μονοπατιών Αισθητή ποιοτική αναβάθμιση των επισκεπτών ενός προορισμού «υπόσχεται» ο περιπατητικός τουρισμός, μια αναδυόμενη μορφή τουρισμού διεθνώς, η οποία μπορεί να βρει θαυμαστή εφαρμογή στη χώρα μας, εξ αιτίας του γεωγραφικού αναγλύφου της. Ο Φοίβος Τσαραβόπουλος, διαχειριστής του «Paths of Greece», εξηγεί πως με μια λελογισμένα χαμηλή επένδυση, ένας προορισμός δύναται να… εκτινάξει το RΟI (Return on Investment) σε πρωτόγνωρα ύψη.

Πώς επένδυση 50.000 ευρώ απέφερε έσοδα 1,5εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας!

μονοπατιώνAφορμή για τη γέννηση της ιδέας που οδήγησε στη δημιουργία της ομάδας «Μονοπάτια της Ελλάδας» – «Paths of Greece» αποτέλεσε η περιδιάβαση του Φοίβου Τσαραβόπουλου στα Κύθηρα το 2010 κι η επισήμανση του φυσικού πλούτου του νησιού, μέσω μιας πληθώρας μονοπατιών, τα οποία, ωστόσο, βρίσκονταν… κρυμμένα, γεμάτα από έντονη, όσο κι άγρια βλάστηση, εγκαταλελειμμένα στη μοίρα τους, δίχως την ύπαρξη πινακίδων ή κάποιας μορφής σήμανσης εν γένει. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Το οξύμωρο ήταν πως αυτά τα μονοπάτια οδηγούσαν σε εκπληκτικούς περιπατητικούς θησαυρούς, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν από καταρράκτες μέχρι εγκαταλελειμμένα χωριά, σπήλαια κ.ο.κ. Στοιχεία, τα οποία προσέθεταν και προσέφεραν ταυτόχρονα μια διαφορετική ματιά κι εμπειρία σχετικά με το νησί των Κυθήρων. Τότε, βρέθηκα σε ένα διττό σημείο, αναφορικά με το πώς θα κινούμουν στο επίπεδο της χάραξης της επαγγελματικής μου πορείας.

Η μεν πρώτη ήταν να γίνω ξεναγός, “ανοίγοντας” με χειρωνακτική εργασία ορισμένα από τα μονοπάτια κι εν συνεχεία να ξεναγώ τους ενδιαφερόμενους, γεγονός το οποίο όμως χαρακτηρίζεται από μια πεπερασμένη δυνατότητα. Η δεύτερη επιλογή ήταν να δημιουργηθεί μια συμπαγής δομή, η οποία να υποστηρίζει τα εν λόγω μονοπάτια, προκειμένου να μην θεωρείται ως επιβεβλημένη πραγματικότητα η δική μου φυσική παρουσία, ώστε να μπορεί να ανακαλύψει κάποιος την πεζοπορία στα Κύθηρα. Εν τέλει, επέλεξα να ακολουθήσω τη δεύτερη σκέψη-επιλογή. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε εκτενής αναζήτηση και μελέτη πληθώρας χαρακτηριστικών που άπτονταν από τη διαδικασία κατασκευής ενός διεθνώς αποδεκτού μονοπατιού, μέχρι τις ενέργειες που απαιτούνται για την κατοχύρωση και προβολή του. Σε αυτή τη λογική, καταφέραμε με την ομάδα μας να δημιουργήσουμε ένα οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών με «ταυτότητα», σήμανση και χάρτες.

Η ομάδα του «Paths of Greece» σχεδίασε κι ανέπτυξε το μοναδικό παγκοσμίως σήμα πιστοποίησης «Hikers Friendly», μέσω του οποίου πιστοποιούνται φιλικά προς τον πεζοπόρο καταλύματα.

Ονομαζόταν “Κύθηρα Hiking” κι έγινε πραγματικότητα χάρη στην οικονομική στήριξη των Κυθήριων της Αυστραλίας κι ενός τοπικού ιδρύματος. Αν μη τι άλλο, επρόκειτο για την πρώτη σοβαρή προσπάθεια σε πανελλαδικό επίπεδο, που ήταν ως ένα βαθμό εφάμιλλη με αντίστοιχες διεθνείς προσπάθειες. Από εκεί κι έπειτα, στήσαμε μια επιχείρηση, μέσω της οποίας προσπαθούμε να… ξετυλίξουμε ένα άκρως ενδιαφέρον «κουβάρι» γεμάτο από μονοπάτια, φυσικές ομορφιές, ιστορίες σε αναρίθμητα μέρη της χώρας μας, σχεδιάζοντας, δημιουργώντας, αναδεικνύοντας και προβάλλοντάς τα προς όφελος τόσο των ίδιων των προορισμών όσο και των επισκεπτών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύουμε τα παλιά μονοπάτια σε έναν τόπο, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου πεζοπόρου. Τα καθαρίζουμε, τα σηματοδοτούμε και τα προβάλλουμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες, μεταφέροντας τεχνογνωσία για τη διαχείριση των μονοπατιών. Καταγράφουμε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος του διαχρονικού πολιτιστικού τοπίου, από αλώνια και πηγάδια έως μεσαιωνικά κάστρα κι αρχαίους ναούς. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να προσφέρουμε στους περιπατητές μια αυθεντική, γεμάτη κι επιμορφωτική εμπειρία, η οποία θα είναι σε συνάρτηση με την αίσθηση της εξερεύνησης. Παράλληλα, προσπαθούμε να τηρούμε απαρέγκλιτα ορισμένες… κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά τη διαδικασία χάραξης των περιπατητικών διαδρομών. Για την ακρίβεια, αποφεύγουμε τον σχεδιασμό μονοπατιών που απλώς ενώνουν σημεία, τις διαδρομές που εκκινούν από δυσεύρετα μέρη, τα μονοπάτια που απλώς καλύπτουν “γεωγραφικά” μια περιοχή, τα πάρα πολλά σηματοδοτημένα μονοπάτια, καθώς επίσης και την άλογη αρίθμηση μονοπατιών που βρίσκονται εντός ενός δικτύου».

Προκειμένου να προλάβουμε τις εικασίες ή τα ερωτήματα σχετικά με το εάν ο κ. Τσαραβόπουλος έλκει την καταγωγή του από τα Κύθηρα, η απάντηση είναι αρνητική. «Απλώς, έχω συνδέσει το συγκεκριμένο νησί με τον τόπο όπου από παιδί κιόλας πραγματοποιούσαμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Οι γονείς μου έφτασαν να αποκτήσουν και σπίτι εκεί». Όραμα των μελών του «Paths of Greece» είναι να συμβάλλουν σε καταλυτικό βαθμό, ώστε να μετατραπεί ή αλλιώς να «εισαχθεί» η Ελλάδα στην κορυφαία δεκάδα των αντίστοιχων πεζοπορικών προορισμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αγάπη τους για την Ελλάδα, τον πολιτισμό της, τη φύση της, τους ανθρώπους της, καθώς επίσης και τα παλιά, καμιά φορά πανάρχαια, μονοπάτια της είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας