Τα solo ταξίδια είναι αναμφισβήτητα μια  μοναδική εμπειρία και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τάσεις στον κλάδο των ταξιδιών. Όσοι ταξιδεύουν μόνοι τους, έχουν τον απόλυτο έλεγχο του χρόνου που θα διαθέσουν, και εξερευνούν τις νέες τοποθεσίες με τους δικούς τους όρους. Τα στοιχεία από την πρώτη έκθεση Solo Travel της Expedia δείχνουν ότι το 60% των ταξιδιωτών σχεδιάζουν να κάνουν ένα σόλο ταξίδι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι οι άνθρωποι επιθυμούν μεγαλύτερη ευελιξία, ευκολία και αυτονομία στις διακοπές τους. Αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πώς η επιθυμία για διαδικτυακή σύνδεση αρχίζει να ανταγωνίζεται την ανάγκη της ανθρώπινης επαφής στα ταξίδια.

Τα φιλαράκια και οι μέλλουσες μαμάδες δεν αποτελούν πλέον τη νούμερο ένα επιλογή συντρόφων στα ταξίδια, μιας και τους ανταγωνίζονται τα κινητά τηλέφωνα, που αποτελούν τη νεότερη ταξιδιωτική τάση στην αγορά: Όταν τους ζητείται να επιλέξουν μεταξύ του κινητού τους τηλεφώνου ή ενός συντρόφου για το επόμενο ταξίδι τους, το ένα τρίτο (33%) των αμερικανών δήλωσαν ότι θα επιλέξουν να ταξιδέψουν μόνοι τους παρέα με το κινητό τους.

Η ειδικός ταξίδια και συχνά solo ταξιδεύτρια Courtney Scott σχολιάζει τη νέα τάση: «Έχοντας ταξιδέψει σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, μπορώ να βεβαιώσω ότι το σόλο ταξίδι δίνει την απόλυτη ελευθερία. Σας ωθεί να εξερευνήσετε χωρίς περιορισμούς και είναι επίσης μια όμορφη περιπέτεια Οι κινητές συσκευές αποτελούν ουσιαστική βοήθεια για τους ταξιδιώτες, μέσω των οποίων ενημερωνόμαστε ενώ ταυτόχρονα αισθανόμαστε σιγουριά στο δρόμο, επομένως δεν μπορώ να πω ότι εκπλήσσει ότι πολλοί άνθρωποι προτιμούν να ταξιδεύουν με το τηλέφωνό τους παρά με έναν φίλο. Χρησιμοποιώντας εφαρμογές ταξιδιών, μπορείτε να τσεκάρετε τα δρομολόγια, να πραγματοποιήσετε έρευνα για τον προορισμό σας και να παραμείνετε σε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σας»

Η εφαρμογή για κινητά της Expedia επιτρέπει τον προγραμματισμό του ταξιδιού, την εξοικονόμηση χρημάτων και την εξερεύνηση του προορισμού στο έπακρο. Επιπλέον, οι χρήσιμες λειτουργίες της εφαρμογής, όπως οι υπενθυμίσεις ταξιδιού, η ενημέρωση για τα δρομολόγια χωρίς να χρειάζεται σύνδεση στο διαδίκτυο και η Taxi Card, η οποία μεταφράζει οδηγίες πλοήγησης προς το ξενοδοχείο σας στην τοπική γλώσσα, πραγματικά την καθιστούν τον απόλυτο ταξιδιωτικό σύντροφο για το επόμενο – ή πρώτο – ατομικό σας ταξίδι.

«Αναγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μια σταθερά που να ταιριάζει σε όλους, όταν πρόκειται για σόλο ταξιδιωτικές προτιμήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι σόλο ταξιδιώτες δεν μπορούν να έχουν ό,τι χρειάζονται στη μία συσκευή από την οποία εξαρτώνται περισσότερο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους», δήλωσε ο Alexis Tiacoh, υπεύθυνος PR για την Expedia.

Η Solo Travel Report αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την εξερεύνηση νέων προορισμών, ενώ προσφέρει χρήσιμες συμβουλές προγραμματισμού και νέες ιδέες για την πλοήγηση σε σόλο ταξίδια. Παρακάτω είναι κάποια από τα βασικά ευρήματα:

  • Τι κινητοποιεί τα solo ταξίδια: Συνολικά, οι σόλο ταξιδιώτες αναφέρουν ότι συχνά κάνουν σόλο εκδρομές για να συναντήσουν νέους ανθρώπους και να εξερευνήσουν νέες τοποθεσίες, να πάρουν ένα διάλειμμα από την εργασία και τη ζωή και να ενισχύσουν την αίσθηση ανεξαρτησίας και αυτοπεποίθησής τους. Και παρόλο που η απλή επιθυμία να ξεφύγουν είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για τα σόλο ταξίδια, αξίζει να αναφερθεί ότι το 5% δήλωσε ότι η ταινία «Eat Pray Love» αποτέλεσε την κορυφαία πηγή έμπνευσης που τους ώθησε να κάνουν ένα σόλο ταξίδι.
  • Τα Solo ταξίδια γίνεται τα προτιμότερα ταξίδια: Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι προτιμούν την ελευθερία των μοναχικών ταξιδιών και την ευκαιρία που τα συνοδεύει για νέες γνωριμίες από το να έχουν κάποιο σύντροφο στις διακοπές. Οι νεότεροι ταξιδιώτες (83% της Gen Z και 80% των Millennials) τείνουν να συμφωνούν με την παραπάνω πρόταση. Λιγότερο από το 40% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα προσδιορίστηκαν ως γονείς και από αυτούς, σχεδόν όλοι τους (82%) συμφωνούν ότι και αυτοί προτιμούν να ταξιδεύουν μόνοι τους.
  • Το ιδανικό σόλο ταξίδι: Ενώ αρκετοί επιζητούν να περάσουν το καλοκαίρι τους περιπλανώμενοι σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα πιο δημοφιλή σόλο ταξίδια είναι οι εξορμήσεις τα Σαββατοκύριακα ή για λίγες μέρες σε μια νέα πόλη ή στην ύπαιθρο (30%). Οι Αμερικανοί αναφέρουν ότι θέλουν να ζήσουν μια «Νησιώτικη Απόδραση» – να ταξιδέψουν σε έναν τροπικό προορισμό ή να επισκεφτούν μια παραλία (23%), τα «Foodie Trips» – να ταξιδέψουν σε μια περιοχή γνωστή για τη νόστιμη κουζίνα της (16%), τα Event Tours – επίσκεψη σε ένα μέρος ειδικά για να παρακολουθήσουν ένα φεστιβάλ μουσικής ή ένα αθλητικό γεγονός (14%).
  • Solo Ταξιδιωτικοί Προορισμοί: Οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να επιλέγουν ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας τους ως ιδανικό προορισμό διακοπών- και ασφαλώς τα σόλο ταξίδια δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν νέους ή οικείους τόπους στην ίδια τους τη χώρα και το 69% δήλωσε ότι το τελευταίο τους σόλο ταξίδι ήταν στις ΗΠΑ. Όταν πρόκειται για μελλοντικά σόλο ταξίδια, περίπου 3 στους 4 Αμερικανούς (74%) λένε ότι ο ιδανικός προορισμός τους βρίσκεται στις ΗΠΑ, ενώ ακολουθεί ο Καναδάς (45%) και η Ευρώπη (42%).
  • Πρακτικές συμβουλές: Όταν πρόκειται για τον προγραμματισμό της μοναχικής εξόρμησής σας, οι έμπειροι σόλο ταξιδιώτες υπογραμμίζουν την σημασία της προετοιμασία και της θετικής στάσης. Θα πρέπει να υπάρχει ένας προϋπολογισμός και να τηρείται, ενημέρωση για τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και να υπάρχει πάντα διαθέσιμη μια εναλλακτική ή ένα σχέδιο Β. Οι Αμερικανοί αισθάνονται ως επί το πλείστον ότι είναι καλό να έχουμε επίγνωση των φόβων μας αλλά δεν θα πρέπει να μας αφήσουν να σταματήσουμε (20%).
  • Τι γίνεται όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά: Γενικά, οι σόλο ταξιδιώτες αισθάνονται πιο άβολα όταν χάνονται και χρειάζονται οδηγίες (42%), ή όταν χρειάζονται μετάφραση (38%). Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες φοβούνται επίσης να μην έχουν μπαταρία στο τηλέφωνο τους ενώ δεν τους αρέσει να τρώνε μόνοι τους (29%).

Σχετικά με την Solo Travel Report

Η CITE Research, εξ ονόματος της Expedia, πραγματοποίησε μια online έρευνα σε 2.521 ερωτηθέντες- 1516 στις ΗΠΑ και 1005 στο Μεξικό. Οι συμμετέχοντας ήταν ηλικίας 18 ετών και άνω, είχαν πραγματοποιήσει ένα ταξίδι μόνοι τους στο παρελθόν ή είχαν προγραμματίσει να κάνουν ένα στο άμεσο μέλλον. Η Expedia όρισε τα σόλο ταξίδια ως ταξίδια υπό οποιαδήποτε μορφή – με αεροπλάνο, βάρκα, τρένο, αυτοκίνητο, διαμονή σε ξενοδοχείο ή σε ιδιωτικά καταλύματα κλπ., αρκεί το άτομο που πραγματοποιεί το ταξίδι να είναι μόνο του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας