Γερμανοί διαμονή Τουρκια Μπορεί οι σχέσεις τους να κρίνονται ενίοτε ως… πολυκύμαντες
(όπως εξάλλου συμβαίνει με ένα σημαντικό ποσοστό άλλων χωρών), εντούτοις αυτό δεν εμποδίζει την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τη Γερμανία προς την Τουρκία, σε σημείο τέτοιο, ώστε το 2018 να επιτυγχάνεται ρεκόρ πενταετίας σε επίπεδο μέσης διανυκτέρευσης!

* Στην Τουρκία – Ρεκόρ 5ετίας σημείωσε η διαμονή Γερμανών στη γειτονική χώρα πέρυσι

Γερμανοί διαμονή ΤουρκιαΟι Γερμανοί αποτελούν μια εξαιρετικά δυναμική κατηγορία τουριστών και «τροφοδοτούν» με αξιοσημείωτη ροή μια σειρά από ευρωπαϊκές (κι όχι μόνο) χώρες. Για παράδειγμα, στην πατρίδα μας θεωρούνται ως η πλέον πολυπληθής τουριστική ομάδα. Το στοιχείο αυτό τους ανάγει σε εξαιρετικής σημασίας και βαρύτητας επισκέπτες, για τη διατήρηση υψηλού ρυθμού ανάπτυξης ποικίλων μεγεθών (λ.χ. επισκεψιμότητα, ποσοστό κάλυψης πληρότητας ξενοδοχείων και χώρων διαμονής, χρήση υπηρεσιών, ροή εσόδων κ.ά.). Μάλιστα, η χώρα μας, μέχρι πρότινος, έδειχνε να «απολαμβάνει» την ιδιότυπη… κόντρα που είχε ξεσπάσει μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας σε μια σειρά πολιτικών ζητημάτων κι είχε ως αποτέλεσμα οι Γερμανοί να γυρίζουν την πλάτη τους στη γειτονική χώρα, επιλέγοντας για τις διακοπές τους άλλους προορισμούς. Μεταξύ των κερδισμένων κι η Ελλάδα. Ωστόσο, επειδή η διπλωματία, η πολιτική κι οι εξωτερικές σχέσεις είναι κάτι το ρευστό, έτσι και σε αυτή την περίπτωση αναζητήθηκαν και βρέθηκαν οι ανάλογες ισορροπίες.

Σημαντική αύξηση των μεγεθών… επιστροφής

Αποτέλεσμα; Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση παρουσιάζει έντονη μεταβολή, σε σημείο τέτοιο, που να μπορεί να γίνει λόγος για πραγματικά εντυπωσιακό… come back για το 2018! Για την ακρίβεια, οι Γερμανοί επισκέπτες διανυκτέρευσαν κατά μέσο όρο12,5 νύχτες στην Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Τουρκικών Τουριστικών Πρακτόρων (Turkish Travel Agencies Association). Μέγεθος, το οποίο είναι σημαντικά ενισχυμένο, εν συγκρίσει με τις 10,2 διανυκτερεύσεις που ίσχυαν κατά το 2015. Δείγμα, που οι τουριστικοί παράγοντες θεωρούν ικανό να «δικαιολογήσει» τη δυναμική επανατοποθέτηση της Τουρκίας στις κορυφαίες προτιμήσεις των Γερμανών τουριστών. Μάλιστα, η Γερμανία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών άντλησης τουριστικού ρεύματος για τη γειτονική χώρα.

Γερμανοί διαμονή Τουρκια

Με βάση τα στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, το πλήθος των Γερμανών τουριστών που επισκέφτηκε την Τουρκία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ξεπέρασε τα 4,5 εκατομμύρια άτομα, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 25,9%, εν συγκρίσει με το αμέσως προηγούμενο έτος. Στην περίπτωση που κάποιοι θεωρούν πως ενδεχομένως να επρόκειτο για τυχαία ή ακόμη και σπασμωδική αντίδραση, πρόσφατα μεγέθη έρχονται να τους διαψεύσουν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά που προκύπτουν από τη συνοριακή κίνηση, το πλήθος των τουριστών που επισκέφτηκε την Τουρκία κατά τη διάρκεια του περασμένου Ιανουαρίου διαμορφώθηκε σε 102.120 άτομα, μέγεθος ενισχυμένο κατά 17,55%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018.

Πού ταξιδεύουν και τι δαπανούν οι Γερμανοί στην Τουρκία;

Ιδιαίτερα χρήσιμη και διαφωτιστική είναι η παράθεση ποιοτικών δεδομένων, αναφορικά με τις τοποθεσίες που επισκέπτονται και τα χρηματικά ποσά που δαπανούν οι Γερμανοί στην Τουρκία. Πόσο μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία ένα ποσοστό των εν λόγω τουριστών θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει απτό target–group και πελατειακό κοινό και για τη χώρα μας. Σε επίπεδο, λοιπόν, γεωγραφικών περιοχών, οι Γερμανοί επιλέγουν να επισκέπτονται τα παράλια της γειτονικής χώρας, που «βρέχονται» από το Αιγαίο και τη θάλασσα του Μαρμαρά, τις περιοχές που βρίσκονται χαμηλά στη Μεσόγειο, αλλά κι όσες υπάγονται στην κεντρική Ανατολία. Όσο για τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Αττάλειας, της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και των Μούγλων, αυτά δείχνουν να προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκ μέρους των Γερμανών επισκεπτών.

Συνολικά περισσότεροι από 4,5 εκατ. Γερμανοί επισκέφτηκαν την Τουρκία το 2018, μέγεθος αυξημένο κατά 25,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το αντεστραμμένο κλίμα στην προτίμηση των Γερμανών επισκεπτών για την Τουρκία, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις Αρχές του αεροδρομίου της Αττάλειας, το πλήθος των Γερμανών τουριστών που την επισκέφτηκαν πέρυσι ξεπέρασε τα 2,3 εκατομμύρια άτομα, μέγεθος αυξημένο κατά 38%, σε σχέση με το 2017…
Στο μεταξύ, η μέση δαπάνη των Γερμανών στην Τουρκία πέρυσι ανήλθε στα $832, ποσό που κινήθηκε σε σαφώς ανοδική τροχιά, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε το πλέον υψηλό της τελευταίας τετραετίας. Ξεχωριστή αξία έχει και το γεγονός ότι οι Γερμανοί επιλέγουν να ταξιδεύουν, κατά κύριο λόγο, κλείνοντας οργανωμένα τουριστικά πακέτα, επιλογή που δικαιολογείται εξαιτίας του σαφώς πιο ανταγωνιστικού κόστους και του εκ των προτέρων προγραμματισμού πλούσιων δράσεων κι επισκέψεων.

«Εκρηκτική» αύξηση των πωλήσεων μόνιμων κατοικιών!

Γερμανοί διαμονή ΤουρκιαΜια ακόμη ενδιαφέρουσα οπτική της παρουσίας των Γερμανών στην Τουρκία, με εντελώς διαφορετικού επιπέδου οικονομική πτυχή, είναι ότι ηγούνται σε ό,τι έχει να κάνει με τη ζήτηση για την αγορά κύριων κατοικιών από μέρους ξένων στη χώρα! Μάλιστα, το αγοραστικό pattern για τις κατοικίες δείχνει να ακολουθεί το αντίστοιχο της προτίμησης των τουριστών για τους τόπους που επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους στη γειτονική χώρα. Έτσι, οι Γερμανοί δείχνουν σαφή προτίμηση λ.χ. στην Αττάλεια, όπου και πραγματοποίησαν αγορές 1.866 μόνιμων κατοικιών το 2018, μέγεθος που εμφανίζει «εκρηκτική» άνοδο, της τάξεως του 141,7%, σε σχέση με ό,τι ίσχυε το αμέσως προηγούμενο έτος. Αρκεί να υπογραμμιστεί πως 119 σπίτια αγοράστηκαν από Γερμανούς, μόνο κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου του 2019!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας