Η Ισπανία προκαλεί «πανικό» στην αγορά ελαιολάδου

«Πανικό» στην διεθνή αγορά ελαιολάδου προκάλεσε η δήλωση της ισπανικής κυβέρνησης για «καλή ανθοφορία» με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια πτώση των τιμών παραγωγών σε όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Ιταλοί έμποροι φοβούμενοι ότι η επερχόμενη ισπανική παραγωγή θα είναι μεγάλη έχουν «παγώσει» τις αγοραπωλησίες ελαιολάδου στην Ελλάδα.

Εάν τελικά ψηφιστεί η πρόταση για αύξηση των ποσοτήτων εισαγωγής αδασμολόγητου ελαιολάδου στην Ε.Ε. από την Τυνησία, το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί περεταίρω. Όσον αφορά την επερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου στην χώρα μας, αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα στην Πελοπόννησο ενώ μειωμένη εκτιμάται ότι θα είναι η παραγωγή στα νησιά.

Αναλυτικότερα στην Ελλάδα οι τρέχουσες τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «έπεσαν» κάτω από το ψυχολογικό όριο των 3 ευρώ το κιλό, οι χαμηλότερες έφτασαν στα 2,20 ευρώ, ενώ οι υψηλότερες στα 2,90.

Σημειώνεται ότι στην Πελοπόννησο οι τιμές κυμαίνονται στα 2,80 στην Λακωνία και στη Μεσσηνία στα 2,60 – 2,70, στη Λέσβο από 2,20 ο άσσος έως 2,50 ευρώ τα τρία δέκατα ενώ στην Κρήτη σύμφωνα την ανακοίνωση του ΣΕΔΗΚ, οι τιμές είναι μεταξύ 2,60 και 2,90 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας