματα του παιδιού Children’s Rights and Business Principles (CRBPs), που δημιουργήθηκε από την UNICEF, το UN Global Compact και τον οργανισμό Save the Children. Η εταιρία πιστεύει ότι οι αρχές αυτές ενισχύουν την αρχή UN Guiding Principle (UNGP) on Business and Human Rights, ενθαρρύνοντάς μας να κοιτάξουμε πέρα από το εργατικό δυναμικό μας και τα στενά όρια των φυτειών και των λειτουργιών μας για να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας γίνονται σεβαστά. 

Κυρίως όμως, προστατεύουμε και ανανεώνουμε αυτά τα δικαιώματα μέσω συλλογικών εργασιακών συμβάσεων. Συνεργαζόμαστε με 35 διαφορετικούς τέτοιους οργανισμούς και είμαστε η μόνη εταιρεία φρούτων διεθνώς που έχει υπογράψει διεθνή συμφωνία με τις IUF και COLSIBA.

Έχουμε υιοθετήσει αυτές τις αρχές στην αλυσίδα εφοδιασμού μας, ενώ παράλληλα θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε κατανοήσει τον αντίκτυπο που έχει η λειτουργία μας στις πιο ευάλωτες ομάδες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορέσαμε να ξεχωρίσουμε τα παιδιά ως μια δυνητικά ευάλωτη ομάδα, για την οποία οφείλουμε να διερευνήσουμε και να κατανοήσουμε βαθύτερα τον αντίκτυπο. 

Σύμφωνα με τα UNGPs, η έκθεσή μας κατηγοριοποιεί τις επιπτώσεις στα δικαιώματα του παιδιού ως εξής: σε αυτές που προκλήθηκαν από την Chiquita, σε εκείνες που η εταιρεία συνέβαλλε και σε όσες έχουμε συσχετιστεί μέσω αλυσίδας εφοδιασμού. Συνολικά, μόνο 5 από τα 14 ζητήματα που εντοπίστηκαν προκλήθηκαν άμεσα από την Chiquita.

Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε αμέσως ένα σχέδιο αποκατάστασης που εφαρμόστηκε σε όλες τις φυτείες της εταιρείας ανεξαιρέτως και όχι μόνο σε εκείνα που εντοπίστηκαν τα εν λόγω ζητήματα. Παράλληλα, η Chiquita συνεργάστηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς για την πραγματοποίηση αλλαγών που θα αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο στα δικαιώματα στα οποία η εταιρεία έχει συμβάλλει ή συνδέεται έμμεσα. 

Ο κ. Faris Natour, Συνιδρυτής και Διευθυντής της εταιρείας Article One δήλωσε σχετικά: «Συγχαίρουμε την Chiquita για τη διενέργεια αξιολόγησης για τον αντίκτυπο που έχει στα δικαιώματα του παιδιού και πιστεύουμε ότι, μεταξύ των ανταγωνιστών της, η δέσμευση της εταιρείας επιδεικνύει ισχυρή ηγεσία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η γεωργία συνεχίζει να αποτελεί έναν τομέα με υψηλά επίπεδα παιδικής εργασίας, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την πρόκληση να πρέπει να παραμείνει ένας ελκυστικός τρόπος εργασίας για τις νεότερες γενιές από τις οποίες εξαρτάται για την επιβίωσή του. Για να κατανοήσουμε πλήρως τον αντίκτυπο της Chiquita, η Article One διεξήγαγε συνεντεύξεις σε 26 stakeholders, 235 υπαλλήλους από 14 αγροκτήματα και 26 παιδιά από κοντινές κοινότητες. Αυτές οι συνεντεύξεις και η ανάλυση που κάναμε επιβεβαίωσαν την προτεραιότητα της εταιρείας σχετικά με την εξάλειψη της παιδικής εργασίας στη βιομηχανία μπανάνας, αφού δεν προέκυψε κανένα στοιχείο παιδικής εργασίας στις φυτείες της εταιρείας σε Κόστα Ρίκα και Παναμά. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι διαπιστώθηκαν ισχυρές πολιτικές μη διάκρισης και προστατευτικά μέτρα για τις έγκυες εργαζόμενες και στις 14 φυτείες που επισκεφτήκαμε.

Βρήκαμε επίσης ότι οι συνθήκες εργασίας των γονέων έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία των παιδιών, έτσι πολλές από τις συστάσεις μας επικεντρώθηκαν στην εξέλιξη των παροχών που προσφέρονται στους εργαζόμενους γονείς, όπως η δημιουργία μίας μονάδας φροντίδας παιδιών. Παράλληλα, η παροχή μεταφοράς των εργαζομένων από και προς την εργασία μπορεί να τους διευκολύνει στη φροντίδα των παιδιών τους, ενώ χρειάζεται να δημιουργηθούν ευκαιρίες για αυξημένη πρόσβαση των νεαρών εργαζομένων στην εκπαίδευση μέσω της αλλαγής των βαρδιών, τη μεταφορά και άλλες παροχές. Τέλος, υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί η πρόσβαση σε τρόφιμα για τις οικογένειες όσων εργάζονται στις αυτόχθονες κοινότητες του Παναμά.

Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση της Chiquita στην αξιολόγηση και αντιλαμβανόμαστε ότι βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής πολλών από τις συστάσεις μας. Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα θα αποδειχθούν χρήσιμα και σε άλλες χώρες και ότι και άλλες εταιρείες του κλάδου θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της στην αξιολόγηση και την αντιμετώπιση του αντίκτυπου στα δικαιώματα του παιδιού σε γεωργικές εργασίες».

H Chiquita έχει προγραμματίσει αξιολογήσεις για τον αντίκτυπο στα δικαιώματα του παιδιού και στις φυτείες της σε Γουατεμάλα και Ονδούρα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας