Στην πλέον κρίσιμη φάση για το μέλλον της εταιρείας και των εκατοντάδων εργαζομένων της εισέρχεται η Creta Farms, καθώς μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα φανεί εάν θα συνεχίσει να υπάρχει, έστω και υπό άλλη μορφή στα χέρια νέου ιδιοκτήτη. Από προχθές Παρασκευή ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών από εν δυνάμει επενδυτές με καταληκτική προθεσμία την 20ή Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο να ζητηθούν ολιγοήμερες παρατάσεις από τους ενδιαφερομένους.

Και μπορεί μέχρι τώρα να φέρεται να υπάρχει ενδιαφέρον από περίπου 10 επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όμως αφενός θα πρέπει να «καθαρίσει» ο δρόμος από τα προσκόμματα που βάζουν μέχρι στιγμής κάποιοι εκ των βασικών μετόχων της εταιρείας στον δρόμο για τη διάσωσή της και αφετέρου αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον θα πρέπει να εκδηλωθεί και επισήμως υπό τη μορφή κατάθεσης συγκεκριμένης προσφοράς.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωτηρία της επιχείρησης θεωρείται μια γενναία διαγραφή χρεών, με τους περισσότερους από τους υποψήφιους επενδυτές να ζητούν τουλάχιστον 50%. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, εκείνοι που υπενθυμίζουν ότι στην περίπτωση της απόκτησης της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας» από την Chipita έγινε «κούρεμα» χρεών περίπου 70%. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικές υποχρεώσεις της Creta Farms υπερβαίνουν τα 154 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 109,2 εκατ. ευρώ είναι οι δανειακές υποχρεώσεις. Το χρέος προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλο μέρος από το υπόλοιπο ποσό αφορά υποχρεώσεις προς προμηθευτές. Τέλος, οι καθυστερήσεις μισθών προς τους εργαζομένους φτάνουν τους δύο μήνες.

Επτά έως δέκα φέρεται να είναι μέχρι στιγμής οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για την Creta Farms. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Δουζόγλου, την πρόταση του οποίου παρουσίασε στις τράπεζες ήδη από τα τέλη Ιουνίου ο κ. Κ. Δομαζάκης, το αμερικανικό fund HIG, o επιχειρηματίας Δημήτρης Βιντζηλαίος, που ηγείται της ολλανδικής επενδυτικής εταιρείας Impala Invest BV και έχει εξαγοράσει ήδη και το 70% της Σερραϊκής-Θρακικής Αλλαντοβιομηχανίας Α.Ε., ενώ φήμες υπάρχουν για ενδιαφέρον μιας ισπανικής και μιας ιταλικής εταιρείας. Ενδιαφέρον για την εταιρεία, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρχουν οι σημερινές εμπλοκές, έχει και το fund VKN Capital της οικογένειας Κάτσου, που κατέχει τη φαρμακοβιομηχανία Pharmathen. Ενδιαφέρον υπάρχει βεβαίως και από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, που ήδη δραστηριοποιείται στον κλάδο μέσω της «Νίκας». Η Deca Investments, από την άλλη, διέψευσε ότι έχει εκδηλώσει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Creta Farms

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας