Η κακή μας μοίρα ή η παράλογη…λογική μας;

Η κακή μας μοίρα και το κακό μας ριζικό ή η παράλογη … λογική μας; Τι ακριβώς μας συμβαίνει σαν χώρα;

Γράφει ο Παναγιώτης Μαρκέτος

Αρχισυντάκτης περιοδικού «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ»

Χώρα πτωχευμένη, «διψασμένη» για επενδύσεις και για μια περισσότερο ευοίωνη προοπτική στο μέλλον. Χώρα τουριστική, με πολλαπλές χάρες και αρετές, καθετοποιημένοι τομείς αναξιοποίητοι, σχεδόν «παρθένοι». Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένοι που έχουν διάθεση για  σχεδιασμό και υπολογισμό να επενδύσουν με προφανές ζητούμενο το κέρδος.

Στα λόγια δεν υπάρχουν και πολλοί που να έχουν αντίρρηση στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αλίμονο. Εκεί δεν έχουμε πρόβλημα. Όταν τα πράγματα ωστόσο πρέπει να γίνουν πράξη , τότε κάνει την εμφάνισή του ο πραγματικός εαυτός ορισμένων. Των συνηθισμένων. Μιας… δράκας αντιφρονούντων, οπαδών του “δεν”, του “μην” και του “όχι”. Αυτοί οι γνωστοί που συναντώνται σε κάθε αντί-κίνηση: Από τους κορμοράνους και τα εμπορικά κέντρα μέχρι τις ανεμογεννήτριες και τα αεροδρόμια… Ενδύονται την “στολή” του… επαναστάτη χωρίς αιτία και στόχος τους είναι να θέσουν  ανυπέρβλητα όσο και συνεχή εμπόδια σε οτιδήποτε πάει να αλλάξει μια ξεπερασμένη -συνήθως- κατάσταση. Σε οτιδήποτε πρόεκιται να «φρεσκάρει» μια παρωχημένη νοοτροπία, να εξελίξει έναν τομέα, μια αγορά, έναν κλάδο, ακόμη και έναν τόπο.

Είναι οι σταυροφόροι της άρνησης, οι κήρυκες του αρνητισμού, οι “μάστορες” της φοβίας, της καταστροφής, της παραπληροφόρησης και του “μαύρου”.

Πρόκειται για ένα “κύκλωμα”, μια “παρεούλα” που απαρτίζεται από φορείς (ο Θεός να τους κάνει…), αντιπροσωπείες κατοίκων (οι περισσότεροι ούτε καν γνωρίζουν κατά που πέφτουν οι τόποι που υπερασπίζονται,), συνδικαλιστές, “χρωματισμένους” όσο και “στρατευμένους” δημοσιογράφους και μερικούς τυχάρπαστους πολιτικούς που έχουν συνηθίσει να καταβάλουν τον υπέρτατο αγώνα να επιπλέουν ως άλλοι φελλοί…

Ορισμένοι μάλιστα ισχυρίζονται πως τα πράγματα αλλάζουν στην χώρα μας. Παραθέτουμε αυτούσια μια πρόσφατη ανακοίνωση -δυστυχώς- ως άλλη απάντηση στον προαναφερθέντα ισχυρισμό…

«Αντιπροσωπεία των κατοίκων της Πειραϊκής που αγωνιζόμαστε για την ακύρωση της επέκτασης του λιμανιού μπροστά στην Πειραϊκή, επισκεφτήκαμε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας τον Γ.Γ. Λιμένων και πρόεδρο της διυπουργικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) κ. Χρήστο Λαμπρίδη. Του μεταφέραμε την οργή των κατοίκων για το φαραωνικό αυτό έργο – επέκταση του επιβατικού λιμανιού κατά 50% (!) για έως 4 νέες θέσεις κρουαζιερόπλοιων – το οποίο σχεδιάζεται σε βάρος της Πειραϊκής και ολόκληρου του Πειραιά. Είναι ένα έργο  ενάντια στη θέληση των κατοίκων και χωρίς την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.

Καταγγείλαμε την πρόσφατη προκλητική δημοπράτηση του έργου από την κινεζική διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ, ενώ ακόμα εκκρεμεί η υποβολή, δημόσια διαβούλευση και έγκριση από την ΕΣΑΛ των μελετών για τις επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την κυκλοφορία και την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.

Τονίσαμε ότι τίποτα πλέον δεν είναι το ίδιο στη χώρα μας μετά τη φονική φωτιά στην Ανατολική Αττική και την εκατόμβη θυμάτων, με την οποία πληρώσαμε τις μέχρι τώρα χαλαρές πολιτικές της Πολιτείας σε θέματα περιβάλλοντος, χωροταξίας, κυκλοφορίας και ασφάλειας των πολιτών.

Δεν επιτρέπεται και δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστούν σήμερα αποφάσεις που πάρθηκαν για την πόλη μας πριν από πολλά χρόνια με τελείως διαφορετικά δεδομένα και ξεπερασμένες νοοτροπίες. Δεν μπορεί να γίνει επέκταση του λιμανιού κατά 50% για να δένουν 4 ακόμα κρουαζιερόπλοια-πλωτές πολιτείες με χιλιάδες επιβάτες, χωρίς να ερωτηθούν οι κάτοικοι του Πειραιά, ο οποίος ήδη ασφυκτιά από την κυκλοφορία και την ατμοσφαιρική ρύπανση και δεν διαθέτει υποδομές ασφάλειας.

Ο κ. Λαμπρίδης μας άκουσε με προσοχή και κατανόηση και μας διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει την επιχειρηματολογία μας στον Υπουργό Ναυτιλίας, ενώ συμφώνησε να θέσει στη διάθεση και των πολιτών τις μελέτες της ΟΛΠ ΑΕ-COSCO (ολιστική κυκλοφοριακή και ολιστική περιβαλλοντική) τις οποίες σύμφωνα με δήλωσή του στο Δ.Σ της 18/7/18 ο Δήμαρχος θα ζητήσει από την ΕΣΑΛ προκειμένου- με βάση αυτές τις μελέτες- να αποφασίσει η παράταξή του υπέρ ή κατά της επέκτασης. Σημειωτέον ότι όλες οι άλλες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν ήδη ταχθεί κατά της επέκτασης.

Επί τη ευκαιρία καλούμε τον Δήμαρχο Πειραιά να τιμήσει και τη δέσμευσή του ενώπιον του ανωτέρω Δ.Σ. και των παρισταμένων κατοίκων και να προχωρήσει στην εκπόνηση ανεξάρτητων μελετών (κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική) για λογαριασμό του Δήμου και των κατοίκων, από ειδικευμένα μελετητικά γραφεία διεθνούς κύρους, τα οποία σε πρώτη φάση πρέπει να κληθούν να γνωματεύσουν επί των μελετών που θα υποβάλει η ΟΛΠ ΑΕ – COSCO.

Παραμένουμε σε εγρήγορση και συνεχίζουμε τις προετοιμασίες για τις κινηματικές και νομικές μάχες που βρίσκονται μπροστά μας και καλούμε τους πολίτες του Πειραιά σε επιφυλακή ενόψει των αναμενόμενων κρίσιμων συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και της ΕΣΑΛ κατά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου».

– Πρωτοβουλία Κατοίκων «ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ!»

– Ενεργοί Πολίτες της Πειραϊκής

– Κίνηση Πολιτών Πειραιά «Λιμάνι φιλικό στην πόλη!»

Ανάπτυξη; Επενδύσεις; Όραμα και σχεδιασμός; Μετεξέλιξη; Έσοδα; Πώς είπατε; Με αυτά τα μυαλά; Καληνύχτα και καλή τύχη…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας