travel tech Τεχνολογία, δεδομένα, τεχνητή νοημοσύνη, ευφυΐα, machine learning, αλγόριθμοι και τουριστική βιομηχανία. Πώς συνεργάζονται, πώς συν-αναπτύσσονται και αλληλοβελτιώνονται; Υπάρχει πρόσθετο revenue stream κάπου… κρυμμένο στον κλάδο της φιλοξενίας; Η Κατερίνα Σαριδάκη, director του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μας εξηγεί.

Το ΞΕΕ καινοτομεί με το CapsuleT

Tech capsuletOι startups αποτελούν μια «ζωντανή» και διαρκώς εξελισσόμενη επιχειρηματική πραγματικότητα, που φιλοδοξεί, αν όχι να αλλάξει πλήρως, να λειτουργήσει συνοδευτικά προς το «παραδοσιακό» επιχειρείν, αναζητώντας νέα μοντέλα, προϊόντα και λύσεις που θα είναι «έξυπνες», θα βασίζονται στην τεχνολογία και θα απλοποιούν τη χρήση. Πρόσφατα, η διοίκηση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), αναλογιζόμενη τη δυναμική του τουρισμού, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, αλλά και τις διαρκώς εντεινόμενες ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά για τις επιχειρήσεις του κλάδου, προχώρησε σε μια εμπνευσμένη όσο και καινοτόμο κίνηση, δημιουργώντας το CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator, τον πρώτο ελληνικό επιταχυντή αποκλειστικά για startups που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Όπως αναφέρει η Κατερίνα Σαριδάκη, director του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator, η πραγματικότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού όχι μόνο έχει… χτυπήσει την πόρτα των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά έχει διεισδύσει και στα ενδότερά τους! «Σήμερα, ο τρόπος με τον οποίο ένας ταξιδιώτης βιώνει την τουριστική εμπειρία μεταβάλλεται σταθερά. Ξέρετε, η “παραδοσιακή” λογική με την οποία προγραμματίζονταν τα ταξίδια και οι εν γένει διακοπές των τουριστών μέχρι πρότινος έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πλέον, η ζήτηση είναι σαφώς μεγαλύτερη, όπως επίσης κι η ανάγκη για καλύτερη διαχείριση του εν λόγω κοινού από νέες εταιρείες και τεχνολογικές εφαρμογές, καλύπτοντας ένα φάσμα από μηχανές κρατήσεων (booking engines) μέχρι και πλατφόρμες για δραστηριότητες (local activity providers). Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κατέληξε στην ιδέα του CapsuleT Τravel & Hopsitality Accelerator για startups του τουρισμού στη χώρα μας».

Σήμερα, η ελληνική αγορά έχει τη δυνατότητα να μεταβληθεί σε ένα travel tech hub διεθνούς εμβέλειας και συμμετοχής από ευρωπαϊκές startups.

Φιλόδοξοι σχεδιασμοί και δυναμικοί στόχοι

To CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator έχει σχεδιάσει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων, εκδηλώσεων κι επαφών, μέσω του οποίου επιχειρείται η ενίσχυση της πορείας των startups που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η κυρία Σαριδάκη σημειώνει: «Θέλουμε να βοηθήσουμε ενεργά, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες εταιρείες, που με τη σειρά τους θα στηρίξουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν με νέες ιδέες που θα ενισχύουν τον εκσυγχρονισμό του κλάδου, με νέες θέσεις εργασίας που θα κρατούν τους νέους μας στη χώρα μας κι, εντέλει, με προοπτική που θα προωθεί το ελληνικό τεχνολογικό προϊόν και σε άλλες τουριστικές αγορές του κόσμου».

Μάλιστα, το CapsuleT, για τη χρονική περίοδο 2019-2021, αποσκοπεί στην πρακτική εκπαίδευση, επιτάχυνση κι οικονομική υποστήριξη 65 startups που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί η εκπαίδευση και καθοδήγηση σε πάνω από 300 νέους και νέες που θα συμμετέχουν στα προγράμματά του, ενώ την ίδια στιγμή θα επιδιωχθεί η συμβολή στη δημιουργία 300 και πλέον νέων θέσεων εργασίας στην πατρίδα μας. Προκειμένου να κάνει τα ανωτέρω πραγματικότητα, ο επιταχυντής του ΞΕΕ έχει καταρτίσει δύο βασικές δράσεις.

Η πρώτη είναι το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης, το οποίο θα πραγματοποιείται 2 φορές ετησίως, με διάρκεια 3 μηνών, και θα απευθύνεται σε startups που ήδη δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού κι επιθυμούν να προχωρήσουν στην επόμενη φάση ανάπτυξής τους (scale up). Η δεύτερη δράση αφορά την Πλατφόρμα Ιδεών, έναν διαγωνισμό που θα προσομοιάζει τους αντίστοιχους τύπου hackathon και θα απευθύνεται σε νέους και νέες, φοιτητές και μεταπτυχιακούς, οι οποίοι θα καλούνται να αναπτύσσουν νέες επιχειρηματικές ιδέες, δίνοντας λύσεις σε πραγματικά προβλήματα της τουριστικής αγοράς.

Σύμφωνα με την κυρία Σαριδάκη: «Θα πρέπει, επίσης, να υπογραμμιστεί πως το εύρος των κατηγοριών startups που μπορούν να ενταχθούν στο CapsuleT, σε συνδυασμό με τη γενικότερη προοπτική που προσφέρει η ελληνική αγορά στο να αποτελέσει “test market”, εκτιμούμε πως μας επιτρέπει να μεταβληθούμε σε ένα travel tech hub διεθνούς εμβέλειας και συμμετοχής από ευρωπαϊκές startups». travel tech

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας